Domovarnické okénko

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Odpovědět
Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 29 úno 2020, 09:50

A na kolik ti to tyhle kvasnice prokvasily?
Já mám předběžně vyhlídlé White Labs - WLP008 East Coast Ale Yeast (https://www.pivoteka-tabor.cz/tekute-kv ... ale-yeast/), u kterých se mi líbí nižší prokvašení cca 70-75% což je pro NEIPU ideální. Ale tyhle suché by taky nemuseli být špatné. Četl jsem o nich v době, kdy šli mezi domovarníky NEIPY do kurzu, ale v té době je bylo dost problematické v Evropě v malém sehnat.
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 02 bře 2020, 20:19

OG 1056
FG 1014
;)

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 02 bře 2020, 22:54

Díky, tak to je asi taky zkusím.
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 03 bře 2020, 22:24

tak s NeIpou jsem vcelku spokojen, Plato 14, obsah alkoholu 6%, jen je na mne nějak moc hořká a nevím čím to je..do chmelovaru šlo jen 20g chmele Ekuanot ...180g potom do whirpool (přidával jsem chmel při 80°C) a do dryhop nadvakrát...single hop
hazy jane mi v neděli v Brewdogu ale pořád chutnala víc, ještě je velký prostor pro zlepšení:) asi příště vynechám úplně chmel ve chmelovaru a naperu to jen potom :)
neipa_resize.jpg

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 03 bře 2020, 22:31

jo ale todle pivo mne baví takže to není poslední NeIpa :)

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 05 bře 2020, 00:48

O víkendu jsme měli takovou malou rodinnou oslavičku, tak byla příležitost narazit oba ležáčky co nám doma dozrávají.
- Prvním byl Pils 13° (Rubín, Spalt Mittelfrühr, Červeňák), který se po téměř dvou měsících ležení začíná pomalu blížit k "okénku optimální spotřeby". Chmely Rubín i Spalt Mittelfrühr už mám doma opravdu dlouho (déle než rok a půl), takže když jsem si to orientačně hodil do přepočtu, tvrdilo mi to, že by obsah hořkých látek měl být cca poloviční. Tak jsem sypal víc, bez přepočtu stáří chmelu by to bylo někde okolo IBU 45, po přepočtu IBU cca 25. Pivo se nakonec vylouplo výrazně hořčí než jsem čekal, ale to já rád, takže super ;) . Zároveň to ale do značné míry podlomilo mou víru v "domovarní" přepočty ztráty hořkosti. Takže do budoucna se tím nejspíš vůbec nebudu zaobírat s tím, že při použití starších chmelů budu prostě sypat na úroveň odpovídající horní hraně mé představy (a né jako u nových chmelů na střed).
- Druhým byl už dříve zmíněný TSA Hopy Lager 12°. Přiznám se, že až v přímém porovnání s Pilsem jsem si všimnul, jak výrazně jej ten Dry hop zakalil. Jinak oproti hořkému Pilsu je to hodně šťvnaté, ale v dozvuku se ty Britské kořenité chmely přeci jen prosadí, což se mi docela líbí. Nezůstává po něm totiž v puse tak sladko jako po některých čistokrevných svrchních amerikách.

IMG_20200228_185940_1.jpg
IMG_20200228_165135_1.jpg
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 05 bře 2020, 01:20

nidan píše:
03 bře 2020, 22:24
... jen je na mne nějak moc hořká a nevím čím to je..
Nevím jestli špatně počítám, ale pokud jsi na 19l mladiny OG 1056 použil sypání EKU 14% 10g 60min a EKU 14% 10g 15min, tak jenom z tohole mi vychází IBU cca 36. To je na NEIPU už docela hodně, nejčastější recepty se pohybují okolo IBU 25... Se pak nediv, že ti přijde hořká :lol: .
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 05 bře 2020, 07:16

Mne to právě MyBrew spočítal na IBU 25 tak fakt nevím...

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 05 bře 2020, 08:32

Jo sorry :oops: , včera večer jak jsem to narychlo hodil do excelu, tak jsem zapomněl upravit množství mladiny :!: :doh:. Sypu popel...
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 05 bře 2020, 10:10

jo v pohodě ;) nevím zda te whirpool to nezvýšil, přeci jen tam šlo 80 g ale jak říkám čekal jsem to méně hořké ;)

Odpovědět