Domovarnické okénko

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fileta
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1159
Registrován: 15 čer 2015, 14:47
Bydliště: Litovel

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Fileta » 11 bře 2020, 10:47

Dotazy na pivní domovarníky:
Kolik zhruba vychází nákladově 0,5L piva, když nezapočítám svoji práci a počáteční investici do zařízení?
Vodu používáte kohoutkovou (chlorovanou)?

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 11 bře 2020, 11:05

Práci radši fakt nepočítej :-)

Záleži na pivu, ze začátku jsem to zkusil odhadnout, počítal jsem jednak samozřejmě suroviny jako je chmel, slad, ale i takový ty vedlejší věci typu dezinfekce a zátky. Nepočítal jsem vodu, i když se jí hodně spotřebuje, hlavně na umývání, nebude to moc peněz. Nepočítal jsem skleněný lahve, protože je znovupoužívám (a nemusíš je používat vůbec). Nepočítal jsem ani energie, záleží jestli vaříš na plynu, na elektrice, taky to vliv určitě nějaký mít bude. Vyšlo mi u IPA něco pod 50 Kč na litr.

Vodu používám normální kohoutkovou, ale máme na baterii filtr, co by měl odfiltrovat vodní kámen, chlory a tyhlencty různý věci. Nicméně napouštím stejně většinou večer před varem a nechám do rána otevřené.

P.S.: Spočítal jsem si, že když svoje pivo srovnám s tím "nejdražším" (Matuška), protože pochopitelně je minimálně na jeho úrovni :-) A pil bych Matušky tolik, kolik piju toho svého, tak se mi to dokonce v dohledné době vrátí (počáteční investice). Čím víc budu pít, tím víc ušetřím :lol: :lol: Ale teda bez práce. S prací je to ztracená hra, člověk to musí brát jako koníček.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Fileta
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1159
Registrován: 15 čer 2015, 14:47
Bydliště: Litovel

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Fileta » 11 bře 2020, 11:33

:arrow: Nethar: Díky moc za odpověď :handgestures-thumbup:

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 11 bře 2020, 13:03

U mne to vychazi cca 500,- kc na var a mam tak prumerne 32 pif

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 11 bře 2020, 13:45

To máš 31 Kč za litr. To je tak nějak asi nejníž, co se já kdy dostanu, jak tak koukám, průměr určitě ne. Když třeba použiju jen jeden balíček obyč chmelu na hořkost (stout), nějaký klasický slad, tak jsem na těch cca 30. Pak jak se ale namixuje víc dražších sladů, trochu to vyroste. A nejvíc dělá chmel. Já třeba tu IPU, co jsem psal ráno, počítal tenkrát na moji první, což byla SH Amarillo a to je zrovna co teď tak koukám dvakrát dražší (jeden sáček 180 na pivotece) než takový Ekuanot (95), který jsi použil na NEIPA. Protože jsem použil dva sáčky, tak je to hned celkem cca 40 Kč na litr. A pak ony to jsou korunky, ale všechno trochu naskočí - irský mech, dezinfekce, kvasnice, dextroza, zatky...

Když vezmu nějaký základ, tak co vaříš myslím i ty je nějakých 6 kg sladu? Tak to máme 180 Kč, k tomu kvasnice M44 je za 70 Kč (beru z pivoteka, najde se asi levněji i), to máme 250 Kč. Zátky, poštovné a další ptákoviny 50 kč vykouzlí určitě, takže ti zbyde po 100 Kč na jeden balíček chmele, pokud dáš třeba 200 g a chceš to mít za těch 500 Kč. Ale v pohodě o pár stovek víc.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 11 bře 2020, 14:55

ty delas vetsi varky o neco...
jo neco jde drazsi...neipa byla nejdrazsi pivo...sly tam 2 balicky kvasnic po 100 kc jedny, pak tam slo 200g chmele a ne byl asi za 200 kc no a ty slady asi taky za 200...celkem 600 kc / 34 pif = 18 kč za pivo...to mi nepřijde tak horzný když Zichovec NEIPA Ekuanot 17° 0,75l stojí 130 kč....

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 11 bře 2020, 15:04

Je fakt, že já mám zatím nižší efektivitu, ale to je spíš o tom sladu, chmel je tak jako tak. 600 Kč za var, to už bych řekl ok, a nepočítáš další drobné náklady. A Ekuanot je za tu 100, co jsem měl já Amarillo, Azaccu, Citru, jsem se často trefoval do dražších chmelů, tak to ještě o stovku nebo dvě vyskočilo. Takže já bych řekl, že mám tak těch 35-50 Kč za litr, podle toho, co se zrovna vaří. Do konce roku to samozřejmě stlačím na polovinu :-D A jo, proti "skutečným" pivům to jsou krásné ceny. Ale ten čas není zadarmo, no :)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 11 bře 2020, 15:48

Stručné představení mých prvních pokusů jsem prezentoval už tady: viewtopic.php?f=5&t=571&start=2200#p57237

