Domovarnické okénko

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9639
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar »

spyna píše:
23 bře 2020, 15:39
...tohle mě taky napadlo, hned jak jsem ten hrnec dostal, ale nakonec jsem to ze dvou důvodů zavrhnu. Tím hlavním je, že pod košem s mlátem, je poměrně velká rezerva, takže vyslazovací voda ti stejně vyteče do tohoto prostoru a o moc delší dobu v mlátu nezůstane. Tím podružným je, že na to dostávat těch 25-28l sladiny zpět do varny jsem zase moc líný já ;) a externí čerpadlo se mi zatím pořizovat nechce... Každopádně jsem zvědav jaké ti to přinese výsledky.
Jinak souhlasím s Nidanem, že s vyslazovaní to chce čas. U koše s mlátem to může být asi o něco kratší, protože tam nemáš tu dobu, kdy ve vodě mláto stojí, ale alespoň půl hodinky bych tomu dal.
Nějaká rezerva tam je, ale ta myslím ničemu nevadí. Prostě vypnu čerpadlo a topení a koloběh se zastaví. Jakmile nyní dole třeba dva litry upustím, můžu je nahoře přidat. A takhle po kouskách, reguluju, zadržuju. To by mohlo fungovat, ne? Nebo čemu to vadí?

Co se týká lenosti, taky se mi ta myšlenka nejdřív nelíbila, protože to začalo nápadem, že se to přehodí všechno (s mlátem) do nějakýho hrnce na klasické vyslazování. Ale takhle jenom upustím sladinu do kýblu (nebo do dvou, ať to není tak těžký) a pak to naleju zpátky, to mi skoro žádnou práci nepřidělá.

Taky slouhlasím s Nidanem, že vyslazování chce čas, ale to není o tom, že bych spěchal, ono to prostě teče samo, jak to zvednu, že jo :-D A omezit to hustším dílem nemůžu, protože by mi to zase neteklo během rmutování. Takže zkusím tu výše popsanou variantu. Uvidíme, minimálně zase budeme chytřejší :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 617
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna »

Nethar píše:
23 bře 2020, 17:03
... Jakmile nyní dole třeba dva litry upustím, můžu je nahoře přidat. A takhle po kouskách, reguluju, zadržuju. To by mohlo fungovat, ne? Nebo čemu to vadí? ...
No já ti nevím, tímhle postupem si budeš defakto míchat nevyslazenou vodu s vyslazenou, ale třeba to bude fungovat.
A pokud jde o tu pracnost, tak pokud to přeliješ do několika menších "kýblů" tak je pak budeš muset všechny umýt. Navíc čím menší nádoba tím rychlejší chladnutí. Naopak pokud to naliješ jen do jedné, třeba fermentačky, abys nemusel navíc nic umývat, tak musíš rvát do výšky celých těch 20-30 kilo. Není to nic co by se nedalo udělat, ale tady už mám zase holt své zásady já :lol: 8-) ...

Dej bůh štěstí... a dej vědět výsledky.

PS: Jinak u nás proběhlo prvních pár koštů Equanot Blond IPA 12° a vládne spokojenost, hlavně u manželky. Vylezlo z toho svěží pivko, které díky lehkému tělu dává na plno vyniknout chmelovým tónům. Ty i přes chmelení skoro k IBU 80 nejsou nijak brutální ale spíš přijemně šťavnaté. Ani aromaticky to Ekuanot nijak nepřehání a se sypáním na Dry Hop 5g/l bych příště možná i trochu přitlačil. Aroma jako takové je ovocné, citrusy to spíš doplňují. Celkově jde o docela lehké, svěží a hodně pitelné pivo. Drahá polovička má novou lásku :lol: . Já příští Blond IPA zkusím v těle přeci jen o trochu plnější a doplním to nějakým hutnějším a víc citrusovým chmelem (napadá mě třeba Amarillo, Centennial nebo Mosaic).

