Zapeklité kousky

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1249
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Zapeklité kousky

Příspěvek od Petr » 12 říj 2015, 17:10

A to je mi pěkné vlákno! :clap: Výživné, čtvrtý den a jak se má k světu. Tož si taky trošku připrndnu. Kdybychom byli při koštování akurátní, tak je to velmi jednoduché, ale je to nuda, neboť základní chutě jsou jenom čtyři (pět s umami). To, že něco v ústech má mnohem bohatší škálu chutí má ještě na svědomí náš čich, který nefunguje jenom přes nos. A taky je přitom zapojen i hmat. Takže všechno v puse vnímáme jaksi komplexně, ruku v ruce. Čeština, bohužel, rozlišuje pouze vůni a chuť, zatímco v angličtině je smell, taste a flavour: https://en.wikipedia.org/wiki/Flavor
„Problém“ nastává, když začneme příliš analyzovat, rozkládat náš komplexní požitek, na nějž má vliv nepřeberné množství faktorů, na jednotlivosti. Z nich některé sahají až do hluboké minulosti a šťastný je ten, kdo toho hodně (druhově) snědl nebo načichal, má dobrou chuťovou/čichovou a koneckonců, i tu „normální“, paměť. Když někdo ujíždí jenom na fastfoodu, žádnou velkou slávu nemůže čekat. Já, dokud jsem nevyzkoušel alespoň nějaké sherry nebo bourbon, jsem si těžko představoval, jak se ve whisky projevují vlivy sudů po nich. Jenže, dáš si sherry, a to ještě jaké, a co teď? Jsou tam ořechy, hřebíček …… Nakonec by člověk došel až k chemickým látkám, co kterou vůni, potažmo teda tu chuť, mají na svědomí.
Ale ať to zkrátím. Jedna věc je, vůbec něco rozeznat. Sladové whisky jsou na to relativně vhodné, ale blendy čehokoli, už dávají zabrat, jelikož primární úlohou blendera je, zjednodušeně řečeno, aby nic netrčelo. Já jsem spokojený, když je to pár věcí, které jsem schopen sám sobě si rozlišit, ale také slovně popsat. A když jo, tak konkrétně, třeba sevilské pomeranče, což teď může vypadat, že tady dělám ramena, ale je to celkem jednoduché. Kupte si jednou "pravou" marmeládu jako kdysi já a budete si to pamatovat napořád. https://en.wikipedia.org/wiki/Marmalade
Tak to je se vším, i se zde pošklebovaným zpoceným koňským sedlem. Já vůni maštale i sedla znám. Naproti tomu mi byla dlouho cizí typická „zemitá, hliněná“ chuť Bowmore, než jsem se zakousl do špatně umyté ředkvičky – tam jsem si hlínu ochutnal. Tyto vjemy se ovšem těžko přenášejí na jiného člověka, nedej bůh, když jsou v obecné poloze - viz vůně Vánoc. Když je ve whisky vůně a chuť, bývají tasting notes "opravdické", kde nic není, ani smrt nebere a pak nastupuje copywriter: https://cs.wikipedia.org/wiki/Copywriter. V obou případech doporučuji spoléhat na vlastní smysly a byť i svůj nedokonalý pojmoslovný aparát a číst cizí poznámky raději až po vlastním vyzkoušení. Jsou dvě kategorie whisky, ke kterým se nevracím - špatné (bez dalšího vysvětlování) a plané (taky bez dalšího vysvětlování). Většina je těch, co stojí zato. Nicméně, a dost často, ty samé, vnímám jinak. Každopádně z takových mám požitek, který ani slovně, natož číselně, nemám potřebu navenek obsáhnout a vyjádřit. Já s mým přístupem moc zapeklitých značek nemám. Sem tam, poslední dobou stále častěji, se ovšem stane, že některá spíše zhořkne :crying-yellow: .
Jako pomůcka pro slovní popis nebo i postup při odkrývání vůní a chutí, pro "systematiky", mohou sloužit různé „tasting wheels“. Jsou-li po ruce, doporučuji tomu, koho to baví, podle nich postupovat – cítím/necítím, případně, jak moc. "Z ruky" narychlo focené přikládám dvě ukázky. :hand:
DSC_4881.jpg
[attachment=0]DSC_4881.jpg
Přílohy
DSC_4878.jpg

Uživatelský avatar
Ghandimaster
New-make
New-make
Příspěvky: 155
Registrován: 26 srp 2015, 10:57
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Zapeklité kousky

Příspěvek od Ghandimaster » 13 říj 2015, 08:58

Jo ten rozpor mezi základními chutěmi a tím jak chutě všichni popisují jsem taky komentoval v mém osobním seznamu recenzí. Nikdo nenapíše u chuti jenom jak je lihovina sladká/hořká a je to potřeba brát jak píšeš, jako komplex všech ostatních vjemů, které zesilí po nalití do pusy. Asi ten flavour je ekvivalent příchutě a i překladač to tak vidí.

Zase souhlas, že konzervy co si dávají v hospodě či doma pořád to samé a zaručeně dobré si v tomhle případě trochu serou do vlastního hnízda oproti přelétavým a věčným zkoušečům. Dovolím si říct, že nejlepší degustátoři budou introverti kvůli jejich nekonečné schopnosti se ve věcech pitvat a přemýšlet nad nimi do hloubky.

Rozvíjet si chuťovou banku při večerech s kořením je určitě super a prošel si tím určitě každý Master Blender na výbornou. Trénování naslepo je taky myslím super. Bohužel ani do jednoho jsem se zatím nijak nedokopal. Myslím, že schopnost rozeznávat jednotlivé složky vůní a identifikovat je se dá normálně trénovat jako třeba sport nebo paměť. Další významnou roli hraje zkušenost a množství ochutnaných vzorků.

Kopírovat si určitě může kdo chce co chce a zodpovídá si hlavně vlastnímu svědomí. Všude kolem mě byly vždycky lidé, kteří hrají divadlo a staví se do lepšího světla a na druhé straně ti co skromně mlčí ale jejich znalosti a schopnosti velmi převyšují znalosti ostatních. Každý ať si upřímně sám sebe zařadí někam mezi tyto póly. Je asi i trochu rozdíl podléhat autosugesci po přečtení recenzí jiných nebo lhát cíleně a bez okolků. První případ řeší, již několikrát zmiňované, psaní recenze před čtením.

Uchopit a popsat vůni, která je ve skutečnosti neurčitou vzpomínkou z dětství nejde ale je možné se o to pokusit :|

Mě ty "návody" a "tasting wheels" zajímají ale je to hodně špatně čitelné. Mohl bys to prosím dát někam v lepší kvalitě?

Odpovědět