Domovarnické okénko

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 12 bře 2020, 10:07

Můžu se zeptat jak moc velký tepolotní rozdíly v tom máš, a hlavně jakým způsobem to přepočítáváš?
No to chci právě naměřit. Dole se to ohřívá průběžně, že jo, celkem hned a pak to trvá než to dojede hadicí od čerpadla nahoru a trochu se to prohřeje i tam, tam mám strčený klasický skleněný teploměr. A jak mám nahoře i dole tu správnou teplotu a tak nějak se to srovná, beru ji za dosaženou, ale to je asi ta chyba. Když strčím sondu někam doprostřed díla, můžu zjistit, že to třeba ještě 5 minut bude trvat, než teplota vyroste i tam. To chci právě změřit a pak vědět, že jakmile se mi srovná vršek a spodek, mám tomu ještě X minut dát, než to tak nějak bude všude (nebo tu sondu budu používat vždy).
A jaký přínos pro výsledek rmutování v ní vidíš?
Vidím přínos v tom, že když na pár minut odejdu a přestane to zrovna dostatečně dobře protékat, tak mi nepřeteče hrnec nebo se to dole nepřipálí.
Jo jo hledáním nejlepšího způsobu, už se taky nějaký ten pátek zabývám,... tohle je můj zatím poslední způsob ;)
A co je to za materiál, co je to za sáčky?
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 13 bře 2020, 00:10

S tou teplotní sondou dej vědět výsledky, docela by mě to zajímalo. Já tohle dosud až tak neřešil neb si zatím po "Émericku" vystačím s jednokrokovou infuzí, která není na přesnou teplotu takový pes. Někde jsem četl, že jí paradoxně větší rozptyl teplot v díle při zachování cirkulace může dokonce i prospět, ale co je na tom pravdy fakt nevím :?: .

Pokud jde o možnost si od hrnce odskočit, tak s tím problém taky nemám. Když si chvilku pohraju s průtokem cirkulací tak, aby to bylo kousek pod hranou toho co skrz slad proleze, tak od toho můžu klidně odejít a dělat další věci (přípravu na chmelovar, dezinfekci kvasné nádoby, rehydrataci kvasnic,...). Zatím jsem se nepotkal s tím, že by se "schopnost rmutu prolézat sladem" nějak zásadně změnila. Samozřejmě jak rmut houstne, tak se o něco snižuje, ale že by to vyžadovalo nějakou zásadní regulaci čerpadla mi nepřijde. Ale ten průtok oproti jiným hodně dusím, protože v některých videích co jsem viděl na netu, to tam mají od začátku do konce puštěné na plný knedlík a vesele jim to celou dobu teče přes přepad. Mě přijde, že efektivita pak musí jít dost do háje, protože voda když má možnost, jde logicky snazší cestou a přes slad jí v takovém případě bude proudit minimum. Ale to je jen má selská logika, jestli to tak skutečně je nevím?

A sáčky jsou jednorázové čajové pytlíky, které jsem koupil na Aliexpressu. Původně byly pro testování chmelu v Gambáči, takže jsem vybíral poměrně malý rozměr, aby se do flašky vlezl. Byl jich balík asi 200 kusů, takže je teď používám i na ten Dry hop. Až dojdou, koupím větší rozměr. Co jsem tak hledal je asi 6 různých rozměrů od 5x7 do 15x20 cm. Ty větší se za dobrý peníz shánějí hůř. Jinak materiál je "filtrační "papír" a když to nahoře zavážeš dobře, tak se z toho nedostane fakt ani smítko chmelu, ale přitom se chmel bez problémů "vylouhuje".
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 13 bře 2020, 11:04

Výsledky určitě dám, sám jsem zvědavý. Pochopitelně je "jednodušší" to prostě promíchat a teploty vyrovnat, ale ne, tímhle směrem neustoupím :lol:

S tou jednokrokovou infuzi mám ale zcela opačné představy, než píšeš. Já dělám vícekrokovou s tím, že by měla být právě "blbuvzdornější". Tělo piva (spíš suché či naopak) se "seřídí" délkou nížší cukrotvorné teploty a tak moc nezáleží jestli je to 62 nebo 64, protože prostě v tomhle rozmezí beta amyláza nebo co funguje naplno. Pak podobně 70-75 vyšší cukrotvorná. Naopak ale s jednokrokovou infuzí se bere teplota mezi, kdy ani jedno nepůsobí ideálně, ale každý působí trošku (takový ten všude vkládaný průnik v grafech) a tělo piva tedy naopak řídíš přesně teplotou, takže já žiju v tom, že jednokrokovka, ač má jen jeden krok, vyžaduje (pokud chceš přesně řídit charakter výsledného piva) mnohem přesnější dodržení teploty než vícekroková.

