Ralfy

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 30 kvě 2016, 12:56

16555011_1_640x640.jpg
Glenmorangie Original
Malá krásavica, bežne dostupná. Pochádza zo Severného Škótska (Northern Highland), za mestom Inverness. Je to slávna whisky a pýši sa titulom najpredávanejší single malt v Škótsku. Je to pocta, ktorú je ťažké dosiahnuť. Teda nie je to ani Springbank, ani Macallan, ale štandardné plnenie Glenmorangie. Existuje veľmi málo druhov whisky, ktoré majú v sebe bohatú komplexnosť ešte pri relatívne mladom veku. Glenmorangie je jednou z nich. Do tejto kategórie môžeme ešte priradiť Old Pulteney.


Aróma: korenistý malt, škorica, fialky, fenol, živičník, narcis, kvetinová, vanilkový krém a toffy krém. Rašelina tu takmer nie je, možno niekde úplne v pozadí. 


Chuť (po riedení vodou): 40%-ná whisky. Existuje škótsky fenomén, ktorý sa volá Irn-Bru. Hovorí sa, že sa vyrába z traverz. Je to niečo ako škótska coca cola. Nápoj má oranžovú farbu a chutí po žuvačke. Tu je to chuťovo niečo podobné. Chvíľu trvá, kým sa s touto whisky spoznáte, ale je na svoj vek prekvapujúco dobrá. Klobúk dole pred týmto liehovarom. 

Takže ako chutí: Irn-Bru, staré korenie, zmiešaná drevina, trochu nahorklá, slabá rašelina, citróny, pomaranče, citrónový džús, kóra z citrusových plodov a úderný a dlhý finiš. Veľmi dobrá whisky.

Keď ide o túto whisky, moje odporúčanie je držať sa základnej rady Glenmorangie. Staršie verzie nie sú až natoľko dobré. Určite poznáte zaujímavé fľaše tejto whisky, niečo na spôsob parfémov a pod. Nie som si nimi taký istý. Majú rôzne pomenovania ako Lasanta, Quinta Rubin, či Nectar D’Or. Ak už chcete staré plnenia Glenmorangie, skúste Golden Rum Cask a Port Wood finish. Glenmorangie je práve priekopníkom u sudov z vína a portského. A robili to dobre. Začali sa po nich opičiť iní bottleri, ale neúspešne. 

Ešte jedno, trochu drahšie plnenie je veľmi dobré a to je Signet. S touto základnou veziou však nemôžete minúť.


Skóre: 87/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=CuRyoQwFzT4

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 30 kvě 2016, 21:34

macallan sherry.jpg
macallan sherry.jpg (22.81 KiB) Zobrazeno 2212 x
Macallan 10YO
Krásna, karamelom osviežená farba. Štíhla fľaša, na vinete malý domček, ktorý je istým spôsobom slávny.

Meno Macallan je spájané s najlepším single maltom, aký môže vyprodukovať Škótsko. Je však známe aj extravagantnými cenami na aukciách, ktoré sa šplhajú až do tisícov libier. Takú ma povesť Macallan, ktorá úprimne povedané v tejto chvíli nie je proste opodstatnená.



Vzhľad: jantár +3, pekne tmavý



Aróma: dozaista ovplyvnená sherry. Nemyslím, že je v nej veľa karamelu, ale na fľaši nie je napísané, že nie je prifarbená. Veľa toho na tejto remeselnej fľaši nie je. Myslím, že toto je problém, že taká výborná whisky je prezentovaná ako obyčajná liehovina. Napr. Springbank prezentujú ako remeselne spracovanú whisky.
Aróma je po temnom slade, veľmi sherry, sladké oloroso sherry, ale je tu množstvo aj iných sherry. Taktiež sú cítiť hrozienka, staré korenie, sušené ovocie, muškátový orech, škorica v pozadí, istá prítomnosť tekutého cukríka alebo sušeného maslového cukríka.



