Sherry - základní informace a dělení

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Hunter » 09 lis 2011, 10:08

Protože je svět whisky díky sudům úzce svázaný se světem sherry, jistě neuškodí malá osvěta a alespoň stručné základní dělení, případně i pár informací o výrobě tohoto světově proslulého nápoje, který se u nás na rozdíl třeba od Portského zatím ještě moc neprosadil. Pojďme tedy nahlédnout do bohatého světa vino de Jerez, jak mu sami Španělé říkají.

Obrázek

Sherry je fortifikované (dolihované) víno, které se vyrábí pouze ze tří bílých odrůd vinné révy - Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel. Dříve se používalo až 100 různých odrůd, odrůdová pestrost však vzala za své při řádění Phylloxery (mšička révokaz) na konci 19. století. Už to, že pro výrobu se používají jen bílé odrůdy, může být pro mnoho z nás překvapivá informace, poměrně zažitá je totiž představa, že se vyrábí i z červených odrůd vinné révy, k čemuž svádí mnohdy až mahagonová barva některých sherry. Mnozí si sherry dokážou plést s třešňovým likérem, nejspíš kvůli podobnosti anglického výrazu pro třešeň cherry.

Obrázek

Sherry se vyrábí v různých stylech, od suchých, lehkých provedení jako jsou fino až k tmavším a těžším verzím známým jako oloroso , vše vyrobeno z hroznů Palomino. Sladká dezertní vína jsou pak také vyrobena z odrůd Pedro Ximénez nebo Moscatel.Samotný název „sherry“ vznikl poangličtěním španělského výrazu Jerez. Ve Španělsku se nazývá vino de Jerez. V Evropě je "Sherry" chráněné označení původu , dle španělského práva všechny víno označené jako "Sherry" musejí pocházet z trojúhelníku vymezeném mezi městy Jerez de la Frontera , Sanlúcar de Barrameda , a El Puerto de Santa María, které leží v Andalusii.

Výroba:
Po drcení hroznů je mošt přečerpán do velkých dřevěných či nerezových otevřených tanků. Mošt může být ustálen přidáním vinného destilátu, aby se zachovala vysoká hladina cukru. V tomto stádiu výroby se rozhoduje o typu budoucího sherry. Z moštů, které mají na hladině flór - mastný až smetanový povlak, který vzniká transformací kvasinek a zabraňuje oxidaci vína v poloprázdném sudu - se vyrobí Fino. Mošty bez flóru jsou určeny pro výrobu dalších typů. Tady dojde k okamžitému dolihování na 17 % obj., aby se zabránilo pozdějšímu částečnému rozvinutí flóru. Vína pak zrají v sudech, kdy je využíván také systém solera.

Obrázek

Suchá vína ( vyrobená z odrůdy Palomino):
Fino
Velmi lehké, slámově světlé suché víno, které je ideální podávat dobře vychlazené (Mělo by se podávat při teplotě mezi 7 a 9 ºC.). Obsah alkoholu 15-18 %. Nehodí se k dlouhému skladování a po otevření extrémně rychle ztrácí na kvalitě. V ledničce vydrží po otevření cca týden až deset dní.
Manzanilla
Ojedinělé mikroklimatické podmínky v přístavním městě Sanlúcar de Barrameda zapříčiňují, že zde vzniká specifický a výrazný druh sherry. Manzanilla je slámové barvy, vína jsou to suchá, s ostřejší vůní, jsou lehká a často slaná na patře. Obsah alkoholu se pohybuje od 15 do 19 %. Ideální teplota podávání se pohybuje mezi 7 a 9 ºC.
Amontillado
Jantarově zbarvené víno s vůní lískových oříšků, mírně pikantní, měkké a plné v ústech, s obsahem alkoholu mezi 16 a 22 %.Mělo by se podávat při teplotě mezi 13 a 14 ºC.
Oloroso
Z principu suché víno, ale ne tolik jako fino, jantarové až mahagonové barvy, se silným aroma připomínajícím ořechy, plné, s obsahem alkoholu mezi 17 a 22 %. Ideální jako aperitiv, stejně dobře se hodí ke zvěřině a červenému masu.Mělo by se podávat při teplotě mezi 13 a 14 ºC.
Palo Cortado
Světle mahagonové víno s vůní připomínající lískové oříšky a suchou chutí. Stylově je na půli cesty mezi Amontillado a Oloroso. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 17 a 22 %.

