Highland Park 12 yo 1992 Blackadder

Odpovědět
Žiži
Znalec
Znalec
Příspěvky: 273
Registrován: 15 led 2012, 01:49
Bydliště: Brno

Highland Park 12 yo 1992 Blackadder

Příspěvek od Žiži » 25 bře 2012, 22:19

Highland Park z nezávislého stáčení Blackadder, série Raw Cask. Whisky z této série jsou stáčeny v sudové síle, nefiltrované za studena a nebarvené karamelem.
Highland Park_1992_Black Adder.jpg
Highland Park_1992_Black Adder.jpg (8.26 KiB) Zobrazeno 1166 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/449
Destilace:29. 6. 1992
Stáčení:listopad 2004
Zrání:oak cask
Sud č.:20388
Počet lahví:367 (moje měla číslo 267)
Barva:
Alkohol:62,3 %
Aroma:trocha ovoce a kouře, medově sladká, dub a stopy koření
Chuť:sladká - medová, ovocná, trocha kouře, dub a špetka koření
Dozvuk:spíše dlouhý, medově sladký a mírně ovocný, trocha koření a dubu
Shrnutí:výborná a zajímavá Highland Park, potřebuje naředit (4-5 kapek vody do cca 20 ml)
Body:85

Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 37
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Highland Park 12 yo Blackadder 1992

Příspěvek od Petr KomáreK » 01 zář 2019, 02:31

Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%
highlandparkbblackad1992a02b.jpg
highlandparkbblackad1992a02b.jpg (35.8 KiB) Zobrazeno 73 x
První setkání s aroma je síla, zvlášť když po těch ostatních HP nečekám, že to bude výrazný. Už tmavší barva napovídá, že by to mohlo potkat sudy po sherry a to možná více, než ty ostatní, co tu byly. Aroma je mocné, musí se k němu opatrně, težká sladkost, dřevo, hořká čokoláda, pomerančová kůra, trochu toho vřesu a medu. To všechno komplexně zabalit a když ten frňák strčíte moc blízko, tak dostanete pořádnou ránu do nosu a hezky podpořenou těmi 62,3%. Chuť za vůní nezaostává. S pořádnou silou přemnění vůni na chuť a s pořádnou hřejivou vlnou si razí cestu dovnitř. Ke sladkosti, dřevu, hořké čokoládě, nádechu pomeranče ještě přibyly lékorky a karamel, rozvinula se dřevitost až do lehké dřevité štiplavosti, ale příjemně dráždivé. Dokončení je překvapivě krátké, jen jako bych cítil místo kudy odtekla. Jakoby dělala prostor pro další - neotálej a jedeme znovu. Za mě teda pecka, už jsem začínal ztrácet naději, že v tom baru najdu něco pořádného, co by mě posadilo. A to si nemyslím, že jsem tak náročný, zmlsaný, ale spíš jsem měl strach, že jsem měl špatnou ruku při výběru. Teď sedím, užívám si ty vlny a přemýšlím, zda risknout pár kapek vody, co to udělá.
Zkusil jsem. Pár kapek trochu zjemnilo aroma, už nedostanete tu ránu. Dostanete, ale je o něco jemnější. Jinak vůně byla i předtím bohatá, takže tam to velký efekt moc nemělo. Chuti také asi nepřidalo, ale ani nevzalo.
A ještě zajímavost k té láhvi a dřevitosti. Nejen, že No Chill Filtration, ale také v láhvi najdete usazeniny ze sudu.

Tohle plnění jsem měl možnost ochutnat v březnu 2006, zaujalo mě a jednu láhev si tehdy koupil. Už si nepamatuji kolik stála, ale zase tak velký ranec to nebyl. Shodou všech možných okolností se na ní dostalo až teď, do teď tu stála nenačatá. Nechci a nehledám za kolik by se dala prodat, že to bude víc, než jsem ji koupil je asi skoro jisté, nechci vědět o kolik víc. Už jsem ji stejně otevřel. Kdybych to neudělal, tak bych nevěděl o co jsem přišel, teď nechci vědět o kolik jsem přišel, ale tohle nikomu nedám.

Konečně mezi těmi modelkami někdo, koho zaregistrujete. Ještě ji nevidíte a už víte, že se někdo blíží. Netrpělivě vyhlížíte, cpete se dopředu, až to trochu přeženete. A než se stačíte vzpamatovat, tak vás usadí, ale totálně, že jen civíte s otevřeno pusou - ne tak hrrr, chlapče, hezky jak to budu chtít já. Doufáte, že neodejde, že vás tu nenechá, že se vám jen nezdá a hlavně, že to není jen póza a pod tím prázdno. Není to jen póza, ta ženská to má v sobě. Není to modelka, není tak krásná jako ty ostatní okolo, ale to co z ní vyzařuje, by ty okolo neposkládaly ani dohromady. Jen lehce naznačí a jdete za ní. To ona má všechno pod kontrolou. Přitom ale nemáte pocit, že jste ovládáni. Před ní chcete klečet a kousek po kousku si jí směrem vzhůru vychutnávat, užívat každý kousek. Že není dokonalá podle nějakých tabulek? To je blbost, ona je dokonalá. Ještě jednu vlnu téhle silné rozkoše, pak studenou sprchu a jdu spát. Tohle si musím šetřit i na další pokračování.
highlandparkeblackad1992a03.jpg
highlandparkbblackad1992a03b.jpg
highlandparkbblackad1992a03b.jpg (65.23 KiB) Zobrazeno 73 x
http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... hland-park
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... rk-1992-ba
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz

Odpovědět