Chuť: ak pridáte vodu, nechajte whisky trochu odstáť. Táto 10-ročná whisky je staršia, než sa zdá. Myslím, že má 14 rokov. A to je dobré znamenie pri whisky, ktorá dozrieva v oloroso sudoch. Je v nej sladkosť, maslový cukrík, marmeláda, bohatá a horká vanilka, med na spôsob muscovado a korenie. Niečo sa tu však od začiatku deje. Niečo trochu tvrdé a kovové, tá suchosť prerastá do neobvyklého hliníka. Keď berieme do úvahy reputáciu, kvalitu tejto whisky, kvalitu destilačného kotla, kvalitu sudov a že Macallan vlastní zdroje sherry a dobre používa dubové sudy, som z tejto whisky trochu sklamaný. Nie je to excelentná whisky a takou by mala byť. 



Skóre: 82/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=2pg4RlfaTAY

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 31 kvě 2016, 12:57

SPROB.1997.jpg
Springbank 1997 - Batch 2

Je to liehovar z Campbeltownu (Mull Of Kintyre) a je taký slávny, že celý ten malý región, z ktorého pochádza, vlastní sám. Je to tzv. “Highland Lowlander”. V Cambeltowne bolo kedysi až 20 liehovarov. Avšak začali produkovať nekvalitný alkohol, strácali trhy a postupne boli zatvárané. Springbank však prežil, pretože stále vyrábal kvalitnú whisky. Malá nápoveda pre ostatných :)

Farba: jantár +1. Je to prezentácia remesla. Táto distilérka je najstaršou a najtradičnejšou v okolí. Všetko si robí na mieste, vrátane spracovania sladu, fľašovania, atď. A vlastní tajnú zbraň, ktorou je wash still, ktorá vyzerá ako starý parník. Má v sebe zabudovanú tyč, na konci ktorej je akoby reťaz, ktorá neustálym otáčaním riedi naplaveniny na dne destilačného kotla a tým bráni ich vznieteniu.
P1010945.JPG
Prečo naplavenina horí? Pretože Springbank má destilačné pece, pod ktorými horí (direct fire still). Takýto proces používa veľmi málo liehovarov, ale rozdiel je viditeľný. Priame pálenie je ekvivalentom prípravy chrumkavého toastu z bieleho chleba. Zaujímavé je, že pri produkcii tento kotol vydáva cinkavé zvuky a návštevníci sa pri jeho pozorovaní dostávajú do stavu hypnózy :)

Aróma: klasická whisky, veľký, tučný šťavnatý jačmeň. Sušené ovocie miešané so sladom, Bailey’s (?), vanilka, trochu čmudu, med, kozí list, takže je to taký kvetový med. A určite tu cítim nejakú pleseň. Tá môže pochádzať zo starých sudov a textilnej záplaty, ktorou sa silnými údermi uzatvára otvor na sude, aby sa zachoval obsah a zredukovala “anjelská daň”.



Chuť: 44,9 % ABV - dodáme trochu vody. S vodou nepreháňame. Tučný, sladový jačmeň, šťavnatá, Jamajský piepor, med - všetko je vo výsledku dobré. A na konci mám opäť ten pocit plesne, čo nie je veľmi dobré. Mám dojem, že medzi dobré sudy sa zamiešali nejaké zlé.



Skóre 84/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=L5tNowspkTE

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 01 čer 2016, 19:10

mortlach-1988-signatory-bottling-whisky.jpg
Mortlach 19YO – Signatory Cask
Mortlach je whisky zo Speyside. Tuto je v sile 59,6 % ABV, takže anjeli z tohto veľa nepobrali. Destilovaná bola v roku 1988.
Keď sa hovorí o „svalnatom slade“, má sa na mysli hlavne Mortlach. Je to dojímavá whisky. Pri tejto staršej whisky som sledoval, ako sa menil jej profil počas postupného vyprázdňovania fľaše a následného naberania vzduchu, ktorý pôsobí na obsah oxydačne.
Niečo zaujímavé Vám ukážem. Pred polhodinou som do pohára s touto whisky nalial trochu vody – tu vidíte rozdiel medzi pohárom čistej whisky a pohárom, v ktorom je riedená. Tá vodou riedená je očividne zahmlená oproti čistej neriedenej. Voda vo whisky spôsobí, že oleje, ktoré obsahuje jačmeň, s ňou zreagujú. A to je známka, že whisky je nefiltrovaná za studena a je remeselne spracovaná. Dal som si na pohárik viečko, aby sa k obsahu nedostali anjeli, ale iba čert, ako som ja :)

Aróma: super bohatá, perlivá, sirupová, slad, jačmeň, sladkosť, karamel, maslový cukrík, vanilka, creme brulee, javorový sirup, skutočne bohatá svalnatosť.

