Double Barrel DL Mortlach/Laphroaig 10 yo
Napsal: 16 zář 2015, 21:50
3. hradecké degustaci. Při přechutnávce jsem testoval naslepo tím způsobem, že jsem vytáhl náhodně vzorek ze všech mých zbývajících vzorků (měl jsem jenom tenhle). Protože nebylo s čím podobným srovnávat, porovnával jsem jenom s vodou a můžu říct, že Double Barrel je mnohem mnohem lepší koupě!
Moje recenze 555 se podívá na zoubek Double Barrelu, který jsme díky josému ochutnávali na WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/28741 |
Web: | https://www.douglaslaing.com/ |
Barva: | |
Alkohol: | 46 % |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ne |
Poznámka: | 3. hradecká degustace |
Aroma: | Na degustaci jsem mu říkal Laphroaig, protože Mortlach si tam mohl přimíchaný spinkat stejně tak jako Glenlivet nebo Highland Park, prostě přes tu rašelinu nebyl cítit. Teď při přechutnávce musím říct, že je hodně uzený a slaný už ve vůni, ať ta "vůně slanosti" zní jak chce. Spíš než Laphroaig bych teď možná řekl Caol Ila nebo Big Peat. Mám-li znít chytře, odhadoval bych to jednoznačně na směs rašelinného Laphroaigu a hovězího bujónu zvaného Mortlach |
Chuť: | Zase velký příval slanosti, takový Laphroaig není, za to může Mortlach. Čerstvě vyuzený bůček. Z degustace mám napsáno "možná slanost", při přechutnávce mám tedy na tu sůl nějak citlivější jazyk nebo to spíš na degustaci přebyla jídla před touto whisou a během ní, i když jsem nejprve co nejvíce oddegustoval bez jídla (kterým byl světe div se uzený losos). Žádná velká ostrost ani žádná vodička, nulová hořkost, to šmakuje. |
Dozvuk: | Středně dlouhý (na rašelinnou whisky), je velmi slaný, zase musím říct Caol Ila, nikoliv Laphroaig, ta typická dezinfekce mi tam při přechutnávce chybí. |
Shrnutí: | Whisky mi velmi chutnala, krásně seděla k jídlu, skončila u mě na HK degu na druhém místě, moc jsem si ji pochvaloval a ještě si přidal (přilil), aby si toho josé neodvezl zbytečně moc. Při přechutnávce doma v klidu už mi přijde na mě skoro až přesolená, tak já nevím, to mi někdy zachutná, někdy to nemusím (asi dle soli v těle ). Ale dobrý počin, já blended malt podporuju, považuju jejich míchání za pěkné umění a odvahu. |