Domovarnické okénko
Re: Domovarnické okénko
a kvůly čemu vlastně tu vodu tak chceš ladit? na ležáky?
Re: Domovarnické okénko
Ne, na ležáky zvlášť českého typu máme tu vodu docela vhodnou. "Plzeňská" to sice není, ale většina hodnot je poměrně nízká a vyrovnaná.
Já chci vyzkoušet poladit vodu hlavně na NEIPA (případně i jiné IPA & Stouty). Dle vícero zdrojů je vyšší hodnota chloridů alespoň kolem 100 mg/l a minimálně vyrovnaný poměr síranů/chloridů jedním ze základních předpokladů k vytvoření pro specifického "mouthfeelu" a zároveň má vliv i na výraznější zakalení. Právě díky tomu mě nenapadá vhodnější pivo, na kterém úpravu vody vyzkoušet než právě NEIPA. Uvidím, třeba po pár pokusech zjistím, že to pro mě nemá žádný velký přínos a vyprdnu se na to, ale to nezjistím dokud to nezkusím.
Jinak k NEIPA jsem narazil na další zajímavý článek od Scotta Janishe http://scottjanish.com/chasing-mouthfeel-softness/. Krom toho, že i on v něm poměrně obšírně rozebírá vliv chloridů a jejich poměru k síranům na "mouthfeel", tak je tam i odstavec, který se věnuje vícenásobnému sypání varních solí, během různých fází vaření piva (jak bylo užito v receptu, který si sem dával včera). Ty čachry s teplotami kvašení v něm sice přímo zmíněné nejsou, ale teoreticky by to postupné zvyšování mohlo souviset s snahou o vyšší produkci Glycerínu (také viz článek). Pokud to počáteční "podchlazení" skutečně mělo eliminovat ve větším estery (i když zrovna pro NEIPA v tom nevidím žádný velký přínos), pak by to celé možná hlavu a patu dávalo.
Já chci vyzkoušet poladit vodu hlavně na NEIPA (případně i jiné IPA & Stouty). Dle vícero zdrojů je vyšší hodnota chloridů alespoň kolem 100 mg/l a minimálně vyrovnaný poměr síranů/chloridů jedním ze základních předpokladů k vytvoření pro specifického "mouthfeelu" a zároveň má vliv i na výraznější zakalení. Právě díky tomu mě nenapadá vhodnější pivo, na kterém úpravu vody vyzkoušet než právě NEIPA. Uvidím, třeba po pár pokusech zjistím, že to pro mě nemá žádný velký přínos a vyprdnu se na to, ale to nezjistím dokud to nezkusím.
Jinak k NEIPA jsem narazil na další zajímavý článek od Scotta Janishe http://scottjanish.com/chasing-mouthfeel-softness/. Krom toho, že i on v něm poměrně obšírně rozebírá vliv chloridů a jejich poměru k síranům na "mouthfeel", tak je tam i odstavec, který se věnuje vícenásobnému sypání varních solí, během různých fází vaření piva (jak bylo užito v receptu, který si sem dával včera). Ty čachry s teplotami kvašení v něm sice přímo zmíněné nejsou, ale teoreticky by to postupné zvyšování mohlo souviset s snahou o vyšší produkci Glycerínu (také viz článek). Pokud to počáteční "podchlazení" skutečně mělo eliminovat ve větším estery (i když zrovna pro NEIPA v tom nevidím žádný velký přínos), pak by to celé možná hlavu a patu dávalo.
Naposledy upravil(a) spyna dne 31 bře 2020, 21:02, celkem upraveno 1 x.
Re: Domovarnické okénko
jako vodu fakt nechystám ladit, stejně je tam po cestě tolik proměnných že si myslím že v tom mojim malým objemu stejně drhuhý stejný pivo neuvařím...ale chápu že to láká
Re: Domovarnické okénko
Mě primárně nejde o to udělat stejné pivo (za dobu co vařím jsem ještě ani jednou neopakova várku v úplně stejném složení). Mě jde spíš o to vyzkoušet, zda úprava vody pomůže tomu, abych udělal pivo lépe odpovídající mé představě.
Re: Domovarnické okénko
jo tak to, ale já se necítím tak zdatný abych ten rozdíl vůbec poznal právě tak mi to přijde zbytečné
Re: Domovarnické okénko
Když to je právě to. Jak můžeš vědět, že bys ten rozdíl nepoznal, když jsi to nezkusil. To je přesně i ten důvod, proč jsem se k tomu odhodlal. Abych zjistil zda, to pro mě bude mít nějaký přínos.
Jen mě teď docela zařízla Fischema, neb nestíhá dodávat, a tak nejspíš nebudu mít o víkendu věci na vaření ...
Jen mě teď docela zařízla Fischema, neb nestíhá dodávat, a tak nejspíš nebudu mít o víkendu věci na vaření ...
Re: Domovarnické okénko
Toz domovarnici, kdybyste nahodou chteli inspiraci, tak brewdog vypustil receptury vsech svych piv
https://www.brewdog.com/uk/community/di ... kDlvytjR_Y
https://www.brewdog.com/uk/community/di ... kDlvytjR_Y
Re: Domovarnické okénko
je to o 10 prispevku vejš, ale díky
Re: Domovarnické okénko
zbyňo, už si dělal tu Brut Ipu? nebo máš nějakej recept? asi to bude další pivo co se chystám tak sonduju
Re: Domovarnické okénko
vidím to na tendle recept, sem zvědavej
prosím kritiku
http://www.mybrew.wz.cz/ReceiptLinks/98 ... D8E7A.html
prosím kritiku
http://www.mybrew.wz.cz/ReceiptLinks/98 ... D8E7A.html