Imperator Single Grain

Whisky z našich luhů a hájů
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6128
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Imperator Single Grain

Příspěvek od Hunter » 06 led 2013, 02:12

Tyhle frťany dělají Slováci, http://ww.imperator.sk/ , to je jen shoda názvů.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1273
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Imperator Single Grain

Příspěvek od Radek » 06 led 2013, 11:18

Mimochodem, na těch stránkách teď uvádí (cituji) Jelikož se množí Vaše prosby o fota palírny ve které se destilát zpracovával ( víte že to krásné foto měděné palírny je pouze ilustrační - tak jak správně píšete ), rozhodl jsem se onu palírnu vyfotit. Pro Vaše info - palírna je dvoukotlová, české výroby, obsah 600 l kvasu, otop uhlím, rok výroby 1927 (konec citace).... to ty Huntere? :D
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6128
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Imperator Single Grain

Příspěvek od Hunter » 06 led 2013, 12:46

V tom jsem se neangažoval, možná je to ale reakce na naše odhalení.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

OOndrej

Re: Imperator Single Grain

Příspěvek od OOndrej » 12 led 2013, 22:53

Pises "Výroba v unimobuňce, zapomeňte na dubové sudy z Francie, při výrobě jsou používány, podle velmi důvěryhodného zdroje, takzvané chipsy, což jsou jakési hobliny z dubového dřeva."

Chapu to spravne, ze misto toho, aby ji nechali zrat v ďrevenem sudu, nalijou ji do nejake obycejne nadoby a nahazi do ni pyliny, aby od nich destilat chytil chut a barvu?

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6128
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Imperator Single Grain

Příspěvek od Hunter » 13 led 2013, 10:01

Chápeš to správně, jen se technologicky asi nejedná o piliny, ale o něco větší kousky dřeva.
Tuto spornou metodu používají někteří vinaři.
Jedná se o tzv. barikování (barrique) když jde o sud, při použití chipsů pseudobarikování.
Zde info o barikování z Wikipedie:
"Barik (Barrique) je dubový sud o obsahu asi 225 l, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu a pro uložení vína se mohou použít pouze třikrát. Víno ze dřeva sudu vyluhuje aromatické látky (vanilin, laktony, třísloviny a nezkvasitelné sacharidy). Délka ležení vína v barikovém sudu záleží na zkušenostech sklepmistra a požadavcích na konečné aroma a chuť vína. Pokud je tato doba příliš dlouhá, pak vonné a chuťové látky ze sudu překryjí odrůdový buket vína. Uložení vína v barikových sudech bývá deklarováno na etiketě, mj. k odlišení od laciných a někdy sporných metod, kdy se ke zrajícímu vínu pouze přidávají kousky dřeva nebo se přímo přisypává příslušný práškový aromatický preparát, čímž se dosáhne obdobného výsledku.
Po dožití jako vinné sudy se v barikách někdy ještě nechávají zrát lihoviny jako např. rum, whisky ap. Při tom se vyluhují nejen zbylé aromatické látky dřeva, ale i ty, které dřevo pojalo ze skladovaného vína.
Ruční výrobou bariků se zabývají bednáři."

Zde je třeba nabídka firmy s doplňky pro vinaře:
SIHA - OAKAROME U
Chipsy z dubového dřeva netoastované, lehké aroma dřeva, svěží
ovocnost. Nejsilnější vliv použití je do rmutu během kvašení. Velmi
dobře se zapojí.
Dávkování: 50 - 250 g / 100 L
SIHA - OAKAROME L
Chipsy z dubového dřeva lehce toastované. Jsou vhodné pro školení
mladých vín. Podporují lehké vanilkové aroma, karamel a skořici.
Nejsilnější vliv použití je do rmutu během kvašení. Velmi dobře
se zapojí.
Dávkování: 50 - 250 g / 100 L
SIHA - OAKAROME M
Chipsy z dubového dřeva středně toastované. Aroma po pražení,
karamel, pražená káva, mouthfeel. Nejsilnější vliv použití je do rmutu
během kvašení. Velmi dobře se zapojí.
Dávkování: 50 - 250 g / 100 L

Dokonce prodávají přímo taniny (třísloviny), které by se správně měly také ze sudu vylouhovat vínem.

Ale experimentuje se s barikem už i při výrobě piva, i když zatím jen u jednoho domácího mikropivovárku, ale tam se za tuto metodu nestydí a přímo ji prozrazuje.
http://www.homebrewing.cz/clanek/4495-P ... /index.htm
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Odpovědět