Tradícia "drammingu" vymiera

Která nová whisky spatřila světlo světa nebo kterou novou jste si koupili vy, co se děje ve světě atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Tradícia "drammingu" vymiera

Příspěvek od FOL_65 » 04 lis 2017, 08:41

ff6c5da8444569fa575260ad5d91100d.jpg
Tzv. "dramming" - panák zdarma, ktorý sa podával všetkým zamestnancom pálenice počas šichty, sa zaviedol v 18. storočí. Slúžil na to, aby odrádzal robotníkov od chute popíjať bokom. Viedlo to k tomu, že niektorí zamestnanci vypili denne aj fľašu whisky.

Spýtajte sa kohokoľvek, kto pracoval v liehovaroch na výrobu škótskej whisky pred polovicou až do konca sedemdesiatych rokov, aké boli najväčšie zmeny počas ich kariéry a je takmer isté, že poskytne dve odpovede. Jednou z nich je pravdepodobne vyššia automatizácia procesov a druhá bude takmer určite zánik tradičnej praxe "drammingu".

Pojem "dramming" sa prvýkrát objavil v roku 1771 a v kontexte škótskej whisky sa vzťahoval na napoly legálnu prax podávania panáka whisky liehovarníckym pracovníkom. Teória spočívala v tom, že tento krok pravdepodobne odradí zamestnancov pred krádežou whisky pre svoju vlastnú potrebu - teória, ktorá u týchto pracovníkov vzbudzovala skôr úsmev.

Sir Robert Bruce Lockhart (Škót, 1951) opísal prax drammingu v detailoch, keď spomínal na svoje detstvo na Speyside, kde jeho rodina vlastnila liehovar Balmenach. "Keď som bol chlapec, liehovarníci v Balmenach boli" dramovaní" trikrát denne. V mojej nevinnosti som predpokladal, že tento dar voľnej whisky pochádza zo štedrého srdca strýka ... Samozrejme, mýlil som sa. Slobodné "dramovanie" bolo založené len na jeden účel; aby sme čelili pokušeniu, ktoré tu existuje, existuje dnes a je zrejme neodolateľné. "

Dodáva, že "... v dnešnej dobe je treba pozorne sledovať aj" dramovanie ". Viem o jednom liehovare, kde muži po prijatí svojho dramu zvykli odísť do inej miestnosti na základe predpokladu, že chcú pridať trochu vody. Namiesto toho dali whisky do malej fľaše, vzali ju domov a čakali, až kým nebudú mať plnú fľašu, a predali ju za fantastickú cenu. Manažér túto malú lesť prekazil. Keď si teraz prídu títo ľudia pre svoj dram, najprv vyleje vodu. "
c45c7d42eb86a67e8c29721cd27bc1b3.jpg
Pokus o "ukradnutie" whisky rôznymi prostriedkami, vrátane "záchranných" dramov, ako to opísal Lockhart, bol v tom čase veľmi atraktívny. Slovné spojenie "Škótska whisky" vzniklo len niekoľko rokov po skončení druhej svetovej vojny, keď väčšina škótskej whisky bola určená na vývozné trhy a, ako to uvádza Lockhart, "sladová whisky je tak vzácna a tak cenená".

Osoba zodpovedná za vyberanie dramov bol "brewer", druhý anjhlavnejší po manažérovi a počet vydaných dramov, ich veľkosť a štýl sa líšili od liehovaru.

V rozhovore pre the Whisky Men (2005) Ed McAffer (Bowmore) vysvetľuje: "Mali dram o šiestej ráno, ďalší na poludnie a jeden o šiestej večer v noci, keď skončili, ak pracovali 12 hodín denne. "V iných liehovaroch sa mohlo podať až päť dramov denne.

Mnohí liehovarníci núkali robotníkov new-make-om, niekedy nazývaným "čerstvým", ale viac benevolentní majitelia umožňovali používať staršiu, zrelú whisky. Bolo prekvapujúce, že mnohí muži uprednostnili čistú whisky a Jim McEwan si spomína, že keď pracoval v liehovare Bowmore ako mladý muž, robotníci milovali "bielu vec" a nenávideli piť drinky "zo skladu"...

Celý článok je možné prečítať si na stránke scotchwhisky.com

Odpovědět