Ardbeg Uigeadail

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Króča »

Skvele..hlavne to stihni do 21.12.2012 at to ma jeste smysl cekat ;-)
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6403
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Hunter »

Motto: Ptám se vás: chcete totální whisky? Chcete ji, přijde-li na to, ještě totálnější a radikálnější, než jakou jste dosud pili? (Joseph Goebbels, 18.2.1943)
Aroma:Fantazie- sladká jódovost, nádherná, při letmém přivonění sladké ořechy, při hlubokém silná, bohatá.Totální jód, jódovější než Corryvreckan.
Chuť:Vícevrstvá, barvitá, naprosto úžasná, exploze chutí (ale neřeknu vám,jakých, protože se mi nedostává slov, napadají mě jen samé superlativy).
Dozvuk:Dozvuk je suchý, kouřový.
Shrnutí:K Murrayovo hodnocení a bodování mám občas výhrady, ale u Uigeadailu se s ním krásně shodnu.Po dlouhé době jsou mí dosavadní lídři, Laphroaig 10y a Talisker 10y odsunuti něčím lepším, lídrem žebříčku je nyní Uigeadail.Tohle je opravdu totální whisky.
Body:97
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil

čolek

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od čolek »

sakra to abych si ju už konečně taky koupil :D ale asi bude muset počkat až na podzim :(

Leviathan
New-make
New-make
Příspěvky: 66
Registrován: 28 pro 2011, 19:22
Bydliště: Praha

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Leviathan »

Nevíte někdo, jak je to se stářím Ardbegů? Hádám, že u 10yo to bude tak deset let, u těch ostatních tipuju číslo ne o moc větší. Třeba Supernova stojí, tuším, kolem dvou a půl tisíc, přitom výrobně přeci nebude o tolik náročnější, než, řekněme, Uigedail - je to tedy jen marketing, potažmo píár, co dělá ceny ostatních Arbegů vyššími?

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9740
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Nethar »

Ja ty ceny Ardbegu snad ani nebudu komentovat, zase bych se rozplakal :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 590
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od sandrider »

Řekl bych, že to bude podobné jako u jiných produktů (oblečení....). Glenmorangie a Ardbeg koupila LVMH a udělala celkem razantní změny, např. nový design, názvy a typy sudů pro Glenmo a odrazilo se to na ceně (ne nijak extrémně ale přece) - až na 10 yo nekoupíš lahev pod 1000 Kč. U Ardbegu je situace trochu jiná (opravte mě jestli se pletu), ale větší část produkce před prodejem snad měla jít do blendů nebo nezávislým. Tady má marketing podle mě ještě větší význam - např. Alligator, nejdřív pro Ardbeg Committee, pak pro veřejnost a přes dost vysokou cenu se po ní zaprášilo. Letos to nebude jiné, plánují whisky s pracovním názvem "Son Of Alligator". Prostě dělají výbornou whisky, která má kultovní status a lidi ji koupí takže můžou nastavit vysoké ceny. U 10 yo je cena srovnatelná s konkurencí, ze zbytku je Uigeadail ještě přijatelná a zbytek je mimo (tedy alespoň pro mě ;) ). Co se stáří týká, prý mají jen velmi omezené zásoby staré whisky, proto taky přestali lahvovat oblíbenou Lord Of The Isles a přidávají jí v do Supernovy a podobných (opět ber s rezervou, někde jsem to zahlédl).

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1292
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Petr »

Naprosto souhlasím. Bohužel, je to velice "dobře" marketingově od nynějších majitelů vymakané. Udělali z něj kult na vlně nakouřených whisky a vychází jim to. Pěstují si a chtějí udržet image, proto se rychle zbavili palírny Glen Moray, ta jim už do plánů nezapadala - ne že by dělala špatnou whisky. Zkuste si zabrousit na webu na stránky, kde je něco o každoroční akci Feis Ile. Tam "šílenství" graduje - na festivalové láhve se stojí a v noci leží fronta dlouho dopředu. Jako za bývalého režimu na auta, nábytek, apod. Kdo to nezažil, tam si to může vyzkoušet. Už si nevzpomínám a hledat se mi to nechce, za kolik byla předchozí "comittee" stáčení, ale poslední Ardbeg Alligator, sice nuceně přes Německo, i s poštovným vyšel na nějakých € 67. Zkuste se podívat, za kolik ho sekají jeho držitelé dneska. I některé další značky (Springbank, Bruichladdich, Kilchoman,..) se jeví poměrně drahé na "normální" pití, ale tam jsou kořeny jinde. Velmi, velmi zjednodušeně řečeno v "řemeslné (ruční) výrobě" a ta je drahá. :snooty:
Jen pro doplnění, kdo by neznal, pěkný web k Ardbegu a spousta klipů: http://www.ardbegproject.com/ a http://www.youtube.com/watch?v=cxHeziIi0LU

Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2048
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Jerry1 »

Ceny v palírně - nabídka pro členy:

Rollercoaster 50 liber
Alligator 55 liber

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Króča »

Zatím poslední můj Ardbeg.. ani TEN ani Corryvreckan mne příliš neoslovili.. v obou případech to bylo v podstatě na bázi vzorků.. ostatně jako zde.. no uvidíme :think:
Aroma:udírna :shock: to má říz :shock: mix uzeného masa a parenice, sluncem vysušený záhon zeleniny, sušené hřiby, mokré ohniště a hořký nugát.. pořád udírna
Chuť:sladký nástup potom :shock: KOUŘ.. uzený kouř (lze vůbec kouř udit???), rašelina příliš nevystupuje ale přesto tu je :shhh: delikátně dřevěná chuť je časem zemitá..našel jsem taky kořenovou zeleninu do vývaru.. po polknutí se dere ven těžký ohnivý kouř :oops:
Dozvuk:až se uklidní to spáleniště, najdu černou mastnotu z uzeného masa co zbyde na talíři, postupně to sládne a tváří se zase zemitě.. taky by tam mohla někde být spálená bábovka..ale ano, stále se ze všeho ještě kouří..a kouří..a kouří...
Shrnutí:z tohohle se mi fakt zatočila hlava.. koncetrovaný kouř, krásná dřevěná chuť.. když to necháte v puse déle tak začne opravdu monstrózně kouřit.. po polknutí to člověka téměř přizabije ale to nevadí, protože ho to zároveň drží na nohách a pak už jen zmateně stojí a kouká :shock: výborné a výjimečné
Body:91
Za vzorek děkuji Netharovi.. mít celou láhev, tak určitě bodově porosteme ;) Skvěléé!! Bravóó!! :clap:
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Ardbeg Uigeadail

Příspěvek od Shargard »

Tak jsem včera naslepo sáhl mezi vzorky, které mám od Petra - děkuji a nalil sobě sklenku. Jedna věc mě na téhle whisky nehorázně mrzela. Ano správně měl jsem jen 2cl vzorek. Ó jak jsem plakal, když jsem dopil. Tak a tady už moje poznámky.
Aroma:bez vody
Kouř, jemně nasládlá rašelina s lehkým slaným tónem a trochou čokolády. Krásná vůně, která se plným proudem stále dostává do čichového ústrojí. Těžko se nabažit a mě bylo jasný pro co jsem si sáhnul. Nicméně na lahvičku jsem se ještě nepodíval, abych si to na chuti potvrdil.
s vodou
vystoupí sůl a rašelina na úkor kouře a objeví se citrony
Chuť:bez vody
sladkost, decentní slanost, trocha rašeliny a pepře, delikátní nakyslost a káva. Tohle všechno je zabalené kouřovým oparem - jak tu někdo už psal uzeným
Tohle všechno mi v ústech prostě explodovalo a já se tetelil blahem.
s vodou
sladší, už to není takovej intenzivní náhul, ale stále dobrý
Dozvuk:bez vody
dlouhý, krásný a kouřový s rašelinou, špetkou soli, citrony a hřeje to jako kdyby tam byly ještě žhavý uhlíky. Pekelně příjemný pocit v žaludku.
s vodou
kouř ustupuje a nahoru jde rašelina
Shrnutí:To, že jsem si vytáhl Ardbeg jsem poznal po prvním přičichnutí. Teď jem zbývalo zjistit ten zbytek. Jak se na nose zdála jako celkem slučná holka tak to v ústech neskutečně rozbalila a nestyděla se ani v dozvuku. Tohle prostě můůůžu. Mně se obecně u tohohle druhu whisek osvědčilo vodu nepřidávat, zvláště pak do Ardbegu - je to fakt škoda. Parádní kousek. Druhý den jsem přičichl ke sklence a bylo to jako když strčíš hlavu do udírny ze který právě vyndali uzený a topili pod tim rašelinou. Až jsem se z toho otřepal tak si čichl ještě jednou - paráda. Už teď se těšim co si vytáhnu příště.
Obrázek

Odpovědět