„Repák je jedinečný destilát. Doslova. Jediný svojho druhu. Garantuje nezameniteľný kulinársky zážitok. Základnú surovinu na destiláciu tvoří šťava z cukrovej repy s obsahom betaínu. Repák po destilácii zreje minimálne 12 mesiacov. Na západnom Slovensku ho úsmevne nazývajú “zajačí koňak”.“
Alkohol: | 52 % |
Barva: | transparentní |
Podrobnosti: | zatím vzorky z 0,7l lahve L 20M0316 |
Aroma: | Osobité, poměrně lihové, nasládlé. Rustikální. Řepa (spíš krmná než cukrová), křen, sláma, hlína, trocha medu. Musí se nechat chvíli nadýchat. |
Chuť: | Hladká, díky % poměrně výrazná, sladká. Na jazyku překvapivě poměrně neutrální - je to sladké, je cítit alkohol, ale jinak nic odporného. |
Dozvuk: | Hřejivý, dlouhý. Až tady začne být zase cítit řepa, čerstvá zelená tráva, trocha zatuchlé hlíny a kamení. |
Shrnutí: | Velmi netradiční pití, kde je jednoznačně a výrazně cítit původní destilát. To se vám u whisky moc nestává, tam chuť původního destilátu citelně přebíjí vliv sudu. A schválně, komu chutná whisky new make… Vidím tu jistou podobnost s Löwen Honig Enzian. Vrátil jsem se v myšlenkách do svých patnácti, šestnácti let, kdy jsem brigádničil na polích s cukrovkou a vykopával vykvetlici (znalci vědí) a párkrát se experimentálně do normální bulvy zakousl. Párkrát jsem se experimentálně napil i tohoto. Závěr u tohoto moku je stejný jako u původní plodiny: ne že by to bylo k zblití hnusný, ale existuje spousta lepších věcí. |