Sherry - základní informace a dělení
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: Sherry - základní informace a dělení
Do fortifikovaného vína by se měla přidávat jen pálenka z vinných hroznů, ale moldavci tam přidávají bohužel i méně kvalitní alkohol, byla s tím velká aféra, kterou řešil i Evropský soudní dvůr, nakonec to Celní správa ČR celé vyhrála, tady si o tom můžete počíst.
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/na ... ?id=685895
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/na ... ?id=685895
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
- Pepek Whiscotch
- Abstinent
- Příspěvky: 32
- Registrován: 22 led 2012, 05:42
- Bydliště: Ostrava
Re: Sherry - základní informace a dělení
Taky jsem tu aféru svého času sledoval, přijde mi to ale takové, ehm... podivné. Připadá mi, že hlavní roli hrají úplně jiné zájmy, než zájmy o víno samotné. Ano, Moldavci Kagor prostě dolihovávají, ale čemu to vadí? Kagor se vyrábí z hroznů o kvalitě, resp. cukernatosti pozdního sběru, tudíž srovnávat jej s jablečným vínem, to chce vskutku odvahu, byť z celního hlediska to zřejmě smysl má. Podle nich to není víno, což ovšem nebrání tomu, aby Kagor získával nejrůznější ocenění na vinařských soutěžích. Je něco shnilého ve státě...
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: Sherry - základní informace a dělení
Tady bych zrovna řekl, že pro nás jako spotřebitele je to dobře, dozvědět se, co do kagoru Moldavci dávají, aby ušetřili výrobní náklady...
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
- Pepek Whiscotch
- Abstinent
- Příspěvky: 32
- Registrován: 22 led 2012, 05:42
- Bydliště: Ostrava
Re: Sherry - základní informace a dělení
Těžko říct, na to lze nahlížet hned z několika pohledů. Vědět, co daný výrobek obsahuje, je nesporně fajn a pro spotřebitele určitě potřebné. Může tak k danému zboží, v našem případě konkrétně vínu, zaujmout nějaký postoj a rozhodnout se, zda o něj při daném složení i nadále stojí, či ne. Na druhé straně mám ale pocit, že zde nešlo ani tak o spotřebitele, jako spíš o správné zařazení do celního sazebníku a tím pádem korektní určení výše cla. Zda bylo výsledné rozhodnutí správné, či nikoli, to asi my neposoudíme, rozhodlo se, jak se rozhodlo.
Co se týče samotného vína, je otázkou, zda má fortifikace nějaká přesně daná pravidla, mám na mysli jiná, než běžně zažitá. K tomu by se mohl vázat další dotaz, zda Moldavci klamou zákazníka tím, že uvádějí úpravu Kagoru vinným lihem a ve skutečnosti používají třeba líh řepný, či zda prostě jen jdou svou vlastní cestou. Další otázka je, zda Moldavci používají vysloveně nekvalitní alkohol, který by třeba v krajním případě mohl i poškodit zdraví konzumenta, či zda jen prostě šetří náklady, či se jim dokonce použitý druh alkoholu lépe hodí pro dosažení kýženého výsledku. Někde jsem četl, že se do Kagoru přidává 96 % alkohol, nikde ale nebylo specifikováno jaký. Více jsem se o výrobní postup nezajímal, zde mám mezery ve vzdělání. A poslední, nejdůležitější zamyšlení se váže čistě k nám, tedy konzumentům - teď, když víme, že je v Kagoru použit nejspíš řepný líh, přestaneme ho pít? Za sebe říkám, že já si jej určitě budu dopřávat i nadále...