S tím průtokem mi přijde, že hlavní zhoršení u mě nastává někdy během zvyšování z nižší na vyšší cukrotvornou či pak během vyšší cukrotvorné. Jinak jak píšeš, taky to nechávám jen trošku téct, snažím se, aby to prostě nepřetékalo a rychlost čerpadla odpovídala celou dobu rychlosti "filtrace" přes dílo. Ale možná je to fuk a stačí to dát naplno, množství toho, co proteče přes dílo samotné se nezmění a aspoň budou vyrovnanější teploty třeba...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 13 bře 2020, 20:01

Jestli jsem si správně "selsky" vysvětlil, proč by rozptyl teplot v díle při jednokroké infuzy měl být spíš výhodou, tak je to tím, že nižší teplota ti více aktivuje beta amylázu a vyšší zase naopak alfa amylázu. Takže ten rozptyl pomáhá lepšímu výsledku rmutování. U jednokroké infuze je ten teplotní rozsah docela velký, takže když ti teplota v díle kolísá například o 3 stupně, tak stále nastavením na 65-3, 67-3, či 70-3 °C můžeš řídit zda bude tělo slabé, střední či plné. Ale celou tuhle teorii jsem objevil na nějakém domovarním fóru, takže fundovanost pisatele beru s rezervou ;) .

S tím stejným průtokem přes dílo v případě, že to poteče i přes přepad, bych si právě vůbec nebyl jistý. Proč by se "voda" měla složitě tlačit přes slad, když může bez odporu protékat skrz přepadovou trubku. Ta je navíc tlustější něž trubka čerpadla, takže skrz ní může protéct víc vody než, kolik ti čerpadlo čerpá? :think:

Pokud jde o míchání, tak já primárně míchám né kuli teplotě, ale abych trochu "rozbil" ten postupně nastohovaný slad, aby si voda našla jiné cesty kudy se bude tlačit dolů a lépe rmutovala celý objem sladu (v podstatě obdoba toho co děláš prořezáváním, při vyslazování). Za tu obvyklou hodinu rmutování to zamíchám podle toho jak si vzpomenu tak 2-4x, takže žádné drama či moc práce navíc. Ale chápu, že zásady jsou zásady :lol: ...
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 13 bře 2020, 20:34

Rozptyl už chápu, jak je myšlený, ale nějak mě to nepřesvědčuje přiznám se :-) Ale může to mít za cíl nějaké vrstevnatější pivo, co já vím.

S tím průtokem taky nevím. Že by se rozhodla kapalina v díle netéct dolů, protože prostředkem to je rychlejší, takže by se točila jen ta "volná část", to si fyzikálně vysvětlit moc neumím, maximálně že tam poteče pomaleji v odpovídajícím poměru. Nicméně sám to neriskuju, chci ať si to hezky každá molekula proběhne tou těžší cestou, takže přepad mám opravdu jen jako pojistku, což by měla být myslím jeho funkce.

Míchat kvůli lepší výtěžnosti určitě dává smysl. Ale moje zásady lenosti a automatizace tomu brání :-D
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3610
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 13 bře 2020, 22:07

hrnec !

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9486
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar » 21 bře 2020, 20:52

Dneska další pokroky - namlel jsem víc nahrubo, protékalo to velmi dobře, byl jsem moc spokojený.

Taktéž jsem dal dovnitř tu "sondu" s teploměrem a opravdu to má výrazné zpoždění, dole hrnec to ohřeje samozřejmě hned, nahoře to je za chvíli, uprostřed díla ale třeba i za 10-15 minut se dosáhne stejné teploty, čekal jsem to trochu rychlejší. Takže jsem protáhl časy, kde bylo potřeba, resp. něco protáhl, někde se musí začít trochu dřív, aby se to neprotáhlo ;-) Uvidíme, jak se to podepíše na výsledku.

S čím nejsem furt spokojený je efektivita, ale zakopaný pes bude asi v rychlém vyslazování. Nejdřív jsem chtěl zkusit lít mnohem pomaleji (teď jsem to tam nalil asi načtyřikrát), ale ještě jsme vymysleli na zkoušku trochu jiný postup, že nebudu zvedat tu nádobu s mlátem, ale nechám to uvnitř a budu upouštět dole ventilem do kýblu a dovnitř dolívat vylazovací vodu nahoru, čímž tam tu vodu nechám delší dobu stát a můžu to dole regulovat. Uvidíme. Ztratí se jen pár minut na ohřívání do chmelovaru (plus samotné vyslazování bude delší, ale to je správně).

Tak snad se hlavně pivo podaří - Ladič Pijan 13° American IPA Cascade single hop
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3610
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan » 22 bře 2020, 01:00

dej bůh štěstí

...ale...já vyslazuju i 45 min..nebuď tak hrrr ...vše chce svů čas ;)

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 23 bře 2020, 15:39

Nethar píše:
21 bře 2020, 20:52
... že nebudu zvedat tu nádobu s mlátem, ale nechám to uvnitř a budu upouštět dole ventilem do kýblu a dovnitř dolívat vylazovací vodu nahoru, čímž tam tu vodu nechám delší dobu stát a můžu to dole regulovat...
...tohle mě taky napadlo, hned jak jsem ten hrnec dostal, ale nakonec jsem to ze dvou důvodů zavrhnu. Tím hlavním je, že pod košem s mlátem, je poměrně velká rezerva, takže vyslazovací voda ti stejně vyteče do tohoto prostoru a o moc delší dobu v mlátu nezůstane. Tím podružným je, že na to dostávat těch 25-28l sladiny zpět do varny jsem zase moc líný já ;) a externí čerpadlo se mi zatím pořizovat nechce... Každopádně jsem zvědav jaké ti to přinese výsledky.
Jinak souhlasím s Nidanem, že s vyslazovaní to chce čas. U koše s mlátem to může být asi o něco kratší, protože tam nemáš tu dobu, kdy ve vodě mláto stojí, ale alespoň půl hodinky bych tomu dal.

Dej bůh štěstí
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 595
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna » 23 bře 2020, 16:29

spyna píše:
05 bře 2020, 01:20
... To je na NEIPU už docela hodně, nejčastější recepty se pohybují okolo IBU 25...
Posledních pár večerů jsem pročítal všechny možné recepty a články k NEIPA neb ladím svůj recept, a docela jsem se vyvedl z omylu, ve kterém jsem žil docela dlouho :doh:, a to že obvyklá NEIPA má IBU okolo 25. To platí tak pro APA, ale i tam jde spíš o spodní hranici. Každopádně pro styl NEIPA tak jak byl "vymyšlen" na západním pobřeží USA je "obvyklý" spíš rozsah IBU 40-70. Ta vyšší hranice platí více pro Double verze, pod 50 mají naopak většinou jen Session verze. Třeba taková Double NEIPA "Heady Topper" od The Alchemist Brewery, která v podstatě tento styl definovala má IBU dokonce 75. V českých luzích a hájích zažitý a na fórech a v článcích hojně deklarovaný názor, že NEIPA je "silně chmelená, ale málo hořká", je tedy jakžtakž správný, jen pokud tu nižší hořkost uvažujeme v kontextu "obvyklého" chmelení "american style" IPA a Double IPA, které se pohybujeme v intervalu IBU cca 40-120.

To jen tak pro formu, aby zde na fóru nebyly úplně zavádějící informace :ugeek: :D ...

Doplnění: Brewers Association již v roce 2018 zařadila do kategorií Amerických pivních stylů Juicy nebo Hazy styly amerických piv. NEIPA by zřejmě měla patřit někam pod kategorii "Juicy or Hazy India Pale Ale" nebo "Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale". Dle této definice stylu by měla být hořkost pro Hazy IPA v rozsahu IBU 30-50 a v Double verzi 45-80 IBU.
Více na: https://www.brewersassociation.org/edu/ ... guidelines
Naposledy upravil(a) spyna dne 23 bře 2020, 17:39, celkem upraveno 2 x.
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Odpovědět