Equanot Blond IPA 12° a Pils 13°
Equanot Blond IPA 12° a Pils 13°
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3808
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan »

vypadá to dobře:) jen to IBU je na mne smrtelné :)
já dneska stáčel rauch beer černej svrchňák...výsledek 6% plato 16 a ibu 33

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9639
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od Nethar »

spyna píše:
23 bře 2020, 18:33
No já ti nevím, tímhle postupem si budeš defakto míchat nevyslazenou vodu s vyslazenou, ale třeba to bude fungovat.
Myslím, že zrovna v tom problém nebude, výsledky by měly být lepší než když to jen nechám protéct rychlostí blesku, jak to u mě probíhá teď. Každopádně vyzkouším a poreferuju. Dá se pohrát s tím, kolik toho vlastně člověk vypustí a zaleje (teoreticky vše a nechat zalitý jen ten "spodek", ale přijde mi nejrozumější vypouštět postupně a to samé pomalu dolívat zvrchu, takže si tím ta vyslazovací voda pomaličku projde. Že se něco smíchá na rozhraní to jo, ale nebude to snad tak strašný, když se to vezme pomaličku, nahoru to nepoteče.

spyna píše:
23 bře 2020, 18:33
A pokud jde o tu pracnost, tak pokud to přeliješ do několika menších "kýblů" tak je pak budeš muset všechny umýt. Navíc čím menší nádoba tím rychlejší chladnutí. Naopak pokud to naliješ jen do jedné, třeba fermentačky, abys nemusel navíc nic umývat, tak musíš rvát do výšky celých těch 20-30 kilo. Není to nic co by se nedalo udělat, ale tady už mám zase holt své zásady já :lol: 8-) ...
Jo tak je to delší doba ohřívání následně, ale to už se nedá nic dělat, pokud to výrazně zvýší efektivitu, tak to stojí za to. Pokud zlepšení nebude stát za řeč, tak se na to vykašlu a radši hodinu ušetřím, případně budu míň vyslazovat, abych si to tak neředil. Moje představa je jedna nebo dvě ty velký plastový fermentačky, stejně jednu budu následně pořádně umývat a sanitovat.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 617
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna »

nidan píše:
23 bře 2020, 19:59
... jen to IBU je na mne smrtelné :)
Když na mě to číslo po přepočtu zvýšení IBU během whirlpoolu vyskočilo :shock: , byl jsem z toho taky trochu nesvůj. Ale ve výsledku bych to do toho piva vůbec neřekl.
Ostatně nevím zda sis zpětně vypočítával jaké IBU cca měla ta piva co jsme dělali ve Čtyráku, ale mě to při zohlednění vířivky vycházelo na IBU cca 100 :o , a pokud vím tak tvé sypání bylo podobné.
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3808
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan »

pockej whirpool chmelení přece už ibu nepřidává, jen aroma ne?

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 617
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna »

No to není tak docela pravda, protože minimálně při teplotách 100-70°C stále dochází k uvolňování hořkých látek z chmelu. A i když to monožství se snižující se teplotou výrazně klesá, tak pokud třeba sypeš hodně na aroma v závěru, může ti to s IBU docela pohnout. Zohlednění výpočtu zvyšování hořkosti během chladnutí je v domovarnické praxi docela novinka (2016) a do světa to v praxi uvedli dokonce češi, konkrétně Petr Novotný, který je i autorem Pivařky. Článek na toto téma vyšel tuším i v několika přestižních "pivařských" časopisech. Metoda výpočtu se dle názvu jeho pivovaru nazývá "Deversity" a podrobnosti k tomu najdeš na jeho webu https://www.diversity.beer/2016/11/cest ... e-ibu.html . S tímto modelem pracuje i MyBrew a to pod ikonou "Zvyšování hořkosti během chladnutí".
Z praxe se s tímhle modelem vyplatí počítat především ve dvou případech. V případě hodně málo chmelených piv (např. pšenice, Brut IPA) a v případě piv kde se na aroma používají chmely s vysokým obsahem hořkých látek (v podstatě většina "amerik"). Pokud si s tímhle modelem nepočítal v případě své NEIPA, tak ti snadno může přijít víc hořká. Těch 80g Equanotu ve whirpoolu ti při 80 °C je schopno ti za 10 min. zvýšit IBU i o 15. Naopak třeba u českých ležáků tě to ani moc trápit nemusí, protože ten se v závěru sype nízkoobsažnými chmely a případné hořké chmely sypané na začátku jsou při tradičním 90min. chmelovaru již "vyčerpané".
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3808
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan »

díky Zbyňo, ted uz vím proč je moje NeIpa hořká ;) program používám, koukám ze budu muset začít řešit i ten whirpool ve výpočtech ;)

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3808
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od nidan »

ale asi u neipy pojedu jen chmelovar bez chmele a pak jen masivní dryhop :)

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 617
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Domovarnické okénko

Příspěvek od spyna »

Tak to pak ale bude spíš Hazy ALE než NEIPA :think: ... Aneb ať žijí škatulky ;) :lol: ...
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Odpovědět