Oak Cross je blended malt z Highlands, u které si trochu hrají s dřevem - whisky zrají klasicky v americkém dubu, marrying casks jsou pak kombinací sudů od bourbonu a "Oak Cross" sudů vyrobených z amerických a nových francouzských dubů.
Hedonism je obilná whisky - směs Cameronbridge, Carsebridge a Cambus, starých mezi 14-29 lety.
Asyla je míchaná whisky - sladové Linkwood, Glen Elgin, Teaninich a obilné Cameron Bridge.
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/11210 |
Web: | http://www.compassboxwhisky.com/ |
Barva: | ![]() |
Alkohol: | 43 % |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ano |
Aroma: | Nejsladší ze všech, možná si budu rvát vlasy, ale zatímco u prvních dvou vzorků mám pochybnosti, toto považuji jednoznačně za Hedonism. Nasládle medová, taková hlaďoučce smetanová ve vůni, žádná umělohmost Ameriky. Dneska mám asi chuť na něco sladšího - tohle mi voní ze všech tří vzorků nejlépe. |
Chuť: | Ááá, tak tady už se taková ta "bourbonkovitost" objevuje, ač mi ve vůni sedla asi nejlépe, zde je na posledním místě, zlé americké vzpomínky se mi vybavují. Medově sladká, výrazně vanilková, turecký med. |
Dozvuk: | Je to tam, tohle je Hedonism, nebo jsem blázen a zalezu na další rok do díry. Sladký vanilkový dozvuk - někde na hranici mezi snesitelnou vanilkovou sladkostí a bourbonem, však je to grain whisky. Z jednoho vzorku se asi nedokážu rozhodnout, kam se to vlastně spíš překlápí. Ale nečekejte nějakou přepálenou výraznost, je to vkusná whisky. |
Shrnutí: | Dobrá, shrnutí, vzorky odtajněny. Napíšu ho jenom jednou pro všechny zároveň. Předem předesílám, že tohle byly všechny tři dobré whisky a vůbec by mi nevadilo mít od kterékoliv z nich celou láhev, myslím, že bychom se dříve či později skamarádili. Na jednu stranu se musím pochválit, protože jsem všechny tři správně určil, na druhou stranu musím říct, že poznat Hedonism nevyžadovalo žádnou genialitu a u druhých dvou jsem si do posledního okamžiku nebyl zcela jistý. Začneme-li Hedonismem, je to obilná whisky a porovnám-li ji s těmi pár, co už jsem chutnal, vede si velmi slušně. Jak už jsem psal, ve vůni nejlepší, zbytek se ale vydává směrem k té mé "bourbonovité" chuti, což je trochu nebezpečné, ale vzhledem k tomu, že tam úplně nedorazí a že jsem se vcelku spřátelil se Sazerac Rye, tady by to asi už vůbec nebyl problém. Je také výrazně dražší než druhé dvě lahve a mám takové podezření, že v souboji celých flašek by je nakonec asi převálcovala. Asyla byla ve vůni na druhém místě, ale ve zbytku už to příliš nezvládla, taková klasická, nijak nevyčnívající, myslím v této trojici, na blended je velmi dobrá (samozřejmě zase už jsme taky ve vyšších cenách). No a Oak Cross ten mě ve vůni připadal nejhorší, v chuti však cosi naznačil a nakonec to slušně rozbalil v dozvuku. On nebo Hedonism jest vítězem, záleží, jaký je vás postoj ke grain whisky. |