Ralfy

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 28 čer 2016, 08:47

hqdefault.jpg
The Bottlers´Springbank Cask 180
The Bottlers sú nezávislí fľašovatelia so sídlom v Edinburghu, ktorí sa vo svojom biznise dobre vyznajú. Majú dobré konexie vo svete whisky a dobré osobné vzťahy s tými, ktorí rozhodujú. V ich portfóliu boli plnenia od Brory či Port Ellen, tie sú však už preč.
bottlers_logo_bg.jpg
bottlers_logo_bg.jpg (39.42 KiB) Zobrazeno 1496 x
Vôňa: trochu dám whisky čas, aby sa nadýchla. Zatiaľ si o nej niečo povieme: 16-ročný Springbank, ktorý bol pálený v roku 1993, fľašovaný v máji 2009. Fľašovaný bol v sudovej sile 58,9%, sud č. 180. Číslo suda nie je pre nás relevantný údaj, skôr ho berme ako referenčný bod.
Zaujímavé je, že na zadnej nálepke sa píše: "Táto whisky bola fľašovaná pri plnej sudovej sile bez filtrácie za studena a iných zásahov."

Chuť: je to refill sherry hogshead a na jazyku mi to explodovalo. Napriek tomu buďte s pridávaním vody opatrní, hlavne u sherry whisky. Táto je plná a solídna čo do chute, svalnatý sladový Springbank.
Springbank ozaj potrebuje čas, aby sa naplno rozvinul. Staré whisky potrebujú byť minimálne 5 minút v pohári, aby sa otvorili. Keď po prvýkrát otvoríte takú whisky, trochu vo vôni tápete. Je to tým, že fľaša a whisky potrebujú dýchať. Po otvorení nechajte fľašu bez zátky, hoci aj pol hodiny. Nebojte sa, že sa vám vyparí.
Po pridaní vody whisky zmäkla. Necháme ju zmäknúť ešte viac a zatiaľ do druhého pohára nalejeme 12-ročný Springbank, ktorý dozrieval patrne v sudoch po madeire. Ak sa chcete naučiť niečo o starej whisky, je dobré, ak ju porovnáte s niečím podobným. Tu cítim oveľa mäkšiu sherry. Je to svieža, citrónovitá, mladá whisky. Tu cítite plnú ovocnú vôňu Springbanku. A prečo je Springbank taký ovocný? Dôvod je prozaický: wash still. Tatko new make získava bohatšiu a svalnatejšiu chuť s určitou hĺbkou.

Vrátime sa k whisky od The Bottlers – cenovo je dvakrát drahšia ako 12-ročná. Po otvorení sa však správa podobne. Vplyv sherry sa ukľudňuje, na povrch sa dostáva alkohol Springbanku, tá klasická bohatá ovocno-medová a trochu bylinková textúra. Ale po pol hodine, keď sa 12-ročná ukľudnila, táto stará sa stále vyvíja a otvára. Alkohol zostal na polceste medzi úvodom a záverom. Získavate skutočne hustú komplexnú sirupovo ovocnú chuť. A to je skutočne úžasný Springbank. Toto je old schol whisky s vplyvom sherry.

Skóre: 93/100

Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=fN5j56dZay0

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 28 čer 2016, 18:46

ggrob.non1.jpg
Glen Garioch Founders Reserve

 - 40% alkoholu

Nie je filtrovaná za studena. Na vinete sa však nepíše, že v nej nie je karamel, čo je hanba. Pretože ak na nálepke nie je uvedené, že vo whisky nie je E150, tak v nej asi bude. Všetky otázky v tejto veci smerujte na Scotch Whisky Association.


Glen Garioch sa číta Glengiri. Dôvod, prečo mnoho škótskych whisiek sa ináč číta ako píše, je ten, že majú gaelský pôvod. A gaelština sa od angličtiny odlišuje veľmi.

Glen Garioch je súčasťou koncernu Suntory, kde spadá aj Bowmore či Auchentoshan. Glen Garioch je však trochu mimo hlavný záber, pretože je to ťažkopádny malt. Existujú nezávislé plnenia, ktoré nie sú veľmi dobré, ale aj fantastické. Pretože ak sa whisky naplní do správneho suda,v ktorom bude dozrievať po správne zvolenú dobu, môže z nej byť pozoruhodný kúsok. 
Tu ide zrejme o mladú whisky, odhadujem vek na 8-11 rokov. 
A keďže sa jedná o neveľmi známu whisky, je ťažké u nej vybudovať nejakú reputáciu. Preto musí vynikať aspoň lepšou kvalitou. 
21-ročná a 15-ročná Glen Garioch sú veľmi dobré whisky. Mladšie verzie také neboli. Aspoň 
v minulosti. Toto je obnovená edícia. 