Chuť: táto whisky sa Vám skutočne usadí v ústach. Proste sa tam zavesí a nechce vyblednúť. Doslova cítite jej cestu dole hrdlom. Báječná. Nesmiete ju uhnať. Tá sladká sladová chuť, množstvo zlatého jačmeňa, olorosso sherry, super horký dub, staré korenie, hrozienka, ale aj horkosť absinthu, starý citrus – všetko to je krásne integrované, nič nevyčuhuje a končí to pekne na suchu.

Skóre: 95/100

Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=e7r0njnH1O8

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 02 čer 2016, 12:45

S0623-2.jpg
McCarthy's single malt whiskey


Americká whisky z Oregonu - Clear Creek. Remeselne spracovávaná whisky s dobrou reputáciou.
Fľaša je trochu väčšia, než na aké sme zvyknutí - má obsah 75 cl a silu 40%. Vyrobená je z fermentovaného sladu rašelinového jačmeňa zo Škótska. Vek má 3 roky.

Aróma: jemný a lahodný cukrový sirup, vanilka, tmavé maslové cukríky, zázvor z oblasti Edinborough. Vo vôni je toho veľa z ostrova Islay. Má v sebe dobre vyváženú a zreteľnú prítomnosť Islay. Nazval by som to "Islay eau de vie - aqua vitae".



Chuť: super delikátna. Okamžite Vám napadne, že táto whisky bola veľmi dobre urobená. V chuti cítiť rašelinu, dym, tekuté maslové cukríky, charakterovo z Islay - akoby Bowmore vo svojom najlepšom vydaní a krížený s troškou Lagavulinu. Dozvuk je veľmi dlhý a lúhovaný Islay. Akoby tu boli prítomné všetky liehovary z Islay - je tu ťažký Ardbeg, jemnejší Bunnahbhain. Musím zložiť poklonu chlapcom od Clear Creek.



Skóre: 90/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=rvNa1iCJFog

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1247
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Ralfy

Příspěvek od Petr » 02 čer 2016, 14:32

A vlastní tajnú zbraň, ktorou je wash still, ktorá vyzerá ako starý parník. Má v sebe zabudovanú tyč, na konci ktorej je akoby reťaz, ktorá neustálym otáčaním riedi naplaveniny na dne destilačného kotla a tým bráni ich vznieteniu.
Ač nerad, ale tohle už je na mně trochu moc, trochu "strojový překlad". Znalost reálií by mohla pomoci. V kotli nic nemůže "hořet", jen by se vespod kotle mohly připalovat/připékat pevné částice obsažené v kvasu. Jako když se doma vařívala švestková povidla. :mrgreen: Po dně a bocích proto pomalu rotuje pletivo/síťovina z měděných ok a to, že se tak děje, signalizuje ve Springbank přepadávající a přitom klinkající zvonek na namotávajícím se špagátě na hnací hřídeli mechanizmu. Říká se tomu forichtunku "rummager". Na fotce je jeho venkovní část po rozkliknutí vidět poněkud lépe, vnitřek nafocený nemám. Co vím, používají ho ještě v Glenfarclas. I fotku jsem rychle našel, bez zvonečku. Asi to hlídají jinak? :hand:
PA230406.jpg
Přílohy
DSC_0103.jpg

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 02 čer 2016, 14:57

Super vysvetlenie - ďakujem za korekcie. Výroba whisky je samozrejme veda a alchýmia v jednom. Tu vidieť, že sa whisky venujem ešte len 9 mesiacov. Dohnal ma ku nej môj syn pri oslave mojej 50-ky v septembri 2015. Odvtedy nedám na ňu dopustiť :naughty:

