Caol Ila 12 yo
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: Caol Ila 12 yo
Jen do mě, já se určitě neurazím Schválně jsem si u Króčova posledního vzorku přečetl slovní popis a snažil se odhadnout, kolik by to asi mohlo být bodů, odhadl jsem to na 82, mrknu na WB a ono 83, takže u někoho, jehož vkus znám, se to odadnout dá i bez bodů, u cizích mi body naopak pomáhají. Ale spása to sama o sobě taky není. Jasně, že popis je základ, jinak by tu mohla být v recenzi jen název a fotka whisky a pod ní jen číslo, což by nás asi nikoho neuspokojilo. Osobně mám nejraději, když je podrobný popis doplněný i bodovým údajem, ale když to někomu nevyhovuje, nutit ho nikdo nebudem a ani nemůžem, musíme se s takovou recenzí spokojit, i když jí ty bodíky, alespoň dle mého, chybí. Co se týká toho experimentu (...když bych ti teď dal slepé vzorky všeho, co jsi kdy pil, abys to znovu přebodoval, tak já prostě nevěřím, že ti to bude lítat tu o jeden tu o žádný bod), uznávám, že by to někde asi lítalo, někde třeba ne, ale to samé by asi lítalo u Vašich slovních popisů, težko by jste měli u všech znovu ten samý slovní popis
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Caol Ila 12 yo
Stejný slovní popis bychom určitě neměli - kouř, kytičky, sůl, to by snad zůstalo, pak by se to lišilo v dalších blbostech okolo - uzený kouř, kytičky fialky, mořská sůl, možná par věcí namíň nebo navíc, základ by ale doufejme zůstal, zbytek je stejně individuální. Co se týče bodů, tam už ale přesně nevím, co je ten základ, který zůstane, a kterým směrem to může při příští přechutnávce spadnout/povyskočit, což je vzhledem k nahuštění většiny whisek kolem 85 fatální. Máš pravdu, že body mohou být dobrá pomůcka/vodítko, ale vidím to spíš opačně než ty. U nás body odhadneš, u cizích ti pomáhají. Já zase říkám, že u nás je při poctivém popisu zhruba odhadnu, hlavní charakter se dozvím, tak taky na co body, ale když vás znám, tak mi možná řeknou něco trochu navíc, kdežto u cizích lidí těm bodům vůbec nevěřím, naopak spíš jim uvěřím sůl a kouř než dodatek: té dávám 90. Mně to prostě připadalo, jako bych obodoval whisky a pak k výsledku přičetl/odečetl nějaké náhodné číslo - jestli to je max. dvojka, pětka nebo co, to nevím. Takže dokud se to bere jako velmi přibližný ukazatel, tak OK. Ono lepší to tak asi nechat, než rozdělit třeba na 5 hlavních kategorií, tam pak vzhledem k odchylkám při jednotlivých bodováních (situace, momentální chutě, zkušenosti) může hrozit, že dvě whisky z různých kategorií (špice kategorie C a spodek kategorie B) k sobě mají blíž než některé ze stejné (spodek kategorie B a vršek kategorie B), takže podrobné bodování to spíše ukáže - ale jak říkám, musí se brát s rezervou a vrozenou nepřesností, podle mě s dost velkou a vzhledem k individualitě jednotlivých recenzentů nad tím radši mávám rukou a čtu si ty příběhy okolo. Řadit potom jednotlivé whisky nějak popořadě podle bodů, porovnávat mezi sebou s několikaměsíčním rozestupem, tu přičíst bod a tu odečíst, aby někde nepřesnost zmizela, jinde se objevila, to je sisyfovská práce.
Re: Caol Ila 12 yo
Pokud nevadí, vstoupím do debaty bratrstva a podpořím Huntera. Slovní popis je vždycky nutný a to číslo na konci je pro mě jakési shrnutí a zařazení whisky do jedné z kategorí: a) musím ochutnat, b) mohla by být dobrá, když to půjde ochutnám a c) nemám potřebu/zájem ochutnat. Beru to jako konečný verdikt a podle něj se alespoň u lidí, u kterých jsem nějaké hodnocení četl a vím co od nich čekat, můžu zhruba řídit. Z whisky blogů sleduju What Does John Know, Ralfyho a Dramming a když dá dejme tomu John Hansell nové Glenmorangie 92 bodů tak je dost pravděpodobné, že mi bude hodně chutnat a až se někde objeví za rozumnou cenu, budu o ní uvažovat. Nebo Ralfy dal loni Laddie 10 kolem 90 bodů a vyhlásil jí whisky roku. Podle slovního popisu a známky čekám, že mi bude chutnat a v mém wishlistu je celkem vysoko. John a Oliver to svým hodnocením potvrdili. Podobně Shargard a Glenmorangie. Nethar má pravdu v tom, že když vůbec neznám vkus toho kdo hodnotí, moc mi to nepomůže. Každopádně jsem rád, když za slovním hodnocením následuje číslo
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Caol Ila 12 yo
Ano, já s tím, co sandrider napsal, vlastně souhlasím. Pokud má mít číslo pro mě smysl, chce to znát vkus hodnotícího. Ještě bych doplnil, že ten vkus by měl být co nejvíce shodný s mým. Navíc je ale i nutné, aby i ten hodnotící byl na vysoké úrovni, měl už hodně napito a hodnocení měl konzistentní. Pokud ano, je to v pořádku. Já jenom vystupuju proti tomu, aby bylo hodnocení bráno jako nedotknutelné číslo, kdy whisky s 91 je lepší než 90. Všechno to tu vlastně asi vzniklo ve chvíli, kdy jsem od bodování upustil - ale prostě jsem tenkrát zjistil, že já na to momentálně nemám a čím víc jsem nad tím bádal, tím více jsem byl k tomu všemu nedůvěřivý. Můžu dát stále nějaké whisce 92 bodů a bude to znamenat, že je moc dobrá, ale o měsíc později po jiné večeři by mě při slepé ochutnávce nepřekvapilo, kdybych jí dal stejně tak 94 či 88, či ještě větší rozptyl. No a v tu chvíli si říkám - jestli moje hodnocení nevyhovuje mně, má smysl ho prezentovat veřejně? Není lepší nějaké hrubší vysvětlení? Pak se dostanu k tomu B a C z minulého příspěvku... a nakonec skončím u slovního popisu, kterýho vystihne můj hlavní pocit a to mi stačí. Proto jsem s tím skončil.