Přírodně sladká vína (vyrobená z odrůd Pedro Ximénez nebo Moscatel)
Sladká sherry vína se vyrábějí z vyzrálých hroznů s vysokým obsahem cukru, tento obsah se dále zvyšuje díky sušení na slunci (nejčastěji po dobu 7-10 dnů).
Pedro Ximénez
Tmavé víno mahagonové barvy s hlubokou vůní rozinek, je hladké, vysoce viskózní a sladké. Pedro Ximenez Sherry je perfektní s čokoládou.Ideální teplota pro podávání je mezi 12 a 14 ºC.
Moscatel
Tmavě mahagonově zbarvené víno, vyrobené výhradně z hroznů sušených na sluci. Jedná se o hladké, sladké víno s typickou vůní muškátu.

Míchané styly sherry
Smícháním sherry vín obou stylů, suchého a sladkého, vznikají tyto variety sherry.
Pale Cream
Víno slámové barvy s ostrým, delikátním buketem. Má jemnou, lehce nasládlou chuť. Jeho obsah alkoholu se pohybuje mezi 15,5 a 22 %.Ideální teplota pro podávání je při 13 ºC.
Medium
Víno jantarové až mahagonové barvy s jemnou vůní a lehce nasládlou chutí. Jeho obsah alkoholu se pohybuje mezi 15 a 22 %. Nejbohatší, nejtemnější verze média se nazývá Golden.
Cream
Sladké, mahagonové víno, vyrobené z Oloroso. Má intenzivní aroma, sametovou chuť a plné tělo. Jeho obsah alkoholu se pohybuje mezi 15,5 a 22 %.

Obrázek
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 586
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od sandrider » 09 lis 2011, 10:36

Fajn přehled :clap: Nějaké konkrétní tipy? (Pedro Ximénez a Moscatel by mohlo být pro mě).

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Hunter » 09 lis 2011, 10:58

Chystám brzy nějaké recenze. Zatím mapuju terén. Co se týká cen, u nás je cena nejčastěji kolem 200-300 korun, ale naštěstí to mám blízko do Germánie, kde jsem zjistil, že i sherry, které stojí ve Španělsku 6-9 €, jsou k dostání za 3,50 až 5 €, což je paráda. První 2 kousky jsem dovezl k otestování, jedno i poměrně známá značka Osborne.Zatím jsem měl možnost ochutnat jedno suché-fino, hodně pohodová záležitost, pak jsem dovezl Medium od Osborne a jedno sladké.No, jsem opravdu teprve na začátku, ale první dojem z fino byl pozitivní, uvidíme jak medium a to sladké a pak budu případně pokračovat v objevování a testování.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Shargard » 09 lis 2011, 17:11

Moc hezké shrnutí. Já jsem doposud ochutnal jen jedno. Značku si nepamatuji. Bylo cream a v chuti dominovali hrozinky a vyzrálé hrozny. Pohodová záležitost a moc dobrý aperitif
Obrázek

Dave

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Dave » 26 led 2012, 16:28

Zdědil jsem sklenice na sherry, nedalo mi to a jal jsem se shánět i tento nápoj u nás. Narazil jsem v jednom velkoobchodě na sherry značky Osborne. Je to druh medium. Musím přiznat, že jsem chuti sherry zcela propadl. Kořalka je na mě moc silná. Sherry je přesně to co jsem celý život hledal. Je to nádherný nápoj a hlavně dobrý společník. Po dvou sklenkách zní hudba nějak lépe, barvy jsou sytější a celý svět je veselejší. Po pivu se peru nebo brečím, po tvrdém rýpu a zvracím, ovšem po sherry jsem zábavný, směju se, je mi krásně. Svoje volné večery si bez sklenky sherry už nedokážu ani snad představit. Sháněl jsem nějaké informace a Google mě přesměroval na tyto stránky, kde je to hezky popsané co vlastně sherry je. Určitě vyzkouším i ostatní druhy a všem ho doporučuji vyzkoušet :shhh:

