Ararat Akhtamar 10 yo

Uživatelský avatar
Kobalt
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2009
Registrován: 14 led 2015, 16:53
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od Kobalt »

nobynoblhoch píše: 08 kvě 2021, 20:05 Nelze srovnavat s brandy, o cognacu nedej boze armagnacu nemluve....doslazuji to,tudíž diskvalifikace....chutnat to může klidne jak chce
Máš nějaký odkaz? Nebo píše se něco na láhvi?

Třeba brandy z Lidlu, myslím Majestat XO to má přímo napsané ve složení.
"Why is that people like you always think you're more ruthless than people like me?"
Walter
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1093
Registrován: 04 dub 2016, 19:34

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od Walter »

Lahev doma nemám, ale pokud jsem narazil na podrobnosti ohledně složení, pak je často uvedeno: vinný destilát, voda, cukr, barvivo: karamel (E150a). Výběrem:

https://profi.pernod-ricard.cz/brand/ararat/

https://www.needhamcenterfinewines.com/ ... AMAR-750ML

https://www.wineoland.com/vsku1033646.html
Uživatelský avatar
Marvin
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1298
Registrován: 01 zář 2011, 09:31
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od Marvin »

Ony i koňaky se občas lehce doslazují, jen se o tom moc nemluví.
Walter
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1093
Registrován: 04 dub 2016, 19:34

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od Walter »

Třeba Bache Gabrielsen Cognac na svých webových stránkách přímo i uvádí, že přísady jako karamel, cukr a "boisé" (výtažek z dubového dřeva či dubové hobliny) jsou v rámci pravidel výroby koňaku v pořádku:
COGNAC ADDITIVES

It is legal to adjust the flavour of cognac with additives such as sugar, caramel and wood extract, which are used by the majority of cognac houses to varying degrees.

Caramel is added to give a stable colour to a product that is ready to be sold, sugar to give a slightly rounder flavour that moderates the alcohol, and "boisé" to give an oak aroma to cognac without costly storage in casks, apart from which it produces a lot of tannin and a deeper colour.

Viz https://www.bache-gabrielsen.com/uk/abo ... additives/
A jak už naznačil Marvin... Dá se předpokládat, že většina běžnější produkce je dnes nepatrně doslazována. Na to poukazuje třeba i anglický publicista Simon Difford ve svém průvodci (píše o množství kolem 1,5 g cukru - upřednostňuje se cukr z cukrové řepy - na litr, přičemž ho musí být méně než 2 % z celkového objemu):

https://www.diffordsguide.com/encyclope ... -what-from
https://www.diffordsguide.com/beer-wine ... 356/cognac

Něco málo k právním předpisům:

https://cognac-ton.nl/en/homepage/histo ... gislation/
nobynoblhoch
Znalec
Znalec
Příspěvky: 363
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od nobynoblhoch »

U armagnacu jsem se s doslazovanim vubec nesetkal a u cognacu naštěstí taktéž ne, ve chvili kdy vyrobce přidává cukr tak je jasné že neco ve výrobě posral a lepí to cukrem. Bache-Gab. jsem mel cca rok zpátky a ještě cukr neuvadeli...holt doba a byznys mění
Walter
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1093
Registrován: 04 dub 2016, 19:34

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od Walter »

V podstatě nejsi daleko od pravdy. Některé věci se řeší i u whisky. Řada výrobců standardně dobarvuje karamelem; buď dobarvují většinu produkce, nebo tu pro Asii významněji, poctivě filtrují, aby se v lahvi nic nemžilo a zákazníci z toho pohledu neomdlévali hrůzou, přidáním výluhu z dubového dřívka suplují přínos nových sudů, protože ty něco stojí, větší míra doslazování pak jen uzavírá bludný kruh. Viz třeba starší komentář na brandyclassics.com:
Hennessy Cognac - an Old Firm with a Young Problem
This entry was posted on November 16, 2012 by Michael Collins.

Hennessy VSOP and Hennessy XO are perhaps the best known cognacs in the world, but over the years the standards of these cognacs has not just slipped but plunged to depths unimaginable in the haze of cognac gloom. The barrel age of these onetime legendary cognacs is falling annually as the demand for them increases. Probably the biggest problem is that as the age of the cognac in the bottle reduces, the level of additives required to compensate for their fiery nature and light colour increases.

Hennessy’s problem is by no means unique. Indeed it is the problem with all the big negoçiants including Remy Martin, Martell and Courvoisier. There simply isn’t enough cognac being produced to supply the markets, especially those in China where growth is escalating at 20% or more a year. Demand for luxury cognacs is such that the Chinese are taking every opportunity to supply fake products in the market.

The biggest problem that we all have with high quality cognacs is the ageing process. Those that come from the top cru’s such as Grande Champagne and Petite Champagne can take up to 70 or 80 years to develop to their fullest in the barrel and that costs a lot of money and patience!

Cognac regulations say that VSOP cognacs must age for a minimum of 3 ½ years in their barrels whilst XO must be at least 6 ½ years old. At one time in the 1960’s and 70’s Hennessy XO was age in the barrel for around 25 years old and although additives were used, they were only used in small quantities. Today, Hennessy XO is estimated at being less than ten years old and falling annually - one wonders how long it will be before it reaches the legal minimum?

There are around 5000 cognac producers and some of the smaller family firms that have been making it for generations keep their aged cognacs, only selling them either under their own names or to smaller negoçiants who sell high quality single estate cognacs.

Viz https://www.brandyclassics.com/news/201 ... g-problem/
Nebo jak k tomu přistupují u Hine Cognac (dobarvují, doslazují jen běžnou produkci - VSOP a XO, boisé nepoužívají, filtrují):

https://www.alcademics.com/2020/02/dilu ... art-6.html
nobynoblhoch
Znalec
Znalec
Příspěvky: 363
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od nobynoblhoch »

Tohle uz resil Godet cca x let zpatky, spousta vyrobcu prodala do Ciny a USA prakticky vse a ted resi co vlastne do lahvi stacet....a to co se deje ve velkych firmach je smrt cognacu v primem prenosu....rozhodne doporucuju orientovat se na male vyrobce,nez na velkou ctyrku
Uživatelský avatar
Fileta
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1805
Registrován: 15 čer 2015, 14:47
Bydliště: Litovel

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od Fileta »

Ararat změnil design lahví, etiket a krabic, předchozí se mi subjektivně líbil víc.
ararat-akhtamar-10yo.jpg
nobynoblhoch
Znalec
Znalec
Příspěvky: 363
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Ararat Akhtamar 10 yo

Příspěvek od nobynoblhoch »

To není nic proti Bushmills :violin:
Odpovědět