Žufánek Borovička

Odpovědět
Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1831
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Žufánek Borovička

Příspěvek od tornado »

Borovičku jsem měl vždy spojenou s označením alkoholu nepříliš kvalitní produkce, jehož konzumace přinášela vesměs fyzicky nepříjemné následky hraničící se sebepoškozování. Z tohoto důvodu jsem se borovičce vyhýbal a byl dlouhou dobu tímto destilátem zcela nedotčen. Zlom nastal v okamžiku, kdy jsem zjistil, že výroba ginu a borovičky má stejný základ a to je destilace mého oblíbeného jalovce. Řekl jsem si, že tedy vkročím na zatím nepoznanou půdu. Po průzkumu našeho trhu jsem rozhodnul pro lihovar Žufánek. U tohoto výrobce má člověk přeci jen trochu jistotu, že nedostane žádný "aušus". Jejich gin OMG si velmi rychle vydobyl dobré renomé, takže jsem měl určitou záruku, že to s jalovcem umí. To co následovalo po prvním ochutnání zcela zásadně změnilo můj názor na borovičku a zároveň mě podnítilo k hlubšímu průzkumu této kategorie. Na fóru Absinthemafia, kde se často vyskytuje i Martin Žufánek jsem vznesl dotaz, jaký je vlastně rozdíl mezi ginem a borovičkou. Odpověděl jsem dostal přímo od toho nejpovolanějšího: Borovička je v podstatě hipsterský gin. Tj. gin pouze s jalovcem. U nás se borovička vyrábí stejně jako absint a gin. Jalovec se naloží do velejemného lihu, nechá se to XX hodin vymacerovat a pak se zdestiluje. Hlavní rozdíl je v technologii výroby. Při destilaci ginu končím, když lihovitost klesne pod 83 %. Borovička se táhne dál, cirka do 49 %.
žufánek borovička 1.jpg
žufánek borovička 1.jpg (14.34 KiB) Zobrazeno 2795 x
žufánek borovička 2.jpg
žufánek borovička 2.jpg (12 KiB) Zobrazeno 2795 x
Alkohol:45 %
Barva:
Web:http://www.zufanek.cz/cs/produkty/borovicka
Velikost:láhev
Aroma:Velmi silná vůně jalovce. Lehce nasládlá a trochu citrusová. Už jen vůně napoví, že tohle bude stát za to.
Chuť:Jazyk nejprve zaplaví hutná nasládlost jalovce. Po pár vteřinách se projeví špetka tonikové štípavosti. Kdybych nevěděl co piju, myslel bych si, že jde o sice jednoduchý, ale za to velmi povedený gin, který dokáže na maximum využít krásu jalovce.
Dozvuk:Chuť jalovce se jako obláček vznese nad jazyk, aby zaplavila celá ústa a nepatrně je zahřála. Dozvuk je intenzivní, hutný a krásně plynulý. Vychutnáte si ho velmi dlouho. Doznívá v něm jalovcová sladkost a nepatrná štípavost na jazyku. Jedním slovem nádhera.
Shrnutí:Tento destilát si ihned po prvním ochutnání získal moje srdce a určitě by nesměl chybět mezi pěti lahvemi, které bych si sebou mohl vzít na opuštěný ostrov. Po několika týdnech od prvního ochutnání jsem narazil na starší provedení této borovičky v láhvi o objemu 0,7l (šarže 2011/2012, druhý obrázek nad recenzí) a ze zvědavosti jsem ji zakoupil. Už ale už pouhé přivonění mi napovědělo, že tohle nebude to samé, co mě tolik uhranulo. Následné ochutnání moje obavy potvrdilo. Ne, že by šlo o něco špatného, ale určitě tato láhev nedosahovala kvalit jako novější plnění (šarže 2016). Vůně i chuť nebyli tak intenzivní a hezky sladěné. Dozvuku chyběla ta krásná plynulost a podivně zadrhával. První co mě napadlo bylo, že holt jalovcové destiláty docela rychle stárnou a za pár let je po slávě. Přesto mi to nedalo, abych se opět nezeptal Martina Žufánka co za tím je. Zde je jeho odpověď: Ta Borovička z roku 2011 je jiná (a horší než letošní) proto, že jsem v ní použil český a slovenský jalovec. Chtěl jsem mít něco lokálního. Jenže pak jsem objevil kouzlo makedonského jalovce a od té doby nechci žádný jiný. Makedonský jsem používal výhradně v OMG a do Borovičky se dostal až letos. Takže borovičku vymysleli na Slovensku a Žufánek ji dotáhnul k dokonalosti. Tohle převálcuje leckterý gin a asi i všechny jenevery.
nobynoblhoch
New-make
New-make
Příspěvky: 227
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Žufánek Borovička

Příspěvek od nobynoblhoch »

V současnosti se používá slovenský a italský jalovec, kvůli drsnějšímu naturelu borovičky
Odpovědět