Považský repák

Další destiláty a příbuzné pití, co nemá vlastní podkategorii, vkládejte přímo sem
Odpovědět
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Považský repák

Příspěvek od xenopus »

povazsky_repak.jpg
Kecy ze zadní etikety:
„Repák je jedinečný destilát. Doslova. Jediný svojho druhu. Garantuje nezameniteľný kulinársky zážitok. Základnú surovinu na destiláciu tvoří šťava z cukrovej repy s obsahom betaínu. Repák po destilácii zreje minimálne 12 mesiacov. Na západnom Slovensku ho úsmevne nazývajú “zajačí koňak”.“
Alkohol:52 %
Barva:transparentní
Podrobnosti:zatím vzorky z 0,7l lahve L 20M0316
Aroma:Osobité, poměrně lihové, nasládlé. Rustikální. Řepa (spíš krmná než cukrová), křen, sláma, hlína, trocha medu. Musí se nechat chvíli nadýchat.
Chuť:Hladká, díky % poměrně výrazná, sladká. Na jazyku překvapivě poměrně neutrální - je to sladké, je cítit alkohol, ale jinak nic odporného.
Dozvuk:Hřejivý, dlouhý. Až tady začne být zase cítit řepa, čerstvá zelená tráva, trocha zatuchlé hlíny a kamení.
Shrnutí:Velmi netradiční pití, kde je jednoznačně a výrazně cítit původní destilát. To se vám u whisky moc nestává, tam chuť původního destilátu citelně přebíjí vliv sudu. A schválně, komu chutná whisky new make…
Vidím tu jistou podobnost s Löwen Honig Enzian.
Vrátil jsem se v myšlenkách do svých patnácti, šestnácti let, kdy jsem brigádničil na polích s cukrovkou a vykopával vykvetlici (znalci vědí) a párkrát se experimentálně do normální bulvy zakousl. Párkrát jsem se experimentálně napil i tohoto. Závěr u tohoto moku je stejný jako u původní plodiny: ne že by to bylo k zblití hnusný, ale existuje spousta lepších věcí.
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
nobynoblhoch
Znalec
Znalec
Příspěvky: 363
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Považský repák

Příspěvek od nobynoblhoch »

:clap:
Odpovědět