Barva: | ![]() |
Podrobnosti: | 0,02l vzorek na Whiskyherbst 2017 |
Aroma: | Příjemná, nasládlá rašelina, trochu začpí alkohol. Laky, organická rozpouštědla, citrusy, lehce kořenitost, tráva. Velmi rychle ztrácí na intenzitě (vyprchává), škoda. |
Chuť: | Plná, intenzivní, byť jednostranná. Uhlazená, středně olejnatá. Uhlí, trocha pikantnosti, vyvažováno suchostí bílého vína. |
Dozvuk: | Sladký kouř, středně dlouhý, středně olejnatý. Trocha uhlí vyvažovaná trávovostí. |
Shrnutí: | Hezká, ale ne zrovna extrémně komplexní whisky. Ve svém výrazu jistá, ale celkově chybí vrstevnatost. Opravdový požitek se odehrává až při polykání; přímo na jazyku to není žádný festival. |
Body: | 88 |
Port Askaig 19 yo
Port Askaig 19 yo
Je obecně známé, že whisky prodávaná pod značkou Port Askaig pochází z palírny Caol Ila. Obrázek této devatenáctky nemám, protože jsem si v domnění, že existuje jen jedno plnění, neudělal fotku ani jsem si nenapsal %, takže nejsem schopen jednoznačně říci, zda to byla verze 45,8, nebo 50,4 %.
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Port Askaig 19 yo
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/40129 |
Web: | https://www.portaskaig.com/ |
Alkohol: | 50,4 % |
Akce: | Whisky Show London 2018 |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ne |
Aroma: | Méně výrazné. Mírně nakouřené, nasládlé. |
Chuť: | Trochu pepřová rašelina, 50,4 % odpovídá. |
Dozvuk: | Taková spíše uzená, dost nasládlá, dozvuk příměřeně dlouhý vzhledem k rašelině. |
Shrnutí: | Sice je dobrá, ale nějak mně osobně poslední dobou tyhle sladší rašeliny nudí. Absolvoval jsem jako přípravu na 30 yo. |
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/40129 |
Web: | https://www.portaskaig.com/ |
Akce: | Whisky Show London 2018 |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ne |
Aroma: | sladký kouř, citrusy, vanilka, pěkná vůně. |
Chuť: | jemná, popel, dřevo, perník, koření |
Dozvuk: | dlouhý kouř, sladkost, čokoláda med a popel v dokončení. |
Shrnutí: | vyvážená pěkná sladká rašelina, láhev bych bral |
Aroma: | Rašelina, sladkost, ale taky trochu ostřejší - wasabi, řekl bych. Rozkvetlý rybník. |
Chuť: | Ostřejší, alkohol zapálil, ale kdo ví, třeba je to tím, že je vedro - takže řekněme pepřovitá, ale vlastně přímočará a jednoduchá rašelina. |
Dozvuk: | Na jazyku zůstává dlouho, ale je to takové neurčité. |
Shrnutí: | Vlastně asi spíše zklamání - zjevně věk není všechno. Je to ostré a jednoduché. Nakonec jsem to naředil vodou - to to vylepšilo, ale i tak by jeden od devatenáctileté whisky čekal více. Jen mne jímá hrůza - co kdyby tohle byl - Lagavulin? WB tedy píše Caol Ila, ale kdo ví? ![]() |
Body: | 81 |
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Pokud to máš, jak píšeš v jiném vlákně, z brněnskýho WS, tak ta láhev je tam otevřená už docela dlouho, takže i to nejspíš udělalo svý 

Já se nedivím, že ji tam mají otevřenou dlouho 

Ona když byla čerstvě otevřená, tak byla výborná, ale nejspíš kvůli poměrně vysoké ceně za vzorek se z ní stal ležák...
-
- Znalec
Špatný management lahve asi.
Špatná whisky to není. Nicméně očekávání jakožto 19letá a ne vlastně úplně levná láhev či panák ve Whisky shopu rozhodně nastavuje vyšší.
A z tohoto pohledu se pak dostavuje určité zklamání a nelze se divit, že je tam otevřená déle - já už bych znovu ty peníze za panáka spíše nedal.
Když se podívám na ostatní recenze, tak mi přijde, že jsme se tu s ostatními shodli, že není zrovna vrstevnatá, že je sladká a pikantní či pepřovitá.
To, že by si toho někdo koupil láhev a já ne, je podle mne podružné a individuální.
A z tohoto pohledu se pak dostavuje určité zklamání a nelze se divit, že je tam otevřená déle - já už bych znovu ty peníze za panáka spíše nedal.
Když se podívám na ostatní recenze, tak mi přijde, že jsme se tu s ostatními shodli, že není zrovna vrstevnatá, že je sladká a pikantní či pepřovitá.
To, že by si toho někdo koupil láhev a já ne, je podle mne podružné a individuální.