Re: Caol Ila 12 yo
Ono hodnocení whisky bude asi hodně odvislé od mnoha faktorů. Neméně důležitý faktor krom těch základních bude i nálada a rozpoložení jedince při testování, včetně toho, co před tím jedl, pil, jestli nemá ucpané dutiny, nemá náběh na rýmu atd. Bodové ohodnocení je takový ten konečný verdikt, zda-li je whisky dobrá či nikoliv a mělo by být zprůměrované z několika vlastních ochutnávek a čím víc, tím lépe. Tím by se eliminovala jakási nahodilost daná právě oněmi faktory, které jsem zmínil. Poté bych asi body bral vážněji. Rovněž by pak bylo vhodné obodovat zvlášť aroma, chuť a dozvuk a každou takovouto kategorii průměrovat zvlášť. Tak by to bylo asi ideální, ale zase časově náročné na testera Rovněž by bylo vhodné, kdyby každý u svého osobního profilu uvedl, které vlastnosti na whiskách oceňuje hlavně. Přeci jenom, tester milující drsné whisky bude pravděpodobně dosti srážet v hodnocení jemné whisky, které ale naopak mohou druhému vyhovovat více než ty drsnější. Podle profilu testera by se bodové hodnocení mohlo korigovat
Re: Caol Ila 12 yo
Aroma: | výrazné... po otevření dosud netknuté láhve vpravdě závan rašeliny |
Chuť: | hořká čokoláda a citrón |
Dozvuk: | lahodný |
Shrnutí: | velmi dobrá whisky a na Islay i dobře pitelná (pro běžného uživatele) |
Body: | 86 |
Naposledy upravil(a) Radek dne 04 lis 2020, 12:42, celkem upraveno 1 x.
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.
Re: Caol Ila 12 yo
Caol Ila 12yo | |
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/23 |
Web: | http://www.malts.com/index.php/en_row/Our-Whiskies/Caol-Ila |
WhiskyOnline: | http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=caol-ila |
Alkohol: | 43 % |
Barva: | |
Velikost: | vzorka |
Naslepo: | nie |
Aroma: | Rašelina a trocha jódu (pripomína mi to Laphroaig 10yo, ale v jemnejšom podaní), morská soľ, sladké ovocné tóny hrušiek. |
Chuť: | Rašelina, ovocná sladkosť, citrón, čierne korenie a trocha soli. |
Dozvuk: | Kratší, výraznejšie slaný s rašelinou. |
Shrnutí: | Na to, že to má len 43%, hreje v úvode dosť, ale celkovo sa táto whisky pije veľmi dobre. |
Re: Caol Ila 12 yo
Aroma: | Zejména rašelina, v pozadí trošičku ovoce. |
Chuť: | Vyvolává zdání šumu na jazyku. Rašelina, sůl, citrusy, koření. |
Dozvuk: | Rašelina a koření. Spíše dezinfekční a slanější. |
Shrnutí: | Velká paráda zejména na jazyku, v dozvuku se mi zdá maličko agresivnější, než bych si přál a očekával, přesto jako celek velmi chutná. Připadám si čerstvě vykloktaný |
- Mille
- Znalec
- Příspěvky: 265
- Registrován: 10 črc 2012, 20:24
- Bydliště: Mlada Boleslav
- Kontaktovat uživatele:
Re: Caol Ila 12 yo
Caol Ila 12 yo
Aroma: | Jemná rašelina a trochu mořského pobřeží |
Chuť: | Zase ta rašelina a hodně mořské soli |
Dozvuk: | Táhlý a hlavně slaný, to snad používají vodu z moře |
Shrnutí: | moc dobrá Islay whisky - jemná rašelina a sůl |
Mille
Re: Caol Ila 12 yo
Caol Ila 12y | |
Barva: | |
Alkohol: | 43 % |
Slepy vzorek: | Ne |
Velikost: | Vzorek |
Aroma: | Bez vody: Kouř, slaný vzduch, dezinfekce, ale i květinovo-medový nádech, lakované dřevo S vodou: Uzené, více slané, po chvíli ale jakési parfémované |
Chuť: | Bez vody: Kouřová, příjemně dezinfekční, ale i nakysle dřevitá S vodou: Kupodivu se mi zdá kouřovější a ještě maličko ostřeji dezinfekční a silnější, super, překvapivé |
Dozvuk: | Bez vody: Hodně dlouhý, trocha kouře, nemocniční jód, po nějaké době kůže S vodou: Kratší než bez vody (ale pořád dlouhý), nasládlejší, dřevitější |
Shrnutí: | Bez vody: Super Islay kousek, trochu jemnější, ne moc kouře, ne moc dezinfekce. S vodou: Ze začátku aroma super, ale zklamala mě vystupující parfémovanost, v ostatních faktorech ale fajn, ani lepší, ani horší. |