Vôňa: med, zelený zázvor, tučný slad. Nie je to úplne prístupná vôňa, tak, ako to u whisiek z Highlandu býva. 


Chuť: silný a trpký začiatok, ktorý vám usadí alkohol v hrdle. Opäť zelený zázvor, troška čili, horké jablko. Medový slad a cukríky proti kašľu. Také hnedé oválne cukríky, ktoré cmúľate v ústach a ktoré obsahujú mentol, gáfor, eukalyptus, peppermint a klinčeky. A to mám rád. 

Prvýkrát som sa s touto novorozbehnutou verziou stretol na Auchentoshan Family Festivale, na ktorom bolo desať krabíc tejto whisky predaných za tri hodiny. 
Glen Garioch sa považuje za najstarší liehovar v Škótsku, o čom svedčí aj rok 1797 na vinete. Aj keď v dnešných časoch je každému v zadnici, aký starý je liehovar. Počíta sa, aká kvalita je vo fľaši. Tu s tým rokom trochu preháňajú, pretože rok je uvedený na vinete, na fľaši, je na vrcholku zátky a je vyrazený aj na samotnom korku.


Pri udeľovaní bodov som niekoľko zrazil za to, že je to pomerne mladá whisky a chýba jej zreteľnejší finiš. Určite je to však sľubná whisky, ak sa ľudia okolo nej rozhodnú vyrábať ju v silnejšej verzii a nebudú pridávať karamel.


Skóre: 86/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=o7SO8Jb7-1E

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 04 črc 2016, 19:41

brmob.10yov3.jpg
Benromach 10YO


Benromach je remeselne vyrábaná whisky zo Speyside, kde patrí medzi najmenšie liehovary. Sídli blízko poľnohospodárskeho mestečka Forres. Predstavte si množstvo poľnohospodárskych stredísk v oblasti Speyside s jačmennými poliami.
 Liehovar má už vyše 100 rokov a je jedným z tých, ktoré často na určitý čas končili svoju produkciu (mothballing). Mal však to šťastie, že nezávislí fľašovatelia ako Gordon+McPhail a Antiquity svojimi nákupmi oživili túto značku. Musím povedať, že niektoré prvé fľaše tejto whisky z existujúcich zásob boli primeranej kvality, ale asi by som sa neponáhľal s ich kúpou. Ale pod novým vedením už začali byť pomerne zaujímavé. 
Problém s Benromachom ako single malt whisky je ten, že keď do pohárika ponoríte nos, vybaví sa vám Speyside, sladový a sladký. Ale nič viac. V minulosti bol Benromach bohatý na zážitky. Teraz chýba svalnatosť Mortlachu, čírosť Longmornu, exotický finiš a korenitosť Cragganmore. Ale niekoľko súčasných fliaš predstavuje sľubnú budúcnosť, ako napr. Benromach Organic. Dokonca získali certifikát od Soil Association. To, čo mám teraz v pohári, sú číre skúsenosti chlapíkov z Benromachu.

Vôňa:
som očarený, pretože sa v nej nachádza typický utišujúci Speyside, umenie a zručnosť ľudí okolo tejto whisky. Je v nej komplexný slad, ktorý je veľmi príjemný a priamočiary. Taktiež tu je trochu zelených citrusových plodov a zdržanlivého duba, kombinácia bourbonu a sherry. 


Chuť: skutočne vám zahalí jazyk, je vpredu na jazyku, ale aj vzadu. Je sladká, ale aj kyslá, slaná a horká. Usadí sa vám na špičke jazyka. Takmer je až príliš intenzívna. 
Pridám trochu vody - dve čajové lyžičky. Whisky má 43%, 46% by jej slušalo viac. Po pridaní vody okamžite na povrch vystupuje korenistosť. Whisky sa stáva zaujímavejšou. Jej bohatosť napovedá, že zrno, z ktorého je vyrobená, pochádza z lokálnych zdrojov.

Skóre: 85/100




Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=hKyENliCj4I

Odpovědět