Změny ve světě whisky

Která nová whisky spatřila světlo světa nebo kterou novou jste si koupili vy, co se děje ve světě atd.
Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1233
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Petr » 15 srp 2015, 22:47

Něco málo informací pro případné cestovatele po Skotsku nebo investory toužící po vlastních sudech skotské sladové. Aneb, co svede google, když se urve z řetězu :pray: :
http://www.visitscotland.com/blog/food- ... tilleries/
Ještě k tomu přidejte: http://www.wolfburn.com/ , případně http://www.daftmill.com/index.php/the-distillery a máte Skotsko objeté kolem dokola. A když už pojedete na Harris, číhněte se do: http://www.abhainndearg.co.uk/. A až budete Harris opouštět, vemte to přes Skye, tam se chystá: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-sco ... s-26257713 a kousek přes vodu ještě: http://rbdistillers.com/ .
No, když už je to teoreticky jenom prstem po mapě, tak by to chtělo zahnat chmury, třeba Johnnie Walkerem Gold Route. :obscene-drinkingbuddies: Tam se mi zdá, že by mohla být slušná porce Taliskeru - aspoň cosi hmatatelného. :hand:

Uživatelský avatar
Marvin
Znalec
Znalec
Příspěvky: 938
Registrován: 01 zář 2011, 09:31
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Marvin » 16 srp 2015, 13:35

Při této příležitosti jsem narazil na tento článek o budoucích palírnách v Irsku, zvlášť ta mapa v něm je docela hezká: http://thewhiskeywash.com/2015/05/15/ir ... quid-gold/
Plány samozřejmě nemusí být realitou, ale i tak se počet palíren v Irsku díky už nově otevřeným více jak zdvojnásobil (z plánovaných už je oproti mapě funkční i Great Northern Distillery), takže i výlety po Irsku budou zajímavější.

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8955
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Nethar » 01 říj 2015, 08:29

Petr píše:Glann ar Mor distillery to close for good...
Petr píše:...Glann ar Mor distillery is not closing...
Budu si muset nastudovat podrobně, o co tam přesně šlo. Nyní nemám dost informací, abych to nestranně hodnotil, ale můj první neznalý dojem hned na začátku byl, že zavírat palírnu je až příliš hysterická reakce a že buď ty zákony jsou fakt šílené (což by pravda nepřekvapilo) nebo tu zprávu zase za pár týdnů odvolají s tím, že se díky ní začne o Glann ar Mor víc mluvit, jakákoliv reklama se vždycky hodí (což by taky nepřekvapilo). No stalo se, co se stalo.
Pro pohled z druhé strany doporučuju třeba úsek z posledního WhiskyCast: http://whiskycast.com/episode-555-september-28-2015/ pod jehož čerstvým dojmem právě píšu tento příspěvek. Nevím, jestli ten pán spolutvořící GI nyní otočil nebo prostě kecá, ale jeho verze je, že se na podmínkách co bude "Breton whisky" dohodli společně už minulý rok a k žádným významným změnám nedošlo, tak nechápe, proč najednou taková reakce, že co mu je známo tak skoro veškerá produkce Glann ar Mor novým regulacím vyhovuje, že se tyto inspirují skotskými definicemi a že když dělají malted rye whisky (nebo kterou teď asi nějak chystali ve velkém či co?), tak teď ji už nemůžou nazývat single malt breton whisky, což bude rezervované pro ječmen only jako ve Skotsku. To mi zní vcelku smysluplně. Tak teď se v tom vyznat, že :roll: Můžou v tom být různé čachry, já si to jdu nastudovat :-D
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1233
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Petr » 13 dub 2016, 08:01

Další nová palírna ve Skotsku, s velkými ambicemi, na obzoru:
http://whiskyadvocate.com/2016/03/29/bu ... gle-malts/
:hand:

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1233
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Petr » 27 kvě 2016, 08:52

Skoro za 13 let :( bude na trhu další nová sladová: http://www.inchdairniedistillery.com/
Rovnou tady uvádím pár jejich vychytávek, m.j. opravdické používání kladívkového mlýna a následného jemného filtru (jako v Teaninich a ne virtuálního jako v jisté české firmě :x ):
1. Seasonal barley – the rare use of winter barley, as well as more traditional spring barley
2. Mash conversion techniques – using an unconventional mash filter and hammer mill, a combination which is very rare in Scottish distilling
3. Unique yeast recipe – the blend of yeast strains used is unique to InchDairnie Distillery
4. High gravity fermentation – higher than normal gravities allow for a more flavoursome spirit
5. Bespoke stills with double condensers – distinct still shape and double condensers ensures more copper contact and helps create a unique flavour profile. It’s believed to be the only distillery to use double condensers.
:hand:

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 719
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od zombice » 27 kvě 2016, 11:07

S těmi technickými detaily mě to zaujalo, jen nechápu, proč zatím tají, kde ta palírna přesně bude. Ono Fife je docela široký pojem :-) Ale jestli koukám, tak to teda bude další z malé řady Lowland, ne? Ještě aby Daftmill dal na trh konečně něco od nich..
Taky jsem si musel najít pár věcí. Tím "jemným filtrem" je myšleno něco jako kalolis jako na tomhle videu? https://www.youtube.com/watch?v=szQa9f6xBMI A má někdo alespoň představu co se rozumí pod pojmem high gravity fermentation? Já si umím představit asi jen odstředivku, což pochybuju, že udělají nějaký rotační mechanismus do skladu :-)

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8955
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Nethar » 27 kvě 2016, 13:08

To asi není jako gravitace, ale spíš jako hustota nebo koncentrace, ne?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gravity ... _beverage)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gravity_(chemistry)
(Závorky jsou součástí odkazů, ale phpbb se tomu snaží zabranit)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1233
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Petr » 27 kvě 2016, 16:06

Pokud jde o filtrování, tak jsem si nedal práci, abych našel vhodný "český" termín - ano, kalolis je přiléhavě. :mrgreen:
No a "high gravity fermentation" souvisí se specifickou, měrnou hustotou, hmotností, či jak se tomu dnes v soustavě SI říká, kvasu. Část odpovědi proč, tam je - více vůní a chutí, ale méně alkoholu z takového kvasu je. Z "low gravity wash" je větší výtěžnost alkoholu, na druhou stranu jiné vůně a chutě i jejich množství. S tím si v palírnách hrají, kromě dalších zhruba 50 "drobností" na cestě od obilí na poli k tomu aby měli dobrou až špičkovou whisky v láhvi. Někdy se to taky na dlouhé cestě zvrtne až zvrhne. :doh:

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1233
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Petr » 27 kvě 2016, 16:12

Sakryš, odentroval jsem to bez tohoto Ctrl V:
...."InchDairnie Distillery, an ingenious new-look malt whisky distillery, was unveiled today, Tuesday 17th May, in Fife, Scotland.
From its striking contemporary architecture and deep grey colour, to a meticulously designed whisky-making process based on five flavour innovations, InchDairnie Distillery is taking a bold, forward-thinking approach to producing Scotch malt whisky, while remaining respectful of tradition.
Founded by whisky industry veteran, Ian Palmer, the distillery is located in the outskirts of Kinglassie, Fife. The build took around 18 months and it will produce two million litres of whisky in its first year and as such, it steps away from the recent surge in ‘micro’ distilleries....."
:hand:

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1233
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Změny ve světě whisky

Příspěvek od Petr » 04 led 2017, 22:36

V mém oblíbeném skotském místě bude stát i palírna:
http://www.cabrachtrust.org/
:clap:

Odpovědět