Měl jsem možnost porovnání vzorku Chivas Regal 12y a 18y ve slepém testu proti sobě.
Web: | http://www.chivas.com/ |
Barva: | ![]() |
Alkohol: | 40 % |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ano |
Aroma: | Znatelně méně intenzivní aroma než druhý vzorek, nicméně zároveň tak "neštípe" do nosu. Jemná vůně nerašelinné whisky, ovocně travnaté, drobně nasládlé. Hezky vyvážené a nikde nevyčnívající, jak bych od blended očekával. |
Chuť: | Opět ta úvodní sladkost, ale u tohoto vzorku nepřechází ani tak ke kořenité ostrosti jako spíše k mírné zahořklosti. Celou dobu tak nějak sladce marcipánově podbarvené. |
Dozvuk: | Sladší, znatelně dřevitý, postupně trochu hořkne. |
Shrnutí: | Tak, krátký test u konce. Když mrknete na net, někde se nad 18y rozplývají blahem, ale vzhledem k té ceně, já teda nevím. Není vůbec špatná, ale jak už bylo řečeno mnohokrát, za ty prachy si užiju více zábavy s nějakou single maltkou. Jim Murray hodnotí 18y dokonce o 10 bodů hůře než 12y, což může být korektní, pokud od ní vzhledem k ceně a stáří vyžaduje o hodně vyšší výkon, pokud je porovnám tak, jak jsem učinil - naslepo - ten rozdíl není tak hrozný. Vítězem mi vychází 18y a to hlavně proto, že 12y je po chvíli v ústech i v závěru dozvuku nahořklá a to mi vadí. 18y je mírně sladší. |