Co se týče samotného vína, je otázkou, zda má fortifikace nějaká přesně daná pravidla, mám na mysli jiná, než běžně zažitá. K tomu by se mohl vázat další dotaz, zda Moldavci klamou zákazníka tím, že uvádějí úpravu Kagoru vinným lihem a ve skutečnosti používají třeba líh řepný, či zda prostě jen jdou svou vlastní cestou. Další otázka je, zda Moldavci používají vysloveně nekvalitní alkohol, který by třeba v krajním případě mohl i poškodit zdraví konzumenta, či zda jen prostě šetří náklady, či se jim dokonce použitý druh alkoholu lépe hodí pro dosažení kýženého výsledku. Někde jsem četl, že se do Kagoru přidává 96 % alkohol, nikde ale nebylo specifikováno jaký. Více jsem se o výrobní postup nezajímal, zde mám mezery ve vzdělání. A poslední, nejdůležitější zamyšlení se váže čistě k nám, tedy konzumentům - teď, když víme, že je v Kagoru použit nejspíš řepný líh, přestaneme ho pít? Za sebe říkám, že já si jej určitě budu dopřávat i nadále...
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: Sherry - základní informace a dělení
Jasný, jen jsem chtěl poukázat na to, že u Kagoru musíme pečlivě vybírat, pokud chutná, není co řešit. Měl jsem nedávno Kagor Grande, vzorek č. 5 v testu na Pochmurné neděli, nebo ještě lépe tenhle: http://www.ovine.cz/web/structure/33.ht ... ey=cz_5185
Chuťově docela v pohodě, ale zaujalo mě hlavně tím, že ve víně byl na dně nějaký bordel, bylo ho tolik, že se poslední hlt se musel vylít, jako by sis udělal lógrové kafe, ale hrubší. A určitě to nebyl vinný kámen. Tak nevím, kde udělali soudruzi z Moldavska chybu...
Chuťově docela v pohodě, ale zaujalo mě hlavně tím, že ve víně byl na dně nějaký bordel, bylo ho tolik, že se poslední hlt se musel vylít, jako by sis udělal lógrové kafe, ale hrubší. A určitě to nebyl vinný kámen. Tak nevím, kde udělali soudruzi z Moldavska chybu...
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
- Pepek Whiscotch
- Abstinent
- Příspěvky: 32
- Registrován: 22 led 2012, 05:42
- Bydliště: Ostrava
Re: Sherry - základní informace a dělení
Tak to je samozřejmě jiná. S tím naprosto souhlasím, určitě není Kagor jako Kagor. Pokud daný výrobce produkuje vysloveně nekvalitní produkt, už si od něj nic dalšího znova nekoupím. Mohlo jít sice o víno znehodnocené špatným skladováním, obzvláště hypermarkety se s tím mnohdy v tomto ohledu moc nepárají, ale mohlo jít taky zcela určitě o vadnou sérii, či přímo výrobní postup. Takové víno příště prostě nebrat.
Re: Sherry - základní informace a dělení
Pár postřehů k této debatě přidám i já. Má-li opravdu nějaký destilát z obilí, vína, třtiny, řepy , brambor, atd..., ale taky třeba z "potravinářského odpadu" 96 %, není se skoro čeho bát. Na taková procenta se to žene, mimo jiné, aby nebylo poznat, z čeho je to vydestilováno Hodně jednoduše řečeno - vůně, chutě i hmatový vjem v puse v jakékoliv pálence, to jsou vlastně nečistoty, které v něm zanechala původní surovina, sud nebo v lepším případně přidal legální výrobce z PE kanystru či barelu (v tomto případě výhradně plechového) do lihu s vodou. V horším, a v Česku velmi rozšířeném případě, někdo v "garáži", kde použije téměř cokoliv. Ale i tady jsme za Evropou (zejména UK a Irskem, což bylo kdysi jedno a nepsalo se ani whiskey) poněkud pozadu. Takových 120-130 let. Stačí si přečíst "Truth About Whisky" - reprint knihy z roku 1878 (Classic Expressions, 2008, pouze 300 výtisků), co v té době sepsali poctiví irští palírníci nebo "Bad Whisky" (Edward Burns, Neil Wilson Publishing Ltd., 3 vydání z roku 2009). Velmi inspirativní čtení.