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1247
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Ralfy

Příspěvek od Petr » 02 čer 2016, 15:03

A děláš móóóóc dobře!!
:violin: :hand:

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 03 čer 2016, 18:52

40573-381-1.jpg
Ardmore 15 y.o. (Signatory 46%)

Ak hovoríme o rašelinových whisky, myslíme tým drinky hlavne z ostrova Islay. Ale existujú aj whisky, ktoré majú rašelinový charakter a sú z inej časti Škótska. Ako napr. Ardmore. Je to môj osobný favorit, mám ho rád.
Tu máme whisky, ktorá má jasnú nálepku od Signatory, kompetentného nezávislého fľašovateľa. Nezávislí bottleri vedia urobiť niektoré brilantné whisky, ale aj nie tak dobré.
Táto whisky bola pálená v roku 1992, má 15 rokov. Dozrievala v sudoch po bourbone, má prirodzenú farbu, takú bourbonovitú farbu. Dva sudy sa dali dokopy a naplnilo sa z nich dokopy 515 fliaš, táto má poradové číslo 123. Fľašovaná je v sile 46%. Čistá remeselná prezentácia. 



Aróma: tento Ardmore patrí medzi spojené malty, technicky je to Speysider, ale náturu má z Highlandu, s prítomnosťou rašeliny z Islay. Cítiť tu báječnú a čerstvú rašelinu z Islay, nie veľmi intenzívnu, skôr takú strednú, na spôsob Bowmore, voňavú, zadymenú a kvetinovú. Je v nej muškát, hrozno, jačmeň, vôňa je stredne sladká, angelika v pozadí a taktiež biele víno a melón. 



Chuť: dodáme trochu vody. Ak pijete whisky s takým percentom alkoholu bez riedenia, dostávate na jazyk alkohol, ktorý maskuje chute za ním. Pitie silného alkoholu bez riedenia je otázka princípu a je nezmyselné. S vodou však netreba preháňať. 


Chuť: lahodný, rašelinou načmúdený jačmeň, akýsi korenistý med, vanilkový krém, lieskové orechy. Cítiť tu aj bylinky, ako napr. šalviu. Senzačná whisky.



Skóre: 92/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=_-ot8YVHQLw

Uživatelský avatar
FOL_65
Znalec
Znalec
Příspěvky: 510
Registrován: 08 lis 2015, 13:12
Bydliště: Snina
Kontaktovat uživatele:

Re: Ralfy

Příspěvek od FOL_65 » 05 čer 2016, 19:21

Unknown.jpeg
Unknown.jpeg (9.33 KiB) Zobrazeno 2068 x
Ledaig 16 y.o. (Gordon & Macphail)

Jedná sa o rašelinovú whisky, ajkeď nie je z ostrova Islay. Rašelinová Tobermory. Jeden z neobvyklých a obskurných single maltov.
Nezávislí bottleri Gordon & Macphail umiestnili na zadnú stranu vinety užitočné informácie, menej užitočných informácií je však na prednej strane. 
Whisky je fľašovaná v sile 43%, čo je v skutku nezávislé plnenie. Plnená bola v roku 2006 a pálená v roku 1990.



Aróma: zemitá rašelina, trochu sladšia, maslový toast, ale nie krémové maslo. Nakladané jablká, čerstvé čajové lístky
Nezabudnite mať pri každej whisky, ktorú pijete, pohár vody - ajkeď ju nebudete riediť. Je potrebné to striedať: jedna whisky, jeden pohár vody. Pretože opica je o hydratácii, lepšie povedané o dehydratácii. 



Chuť: sladová, vylúhovaná rašelina, tmavý, takmer prepečený maslový cukrík, nakladané jablká, čaj, rašelina na spôsob Highland Parku. Je tu čmud, ktorý ide v tandeme s rašelinou. A je to akési slané. Asi preto, že je to pobrežný liehovar, liehovar Tobermory, ktorý sa skutočne zlepšuje. 



Skóre: 82/100



Originál recenzie: https://www.youtube.com/watch?v=9ggRoHJNP0E

Odpovědět