Stránka 1 z 1

Lagavulin 10 yo Travel Exclusive

Napsal: 16 říj 2019, 22:34
od salam15
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/132206
Alkohol:43 %
Aroma:Big Peat z Vánoc čili guma, newmake. Zpovzdálí pak trocha koření a brandy, vlastně dost základní, ale je fakt, že to mladší Lagavuliny jsou.
Chuť:To už je lepší, určitá zemitost (ne úplně Bowmorova hlína, ale něco tím směrem), dřevitost, v pozadí kouř a rašelina - je vlastně celkem fajn, že nejsou dominantní ale tak nějak to celé podkreslují, džemová sladkost.
Dozvuk:Střední a nikterak agresivní
Shrnutí:Vůně je jednoznačně slabší část téhle láhve, chuť je vlastně celkem jemná a vyvážená a hladká - taková nedozrálá 16. Byl jsem na to dost zvědavý a pro tenhle test jsem láhev akorát otevřel takže na nějaké komplexní zodpovědné hodnocení je spíš brzy (uvidíme jak se lahev a moje chuťové buňky vypořádají s komplexem prvního panáku), ale po paměti mi přijde 8 yo jako výrazně lepší/vyvážená whisky a 16 yo to ani nemluvím. Nesoulad mezi agresivní vůní a hladkou chutí mi zase tak nesedl. Oproti Ben Nevisu a Taliskeru neměl šanci, Edradour ale porazil s přehledem a Highland Park vlastně taky, byl proti nim výraznější a oproti HP lépe pracoval v chuti s rašelinou, která u tohohle Lagavulinu tak pěkně plyne a nikde neční.

Ochutnáno v rámci degustace desetiletých plnění, kterého se účastnili (uvedeno v pořadí od nejlepší po nejhorší) Ben Nevis 10 yo, Talisker 10 yo, Lagavulin 10 yo, Highland Park 10 yo, Edradour 10 yo.

Re: Lagavulin 10 yo Travel Exclusive

Napsal: 24 říj 2019, 23:23
od salam15
Doplňuji postřehy po cca třetím vzorku, kdy se aroma zklidnilo. Zdá se, že ty první panáky jsou fakt jiné než zbytek. Už z toho new-make tolik neční, vlastně z toho kromě rašeliny neční nic. Trocha koření a peatové sladkosti možná lehce meruňkový džem. Určitá ostrost se projevuje spíš v chuti, je tam i kouř a popel, taková svalnatá 16 to je. Zemitost bych tam teď asi nenašel ;)