Kilchoman 5 yo 2006 Vintage Release

Odpovědět
Žiži
Znalec
Znalec

Kilchoman 5 yo 2006 Vintage Release

Příspěvek od Žiži »

Kilchoman 2006 Vintage Release je první pětiletá single malt z této palírny. Pro tuto whisky byla použita odrůda ječmene Optic. Obsah fenolů by měl být 50 ppm. Výsledná whisky vznikla smícháním "first-fill" (80 %) a "refill" (20 %) sudů po bourbonu. Byla stáčena v síle 46%, nefiltrovaná za studena a nebarvená karamelem.
Kilchoman_2006 Vintage.jpg
Kilchoman_2006 Vintage.jpg (12.5 KiB) Zobrazeno 5717 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/27351
Aroma:rašelina, kouř a dehet, sladká vanilka s trochou soli, jablka pečená nad ohněm?, lehce citrusové ovoce, trocha koření
Chuť:rašelina, kouř a dehet, sladká vanilka a sůl, koření - hřebíček, trocha ovoce (hlavně citrusové)
Dozvuk:dlouhý, rašelina, kouř, dehet, vanilka, koření - hřebíček a ještě něco dalšího, mírně citrusové ovoce, zpočátku nasládlý, později suchý
Shrnutí:parádní kousek z nové palírny na Islay, výrazně rašelinová a kouřová se spoustou dehtu, trochou koření a citrusového ovoce, 2-3 kapky vody do cca 20 ml whisky trochu zvýrazní koření, při větším ředění mi to připadá jako bych olizoval ohořelý vnitřek sudu ve kterém ta whisky zrála, hřebíček je pak dost výrazný, prostě už to není ono, nejlepší je tady asi neředit
Body:88
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra

Re: Kilchoman 5 yo 2006 Vintage Release

Příspěvek od Hunter »

Tak to zní opravdu lákavě, píšu si do adeptů na ochutnání...
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Žiži
Znalec
Znalec

Příspěvek od Žiži »

Zatím můj nejlepší Kilchoman, na pětiletou whisky hodně příjemné překvapení, už se těším až budou na trhu starší kousky z této palírny.
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra

Příspěvek od Hunter »

WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=kilchoman
Alkohol:46 %
Barva:
Aroma:Rašelina, kouř, jódová nasládlost, citrusy a sláma. Je podobná jako Winter 2010 Release, ale je oproti ní jemnější, zaoblenější. (86 b)
Chuť:Sladký kouř, trocha jódu, udírna. (84 b)
Dozvuk:Kouř, jód, popel. Zprvu je dozvuk intenzivní, ale to trvá jen krátkou chvilku, rychle odezní a zůstane v dochuti jen popel.
Shrnutí:Kultivovanější projev, než ostřejší Winter 2010 Release, tady záleží, jaké má kdo preference, ale mě se o trochu víc líbí nezkrocená mladší a ostřejší verze.
Body:85
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Vivino profil

Untappd profil
scotland

Příspěvek od scotland »

Hm?nejde mi do hlavy ako sa može jednat o pětiletou whisky ked kilchoman začal vyrábat v červnu 2005.vie to niekto vysvetlit?
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra

Příspěvek od Hunter »

Lze to vysvětlit celkem jednoduše. V roce 2006 byla destilována, pět let zrála, stočena v roce 2011.

Obrázek

Vivino profil

Untappd profil
scotland

Příspěvek od scotland »

:doh: ,no jasné.ja som si to vyložil že bola 2006 stočena :doh: ,
Odpovědět