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Hunter » 26 led 2012, 18:59

Vítej na fóru Dave, jsem rád, že byl přehled někomu k užitku. Osborne jsem si dovezl z Německa, měl jsem Rich Golden. Pochutnal jsem si na něm moc. Za kolik ho sháníš? Co vím, u nás v normálních obchodech tak 220-250,-Kč, v Německém kauflandu ho mají za 5,29 €, když jsem měl € za 24, tak to vyšlo na 127,-Kč. Nad maržema některých českých nenasytných obchodníků zůstává potom rozum stát, někde tady lítá skoro 75% rozdíl... Takže jestli to nemáš do Reichu daleko, nebo tam někdo známý jezdí, určitě doporučuju. Český a německý Kaufland spolu mají totiž společný jen název, sortiment a cenová politika+kvalita zboží je nesrovnatelná.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Pepek Whiscotch
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 32
Registrován: 22 led 2012, 05:42
Bydliště: Ostrava

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Pepek Whiscotch » 26 led 2012, 21:01

Právě jsem si k večeři otevřel lahvinku Sandeman Rich Golden Sherry a je to taky dobrůtka. :) Pokud máte rádi fortifikovaná vína, zkuste i Kagor, ta chuť a vůně černého rybízu je úžasně nakažlivá, rozhodně to nebude vaše poslední lahev... :P

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Hunter » 26 led 2012, 21:23

Á, Moldavský kagor. S Kagorem jsem měl čest několikrát, tam trochu pozor, kvalita je dost kolísavá. Na pochmurné neděli dělali onehdá test http://pn.modaso.cz/wordpress/?p=2014 třeba bude někomu užitečný při výběru toho pravého...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kagor
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 586
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od sandrider » 26 led 2012, 21:33

Kagor mě oslovil - hodně sladké, těžké víno, rybízová vůně. Taky můžu doporučit, do cca. 150 skoro v každém supermarketu.

Uživatelský avatar
Pepek Whiscotch
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 32
Registrován: 22 led 2012, 05:42
Bydliště: Ostrava

Re: Sherry - základní informace a dělení

Příspěvek od Pepek Whiscotch » 27 led 2012, 06:52

Kagor má úžasný poměr „cena/výkon”. ;) Oproti i zcela běžnému sherry, portskému, madeiře a podobně je velmi levné a přitom, troufnu si říct, prakticky stejně dobré. Ten testík je zajímavý, já osobně nejvíc kupuji ve Sparu onen vzorek č.3, tedy Dionysos Mereni. Měl jsem ještě nějaké další dva Kagory, které v tom testu nejsou a taky byly fajn. Trochu nesouhlasím s tím, že by ten Dionysos Mereni Kagor nevoněl, naopak, krásně je cítit právě černý rybíz, který se v chuti snoubí s lehkou sladkokyselostí ostružin. Víno musí být ale mírně teplejší, jinak se vůně ani chuť dokonale nerozvine, ale to konečně známe i ze světa whisky, že. :) I slovo trpkost bych spíše nahradil výrazem svíravost vyzrálých tříslovin, rozhodně toto víno působí velmi příjemně a přirozeně. Za ty peníze (posledně jsem bral v akci pár lahví po 99,- Kč, jinak stojí tuším 129,- Kč) je tato lahoda doslova poklad. Prý má při dlouhodobé konzumaci i léčivé účinky, takže pozor na to, abychom zde nakonec netvrdli do stovky... 8-)

Odpovědět