Karamel - E150

Která nová whisky spatřila světlo světa nebo kterou novou jste si koupili vy, co se děje ve světě atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3812
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Karamel - E150

Příspěvek od nidan »

pro ty co stejně jako já žijou v domnění že karamel je jen jeden :)
ecka.jpeg

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 781
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Karamel - E150

Příspěvek od zombice »

Jako už dříve, možná dnes už trochu zapomenutý, doporučuju skvělý blog finského chemika Teemu (Seelane :-D) Strengella whisky science. Zde trochu počtení právě o těch karamelech ;-) http://whiskyscience.blogspot.cz/2011/0 ... -e150.html

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3812
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Karamel - E150

Příspěvek od nidan »


Uživatelský avatar
Vasek
New-make
New-make
Příspěvky: 211
Registrován: 18 bře 2012, 13:04
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Karamel - E150

Příspěvek od Vasek »

Nicméně pro whisky zákon povoluje používat pouze E150a (“přírodní karamel”). A americký zákon ani to ne.

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2081
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Karamel - E150

Příspěvek od joy »

Vasek píše:Nicméně pro whisky zákon povoluje používat pouze E150a (“přírodní karamel”). A americký zákon ani to ne.
A Vasku, ten zbytek je co? To neni prirodni karamel? Ja myslel, ze a-d je vlastne ruzne "pripaleny cukr".

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk


Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9639
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Karamel - E150

Příspěvek od Nethar »

E150a - Jednoduchý karamel (Kulér), E150b - Kaustický sulfitový karamel, E150c - Amoniakový karamel, E150d - Amoniak sulfitový karamel.

Karamel se vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů). Podle dalších přísad, které jsou při zahřívání cukru přidávány vznikají různé druhy karamelu (např. přidáváním velmi malých množství alkálií nebo stopové množství minerálních kyselin).

Zdroj: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E150a
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2081
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Karamel - E150

Příspěvek od joy »

Diky, Nethare. To jsem netusil.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk


Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3812
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Karamel - E150

Příspěvek od nidan »

Vasek píše:
11 lis 2018, 10:52
Nicméně pro whisky zákon povoluje používat pouze E150a (“přírodní karamel”). A americký zákon ani to ne.
Máš pravdu Vašku, ale to platí až od roku 2009 a to jen pro skotské, evropská legislativa pro whisky nadále umožňuje i jiné E150...

Uživatelský avatar
Vasek
New-make
New-make
Příspěvky: 211
Registrován: 18 bře 2012, 13:04
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Karamel - E150

Příspěvek od Vasek »

i irska whisky povoluje pouze pouziti e150a. a to, ze toumoznuje evropska legislativa, nic neznamena. protoze skotskou ci irskou whisky mohu vyrobit pouze vdane zemi a tam je pouziti jineho karamelu zakazano (respektive neni dovoleno).

Uživatelský avatar
Vasek
New-make
New-make
Příspěvky: 211
Registrován: 18 bře 2012, 13:04
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Karamel - E150

Příspěvek od Vasek »

sorry za preklepy, ale tukam to behem pauzy na mobilu.

Odpovědět