Teď po vzoru spyny ještě představím svůj hrneček: Základem všeho je RoboBrew BrewZilla 35L 3.1 a miliony hadiček a redukcí, aby se dalo vše kombinovat jak má :-) Po neradostných experimentech s deskovým chladičem jsem začal používat obyč spirálu, co u toho byla a jsem spokojený. A to je vlastně tak nějak vše, zbytek jsou plastové kýble na kvašení a zátkovačka :)
varna.jpg
Asi nemá cenu tady probírat technické detaily, na to jsou jiná fóra, jen zareaguju na tu přepadovou trubku. Já ji ještě neodepsal, mám ji tam jako takovou jistotu. Je pravda, že když se začne používat, je to znamení toho, že vše neteče jak má, ale zase jsem takovej klidnější a můžu od toho odběhnout. Jinak hlídám, aby se právě nepoužívala a proud byl co nejsilnější takový, aby se hladina ještě držela pod přepadovkou. A nutno říct, že u BrewZilly to je teda docela výkon, přijde mi, že mi to jde hůř a hůř a někdy to skoro jen tak kape ;-) A jak to málo teče, klesá mi i efektivita. První pivka byla ok a teď s tím mám větší a větší problémy. Je možné, že šrotuju jemněji a jemněji, aniž si to uvědomuju, to je jedna věc, co zkouším změnit. Naposledy jsem namlel trochu hrubší a zlepšilo se to, ale potřebuju ještě víc (a zase ne moc, že jo). Ono u BrewZilly 3.1 tam je totiž ještě taková vychytávka s dvojitým sítem na dně, které má právě zlepšit filtraci a proudění, efekt je však spíš opačný, protože se to ucpe jemnou moukou. Když to nepůjde šrotováním, dalším krokem může být ubrat jedno z těch sít (ale to moc nechci kvůli ucpání čerpadla), nebo rýžové slupky (taky nechci, protože to je kapitulace :)). Přiznám se, že nemíchám a ani se mi nechce. Sice bych mohl asi zvýšit efektivitu, ale tyhle varny jsou založený na něčem jiným a vím, že na začátku jsem uvařil v podstatě patnáctku (14,97) bez nějaké snahy, takže to jde! Myslím, že jsem možná začal taky trochu šidit teploty, něco ukazuje hrnec dole, něco teploměr nahoře, koupil jsem si sondu teploměr na vaření, co strčím někam doprostřed díla, abych jednou dvakrát přesně věděl, co tam teplota dělá s jakým zpožděním a dodržel prodlevy, jak mají být. Nakonec to půjde, ne že ne! Kdybych míchal, musel bych rezignovat na tu přepadovou trubku a vrchní síto, pak už se tam v podstatě nedá vrátit, jak je to horký a tak (pravdivý životní příběh).

Jinak se snažím to tak nějak vychytávat, vařil jsem jen párkrát. Nejdřív jsem zkoušel omezit výpar u chmelovaru, ale moc velký vliv to nemělo a víc by mohlo být nebezpečné, takže na to kašlu. Už teda vím, jak moc to nesmím s chmelem přehánět, protože pak je pivo zbytečně hořké, jak se nezanedbatelná část vypaří (ač to mám rád, vše má své meze), zkouším různé způsoby chmelení zastudena (v sáčku, volně, ve spideru) i za tepla :) Je to takový pěkný proces postupného se zlepšování (občas zhoršování), kterým se chci dopracovat k nějaké té mé ideální IPA. Vlastně jsem rád, že to není tak jednoduché a každého pokroku a zjištění si vážím. Mezitím odbočuju na různá jiná (svrchně kvašená) piva, abych se nenudil. Ani jsem to nečekal, že mě tak zaujme vlastní stout, kterého budu taky ještě vylepšovat. Všechno má vliv, u různého piva jsou jinak důležité jiné proměnné, je to zábavné. Jen to musí furt někdo pít, no ;-)

Co koukám, že jsem zrovna psal minule, že kvasím, tak Black Rye IPA se vcelku zdařila, je zajímavá, netradiční, chutná mi, ubral bych trochu hořkosti, i když třeba zase kolegovi v práci hodně chutnala tak jak je. American IPA Apollo mě potěšila, nejlepší moje IPA zatím, hodně taky kvůli chmelu, ještě pár drobných změn ale mám v hlavě, krůček po krůčku, ať vím, co dělá co... No a dál jsem ještě navařil Bitter, který se mi podařil úplně skvělý podle stylu, chutná přesně tak jak má - nechá se trochu zteplat a je to typický anglický nudný mdlý málo nasycený bitter :-D Takže to jsem profesionálně zvládnul, ale už to vařit nebudu :)

Jinak je to určitě zábavné i z byrokratického hlediska, u celníků jsem se radši nahlásil a už mě kontrolovali, abych doložil evidenci :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 11 bře 2020, 22:55

