Portské víno - základní informace a dělení

Odpovědět
Petr.D
Znalec
Znalec
Příspěvky: 566
Registrován: 21 pro 2011, 13:19
Bydliště: Brno

Portské víno - základní informace a dělení

Příspěvek od Petr.D » 21 led 2014, 12:22

Název „PORTO" není odvozen, jak si většina z nás myslí, z názvu země Portugalska. Je odvozeno ze základu názvu města OPORTO, které leží na severním břehu řeky Duovo a společně s městem VILA NOVA DE GALA, které leží na druhé straně řeky, je centrem výroby portského vína.

Portské víno je dolihované (fortifikované) révové víno pro jehož výrobu je zásadní, že po určité době kvašení se přidá brandy nazývaná aguardente (77%) a tím se proces kvašení zastaví, ve víně zůstává část přírodního cukru a víno dále zraje v sudech.

K výrobě portského vína se používají červené i bílé odrůdy vinné révy.
Červené odrůdy:
TOURIGA NACIONAL, TINTA COA, TINTA RORITZ, TINTA VAROAC, TOURIGA FRANCESCA A TINTA AMARELLA.
Bílé odrůdy:
RABIGATO, VIOSINHO, MALUASIA FINA, VERDEHOL, FOLGASAO, ESAGNACAO

Typy Portského vína
a) White port – vyrábí se z bílých hroznů, suché i sladké vhodné jako aperitiv.
b) Ruby – směs mladých portských vín zrajících 3 roky ve velkých dřevěných tancích. Mají tmavě rubínovou barvu a ovocnou chuť.
c) Tawny – zraje v menších dřevěných sudech, kde dochází k oxidaci vína. Díky tomu a styku vína se dřevem mění víno barvu
na jantarovou a chuť připomíná ořech a sušené ovoce.
d) Vintage – ročníkové - zraje v sudech pouhé dva až dva a půl roku.
Následně je stáčeno do lahví, kde může nabírat na kvalitě i několik desítek let.

Bílé portské se podává chlazené, ruby a tawny se mohou podávat chlazené pouze v létě, jinak se podávají o teplotě kolem 20°C.
Led se podává pouze na hostovo výslovné přání.
"všechny nerašelinné whisky jsou hnus"

ralfror
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 1
Registrován: 30 srp 2019, 13:53

Re: Portské víno - základní informace a dělení

Příspěvek od ralfror » 30 srp 2019, 14:18

Děkuji mockrát! Alespoň teďˇvím, jaké si tady vybrat: https://portuguesa.cz/cs/25-portske-vino :))

Odpovědět