Stránka 1 z 2

Abuelo 12 yo

Napsal: 13 srp 2012, 17:19
od Hunter
Obrázek

Po dříve představeném Abuelo Añejo, což byl 5 let starý rum z produkce firmy Varela Hermanos S.A. si představíme o dvě třídy vyzrálejší Abuelo 12y. Mezi nimi se v portfoliu značky nachází ještě Abuelo 7y. Zraje v sudech z bílého dubu a nevyrábí se z melasy, jako Añejo, ale z panenské šťávy cukrové třtiny. Některé zahraniční zdroje uvádějí, že sudy, ve kterých zraje, jsou po whisky a bourbonu.
Web:http://www.ronabuelo.cz/historie-firmy-varela-hermanos-s-a/
Barva:
Alkohol:40 %
Původ:Panama
Aroma:Tak tohle je originální, vůně je výrazná, s tóny cedrové dýhy, do které se balí doutníky, kůže, ořechy, tabák, rozinky, staré dřevo a dokonce mi evokuje kostel, něco ve stylu starého nábytku. (92 b)
Chuť:Chuť je příjemně nasládlá, velmi lahodná, přitom excelentně jemná, i v ústech jako bych cítil aroma kůže. Dochuť je přímo skvělá, stále se měnící, v závěru zemitá. (94 b)
Shrnutí:Tak tohle je pro mě opravdový skvost a velké překvapení z Panamy. Bodově se mi ustálil mezi Zapacou 23y a Angosturou 1823, tedy v naprosté špičce. Abuelo není ani nějak přehnaně sladký, ani nepůsobí tak těžkotonážně, jako Zapaca 23y, je to spíš jeho protipól. Je udivující, kolik zajímavých vůní a chutí se skrývá v tak jemném rumu. Velký dík patří Zombovi, za to, že mi ho objednal a vyzvedl v Praze ve slevové akci. Běžná cena je 900,- korun, ve slevě byl za famózních 570,- korun, pokud se podobná akce bude opakovat, moc neváhejte, jsem zvědavý, co na něj řeknete.
Body:93

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 14:09
od Nethar
Děkuji Hunterovi za výměnu vzorků, moc dobrý rumík.
Web:http://www.ronabuelorum.com/
Barva:
Alkohol:40 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ano (jeden ze tří)
Aroma:Rumová nasládlost, jde do toho čistě rumově, rozinkově, hřebíčkově. Jsou slabší, jsou silnější, oceňuji absenci nějakých umělohmotných tónů.
Chuť:Možná méně sladké, než by vůně napovídala. Na rum chvilkami i vcelku ostrý, ale stále uhlazený a jemný.
Dozvuk:Klasika, ale příjemná, žádná hořkost či jiné nesmysly. Sladkost, koření, rumové kuličky s rozinkami.
Shrnutí:Pro mě klasický dobrý rum. Nevidím v něm žádného lamače žebříčků, ale je jemný a moc dobře se pije, žádná negativa neshledávám. Nedávno jsem u nějaké whisky psal, že je to klasické ztělesnění čistého Speyside, v tomhle vidím klasické ztělesnění pořádného rumu v základní podobě. Z takového bych si rád dělal grog :lol:, musel by být vynikající, ale na to je láhev moc drahá a já zatím nedostatečný snob ;-) Možná pro mě tip na chudšího příbuzného Abuelo Anejo.

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 14:39
od Hunter
Proboha...Grog!? Tomu říkám házení perel...do Hradce Králové. A z Châteauneuf-du-Pape by sis udělal svařáček... :doh:

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 14:46
od Nethar
Dobrý nápad! :-) Přece ho nebudu dělat z krabicáku? :lol:

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 14:48
od Hunter
:lol: Na druhou stranu by z Abuela byl ten grog určitě luxusní...

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 15:43
od Jerry1
To je přece všeobecně známé, že se kvalitní věci musí dělat z kvalitního základu!

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 15:56
od Nethar
Tak určitěěě ;-) A bez legrace - já si ze všech svých lepších rumů párkrát zkusil grog udělat (a předpokládám, že v tom budu pokračovat) a nikdy jsem toho nelitoval, vůně se krásně rozzáří všude okolo a pije se to samo.

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 16:12
od Hunter
Já ho snad sám zkusím, až se ještě víc ochladí a pak dám vědět. Úplně mě to zlákalo...

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 23 říj 2012, 18:50
od Nethar
Neostýchej se, třeba taky propadneš onomu omamnému kouzlu :twisted:
Pro informaci si jako formu protestu prochladlý po večerním běhu právě vařím vodu na takzvaný Mount Gay Extra Old Grog :twisted:

Re: Abuelo 12 yo

Napsal: 24 říj 2012, 07:41
od Jerry1
Já to velmi dobře znám s vínem, které se přidává do některých omáček. Když jsme s tím doma začínali, tak to bylo - přece tam nebudeme lít tak dobré (a relativně drahé) víno, vrazíme tam něco obyčejného. Výsledek nebyl špatný, ale ani žádná laskomina. Při dalším vaření (a maje k dispozici více láhví jednoho vína) jsme se rozhodli, že do té omáčky věnujeme výborné víno a stálo to za to. Odměna v podobě harmonie (nejenom) omáčky a stejného vína ve sklenici byla dokonalá.