Fileta píše:
11 bře 2020, 10:47
Kolik zhruba vychází nákladově 0,5L piva,...
Vodu používáte kohoutkovou (chlorovanou)?
Ten rozptyl je velký a může být dle typu piva i použitých surovin násobný:
třeba Základní ležák 12° 20l jde dostat i pod 11 Kč za pivo:
Slad - 4,5 kg Pilsner - cca 110,- Kč (v lokálním pivovaru jde někdy koupit i levněji)
Chmel - 20 g Premiant, 20 g Červeňák - cca 30,- Kč
Kvasnice - 2 x Saflager S-23 - cca 180,- Kč
Ostatní - mech 2g - 2,- Kč a případně želatina třeba 1 balení (nevím tu nepoužívám) - 16,- Kč => dohromady cca 20Kč
Sycení - dextróza 120g - cca 10,- Kč
Lahování - 40 x lahev 0,- používám vratné ;) , 40 x zátky barevné 24,- Kč => cca 24 Kč
Hygiena - VWP cca 80g - cca 40,- Kč
Celkem 414,- Kč

Naproti tomu třeba BRUT IPA 15° 20l může vycházet na 27,- Kč za láhev:
Slad - 4,5 kg Pilsner, 0,7 Kg Corn Flaked, 0,7 kg Rice Flaked - cca 202,- Kč
Chmel - 60 g Citra, 60 g Mosaic, 60g Simcoe - cca 275,- Kč
Kvasnice - 1 x Safale S-05 - cca 70,- Kč (pokud se udělá starter mělo by jedno balení stačit, "pětky" startujou dobře, zvlášť při teplotách nad 20°C)
Speciální: výživa kvasnic Brewferm Servomyces Yeast - 279,- Kč a enzym WLN4100 Ultra-Ferm - Brut IPA - 139,- Kč => cca 420,- Kč
Ostatní - mech 2g - 2,- Kč a želatina 1 balení - 16,- Kč => dohromady cca 20Kč
Sycení - dextróza 120g - 10,- Kč
Lahování - 40 x lahev 0,- používám vratné ;) , 40 x zátky barevné 24,- Kč => 24 Kč
Hygiena - VWP cca 80g - 40,- Kč
Celkem 1061,- Kč

Třeba u silných stoutů zase musíš počítat s tím, že používáš větší množství sladů, které mají menší podíl extraktu, a tak ti naskočí cena na sladu.
Takže na tvou otázku není úplně jednoduchá odpověď. Mě když se na to někdo ptá, tak mu obvykle odpovídám, že cena je vyšší než u lahvového z průmyslových pivovarů a výrazně nižší než u lahvového z minipivovarů :twisted: ... Každopádně si myslím, že pustit se do toho s vizí nějaké úspory, je nesmysl. Jako každý koníček je to spíš žrout peněz a času :lol: ...
Fileta píše:
11 bře 2020, 10:47
Vodu používáte kohoutkovou (chlorovanou)?
Já jo s tím, že jí nechám minimálně nekolik hodin odstát (většinou od večera do rána)...
Naposledy upravil(a) spyna dne 11 bře 2020, 23:58, celkem upraveno 1 x.
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 11 bře 2020, 23:44

Nethar píše:
11 bře 2020, 15:48
... Myslím, že jsem možná začal taky trochu šidit teploty, něco ukazuje hrnec dole, něco teploměr nahoře, koupil jsem si sondu teploměr na vaření, co strčím někam doprostřed díla, abych jednou dvakrát přesně věděl, co tam teplota dělá s jakým zpožděním a dodržel prodlevy, jak mají být...
Můžu se zeptat jak moc velký tepolotní rozdíly v tom máš, a hlavně jakým způsobem to přepočítáváš?

Nethar píše:
11 bře 2020, 15:48
...musel bych rezignovat na tu přepadovou trubku...

A jaký přínos pro výsledek rmutování v ní vidíš?

Nethar píše:
11 bře 2020, 15:48
... zkouším různé způsoby chmelení zastudena (v sáčku, volně, ve spideru) i za tepla :)

Jo jo hledáním nejlepšího způsobu, už se taky nějaký ten pátek zabývám,... tohle je můj zatím poslední způsob ;) . Dle dosavadních výsledků se zdá být nejefektivnější a vlastně i nejjednodušší a navíc minimálním rizikem kontaminace či výrazné oxidace/ztráty aroma při ukončení chmelení (vyndat chmel z nádoby je otázka pár vteřin). Jen příště pořídím trochu vetší pytlíky, protože balit tyhle malé při sypání víc jak 50g už je docela opruz :doh: .

IMG_20200306_171625_1.jpg
IMG_20200306_175641_2.jpg
Nethar píše:
11 bře 2020, 15:48
Jinak je to určitě zábavné i z byrokratického hlediska, u celníků jsem se radši nahlásil a už mě kontrolovali, abych doložil evidenci :-)
Koukám jsou u Vás opravdu akční. Co mám informace, tak u nás na jihu jsou snad prý jedni z nejlepších v republice a zbytečně neprudí :clap: , narozdíl od úředníků finančního úřadu :evil: ...
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Odpovědět