Mně proto dost zajímá původ toho, co si, nedej bože někomu jinému, naleji a je jen dobře, že to někdo aspoň trochu hlídá. Mám pár osobních neblahých zkušeností - dvě mohu nechat, jako odstrašující školní příklady, zažít případným zájemcům na Whisky festivalu v Karlově.
Někdy však i naše smysly selžou, nestačí nebo jsou překabátěny. Ty dva sajrajty, které jsem lehce nakousl, tam je to evidentní. Je to už hodně dávno, osobně jsem ani nevyzkoušel, ale svého času "vylepšovali" někteří rakouští vinaři víno nečím jako byl Fridex, spíše tím, co bylo jeho základem - a jak to spoustě lidí chutnalo, než to prasklo. Švindluje se i dneska - stačí vydávat bůhvíjaké víno za poctivé moravské nebo taky "cosi" za burčák a hned je to v pokladně poznat
Mně proto dost zajímá původ toho, co si, nedej bože někomu jinému, naleji a je jen dobře, že to někdo aspoň trochu hlídá. Mám pár osobních neblahých zkušeností - dvě mohu nechat, jako odstrašující školní příklady, zažít případným zájemcům na Whisky festivalu v Karlově.
Někdy však i naše smysly selžou, nestačí nebo jsou překabátěny. Ty dva sajrajty, které jsem lehce nakousl, tam je to evidentní. Je to už hodně dávno, osobně jsem ani nevyzkoušel, ale svého času "vylepšovali" někteří rakouští vinaři víno nečím jako byl Fridex, spíše tím, co bylo jeho základem - a jak to spoustě lidí chutnalo, než to prasklo. Švindluje se i dneska - stačí vydávat bůhvíjaké víno za poctivé moravské nebo taky "cosi" za burčák a hned je to v pokladně poznat
Re: Sherry - základní informace a dělení
Já, roztržitej dědek, jsem ještě zapomněl připrcnout, že celním úřadům v jakémkoliv státě jde v prvé řadě, a už hodně dlouho, o hlídání peněz . Pochopitelně ne tak v našich kapsách, ale o přísun pomazaným hlavám, diktátorům i demokraticky volenm zástupcům. A divili byste se, za co všechno se, třeba v tom UK, v různých dobách platilo. Seznam by byl hóóóódně dlouhý. S whisky to má společného třeba to, že masivně se rozšířilo její stáčení do lahví až, když padla daň na sklo/láhve a do hospod se začalo dodávat v lahvích. Rázem ty soudky S "Glenlivety" vyschly a už nebyly bezedné = dolévané kdoví čím
- Pepek Whiscotch
- Abstinent
- Příspěvky: 32
- Registrován: 22 led 2012, 05:42
- Bydliště: Ostrava
Re: Sherry - základní informace a dělení
Na tu aféru s nemrznoucí směsí si ještě pamatuji, to bylo vysloveně o zdraví. Bohužel případů čachrování s alkoholem je pořád dost, naštěstí neustále probíhají nějaké kontroly, takže se případné nepoctivce daří alespoň občas odhalit. Pár posledních známých případů najdete třeba zde - http://www.moraviavitis.cz/?UrlQuery=News&Item=553, nebo zde - http://www.zkracovatko.cz/c33GG6. Takovým šizuňkům bych napařil pořádnou pokutu, až by se prohnuli a do konce života bych je nenechal v oboru podnikat...
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: Sherry - základní informace a dělení
Z důvodu odhalených podvodných praktik už dlouho bojkotuju vína od Templářů, Vinium, a LIVI Dubňany.... Abych ale jen nehanil, doporučit můžu vína mých nejoblíbenějších vinařů a vinařství, což jsou Vladimír Tetur z Velkých Bílovic, Martin Šebesta z Březí, Bronislav Vajbar z Rakvic a Galant Mikulov.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil