Bowmore 16 yo 1994 MM

Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 691
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od zyki » 03 dub 2014, 13:13

b16mm.jpg
b16mm.jpg (54.8 KiB) Zobrazeno 3088 x
Velikost:láhev
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/21586
Alkohol:54,4 %
Aroma:méně sladká, než jsem čekal, ovocnost bez cukru, bowmorovská hlína je nahrazena vůní nízkého lesního porostu (ostružiník), připálený toust, občas lehký náznak pneumatiky
Chuť:celkově výrazná, sirupovitý dojem na začátku, neslazená marmeláda z lesního ovoce na připáleném toustu, trochu kouře, % jsou znát, ale ladí s chutí
Dozvuk:dlouhý, přetrvává taková zvláštní chuť, něco jako lehce připálená marmeláda, ale není připálená tolik, aby se stala nechutnou, naopak velmi příjemný dozvuk
Shrnutí:úplně jiná whisky, než jsem očekával, je dost zvláštní, zachutnala mi, ale možná nesedne každému, netuším, k čemu bych ji přirovnal (jsem na začátku lahve, tak možná se časem ještě "vybarví")

Uživatelský avatar
jumbo
New-make
New-make
Příspěvky: 247
Registrován: 20 lis 2013, 19:15
Bydliště: Ostrava

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od jumbo » 03 dub 2014, 17:18

Asi trochu hnidopišský dotaz (takže nebrat s příliš vážnou tváří): pokud jsi zatím na začátku láhve, znamená to, že tvoje recenze vychází spíše z jednoho či několika vzorků, nežli z celé lahve. Neměl bys tedy uvést do velikosti "vzorek" nebo "více vzorků" místo "láhev"? Tedy alespoň dokud se nepropracuješ někam blíže ke dnu láhve (a případně i s adekvátní úpravou recenze)...

:whistle:

Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 691
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od zyki » 03 dub 2014, 18:47

Na tom něco je. Mohl bych třeba počkat se zveřejněním recenze, až bude láhev prázdná. Ale co když ji nevypiju celou sám. Pak bych musel psát "Velikost: láhev bez jednoho vzorku". Nebo bych mohl průběžně uvádět množství whisky v láhvi. Nebo by bylo lepší uvádět množství již vypité whisky? Jednou za nějaký pravidelný časový interval bych mohl láhev vyfotit a doložit tak aktuální stav. Nakonec se dostaneme k tomu, že každý si pořídí kamerový systém do místa konzumace, aby byl neustále pod kontrolou, zda tu whisky opravdu pije. Neberu to tedy s vážnou tváří, ale určitě to ještě promyslím.
Naposledy upravil(a) zyki dne 03 dub 2014, 20:21, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6227
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od Hunter » 03 dub 2014, 18:53

Většinou dělám recenze lahve tak po třech přechutnávkách. A pokud je změna, tak to po vypití zmíním v dovětku, že jsem třeba změnil názor, případně i nové hodnocení, což bývá ale jen u malého množství lahví. Třeba to může posloužit jako tip na řešení pro tuto situaci pro zykiho, případně další. ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil

Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 691
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od zyki » 03 dub 2014, 19:37

Hunter píše:Většinou dělám recenze lahve tak po třech přechutnávkách.
Já už tady tu kameru asi někde mám. Jak bys jinak věděl, že jsem to psal po třech přechutnáních.

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9304
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od Nethar » 03 dub 2014, 20:21

Jo jo, nejlepší dát si pár vzorků a pak až orecenzovat, když už se to moc nemění, případně jenom s malými úpravami. I když to chce samozřejmě hodně trpělivosti vydržet se nepochlubit ;-) Ale tak od toho je zase sekce "Co právě pijete". Jde o to, že dovětky nepřispívají k přehlednosti, když je vlákno husté (právě k té přehlednosti a zahlcení taky přispívám), něco v recenzi, pak později o tři stránky dál něco trochu jiného. Naopak když se neudělá dovětek, ale jenom se změní recenze, je vše oficiálně ok a je to vidět stejně tak i v seznamu recenzí, ale na druhou stranu si toho zase nikdo nevšimne, protože většina stálých návštěvníků předpokládám čte v klasickém režimu, když se něco nehledá, jenom nové příspěvky, takže případnou editaci z dobré sladké na hnusnou kyselou nebo dopsání nějakého zajímavého postřehu už nezaznamenáme. A když se změní recenze i udělá dovětek, tak nám to zase bobtná a chudáci noví členové, co to musejí povinně všechno přečíst :-) Doufám, že to tak dělají :lol: No a tři vzorky je myslím přijatelný kompromis :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od Króča » 03 dub 2014, 20:28

No myslím, že většina lidí nevypije celou láhev úplně sama.. já většinou něco rozdám/vyměním na vzorcích nebo naliju do sklenice jinému a nebo obojí tak nějak dohromady :) povětšinou takto "přijdu" v průměru asi o třetinu flašky.. Tak jak tak v recenzích uvádím u velikosti láhev..No a většinou recenzi stejně píšu až při druhém přechutnávání (rozuměj ne při druhém panáku ;) ) ..Takže záleží na tom,jak si je kdo jistý se svým úsudkem, vzhledem k vypitému množství..u sebe jsem vypozorval, že "mám jasno" po vypití zhruba jedné unce (=2deci), kterou někdy dám při jednom posezení a někdy to vyjde na vícekrát :) ovšem věřím tomu, že jinému stačí k tomu aby si "udělal jasno" méně..ale to je už jiná písnička :shifty: takže za mne klidně ať si každý píše do recenzí (nejen) ohledně velikosti co uzná za vhodné :D
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9304
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od Nethar » 03 dub 2014, 20:52

Já jenom doplňuji pro neznalé, že unce je samozřejmě mnohem méně, kolega mluví o takzvané a věhlasné "Króčově degustační unci", kterou si jako profík může dovolit :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od Króča » 03 dub 2014, 21:19

Dík za doplnění, předpkládal jsem že tato věhlasná měrná jednotka je zde všem známá :D .. aby ale bylo zcela jasno, doplním vystihující vysvětlení kolegy Nethara :D
Nethar píše: Króčova degustační unce
Takzvaná "Króčova degustační unce" je jednotka objemu. Používá se především k popisu intenzity úvodní ochutnávky neznáme whisky - např. "Dal jsem si jednu króčovku, abych vozkóšel ten finiš" nebo "Chce to alespóň jednu króčovku na takové to mírné úvodní okoštováníčko, jináč houbelec poznáš, jakou má ta viska chuť!". Króčova degustační unce není jednotkou SI, i když je akceptováno její používání společně s SI jednotkami. Značí se OzK. Někdy se též (třebaže v rozporu s SI) používá lidové oznáčení "króčovka".
1 OzK = 200ml
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2030
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Bowmore 16 yo 1994 MM

Příspěvek od Jerry1 » 03 dub 2014, 21:22

zyki píše:méně sladká, než jsem čekal, ovocnost bez cukru
Ta sladkost tam ani nemohla být, vždyť whisky byla v sudu po suchém červeném víně.

Odpovědět