Doutníky

Máte-li náměty, poznámky či nápady k chodu fóra či si chcete jen tak pokecat, sem s tím.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rescue
Znalec
Znalec
Příspěvky: 317
Registrován: 06 dub 2012, 17:23
Bydliště: Praha a okolí

Re: Doutníky

Příspěvek od Rescue »

Zdravím milce doutníků ;)
Souhlasím s tvrzením, že k whisky, koňaku nebo jinému lahodnému moku patří doutník. Bohužel musím také říci, že skloubit chuť doutníku a whisky je dost obtížné, alespoň v případě, že si chci oboje plně vychutnat. Pokud budu sedět při západu slunce na terase, popíjet průměrnou whisky a kouřit průměrný doutník, tak zajisté docílím pocitu "vnitřní harmonie" a relaxu, ale pokud si budu chtít vychutnat kvalitní whisky nebo jiný bohulibý nápoj se vším co mi nabízí a stejně tak kvalitní doutník, tak si mé libido bezesporu také přijde na své, ale trošku tím utrpí kvalitativní vjemy z obou výše zmíněných. To je čistě můj, empiricky vysledovaný :P , názor, ale existují jistě whisky, které jsou k popíjení s doutníky doporučené (mají v názvu "cigar" či něco podobného), ale zatím s nimi nemám osobní zkušenost. Takže mů závěr - buď dobrá whisky nebo dobrý doutník...

... jinak jak jsem již uvedl ve svém představení - preferuji produkci prémiových doutníků z Dominikánské republiky (Davidoff, Avo, Zino, Dunhill, Winston Churchill, atd...), jsou sice dražší, ale vzhledem k tomu, že jsem orientovaný spíše na kvalitu než na kvantitu, tak si tu radost tak 2x do měsíce dopřeji a mohu jen doporučit...

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Doutníky

Příspěvek od Shargard »

Dokonce i já, zapřísáhlý nekuřák jsem se rozhodl zkusit doutník k whisky a začal pátrat po značce, kterou si k tomuto účelu vybrat. Dozajista dávám přednost kvalitě před kvanitou a i právě proto mě naprosto uchvátili doutníky značky Gurkha. Znalí kuřáci jistě boudou vědět o které jde. Konkrétně se pak jedná jedná o Gurkha grand reserve black diamond toro maduro. Tyto doutníky se od všech ostatních liší tím, že tabák byl 4x fermentován v celosvětově nejdražším koňaku Rémy Martin Luis XIII. V ČR nesehnatelné. Na Bestdrink.cz jsem našel jen Grand reserve - 1x fermentované, za cenu kolem 700 kč/kus. Zatím jsem jen přivoněl. Aroma přímo božské. Už se nemůžu dočkat až na něj přijde řada. Je to hrozná kláda takže na jeden zátah ho asi nedam. Jestli někdo bude mít zájem, s radostí nahodim fotky popř. jiné doplňující info
Obrázek

Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2040
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Doutníky

Příspěvek od Jerry1 »

Shargard píše:Je to hrozná kláda takže na jeden zátah ho asi nedam.
Tak na to pozor, doutník sice lze připálit znovu, ale po definitivním vychladnutí už se znovu nezapaluje. A pokud Tě napadne doutník rozpůlit, tak i tato varianta je špatně. Celý doutník je konstruován tak, aby v průběhu kouření davál nějakou určitou chuť (ať už konzistentní nebo proměnlivou - prostě dle záměru výrobce) a jeho rozpůlením to celé zboříš.

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Doutníky

Příspěvek od Shargard »

Každá dobrá rada se cení. Tak si holt udělam tu hodinku a půl čas a pomalu si ho vychutnám. To rozpůlení by mě ani nenapadlo. Sice naprostý amatér v oblasti doutníků, ale ne barbar :lol: :lol: . Případné další tipy a rady samozřejmě uvítám
Obrázek

Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2040
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Doutníky

Příspěvek od Jerry1 »

Prostě si udělej degustační odpoledne či večer s doutníkem a různými whisky. Tři až čtyři bys mohl v pohodě k tomu doutníku stihnout. Jaké si vybereš, nechám na Tobě. A také záleží, jaký silák je ten doutník. Pokud je jemný, zkus na začátek i jemnou whisky, pokud je přece jenom silnější, tak tu jemnou vynechej, to by nemělo smysl. A stylově to zakoči nějakou Islay.

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Doutníky

Příspěvek od Shargard »

To určitě udělám. Měl by být medium a osobně si myslím, že od toho koňaku bude spíše jemnější, ale nechám se překvapit.
Obrázek

Uživatelský avatar
Rescue
Znalec
Znalec
Příspěvky: 317
Registrován: 06 dub 2012, 17:23
Bydliště: Praha a okolí

Re: Doutníky

Příspěvek od Rescue »

Ahoj Shagharde,

právě jsem Ti psal asi 20-ti řádkovou zprávu o tom, jak si ten doutník vychutnat a nějakým záhadným způsobem se smazala... Jestli jsi nekuřák, tak asi nemáš humidor -doporučuji s vykouřením takového doutníku moc neotálet, protože jeho kvalita jde bez potřebné vlhkosti poměrně rychle dolů. Na http://www.doutniky.info/jak-orezavat-doutniky/ a http://www.doutniky.info/jak-zapalovat-doutniky/ si můžeš přečíst jak si Gurkhu dobře oříznout a zapálit abys měl co největší požitek. Koukal jsem, že má rozměry 6,5 palce a průměr 53/64palce, což je poměrně nestandardní rozměr a dá Ti zabrat (cca.1,5 hod kouření). Na otázku, zda-li se dá vykouřit na dvakrát, sice ne příliš ochotně, ale přesto odpovídám, že dá, ale chce to dodržet určitá pravidla.
Po zapálení se potahuje mírně cca. 1x za 45 vteřin až 1 minutu, pokud to bude rychleji, bude mít doutník tendenci k přehřívání a kouř bude štiplavý. Snaž se doutník moc nenaslinit - sliny reagují s kouřem kysele a na jazyku budeš cítit intenzivní hořkost. Pokud budeš chtít přeci jen doutník vykouřit na dvakrát, tak jej nech volně vyhasnout, mírně vychladnout, poté odlom popel, opatrně očisti konec doutníky a lehce jej profoukni. Poté jej znovu zapal jako na začátku. Ta pauza by neměla být moc dlouhá, optimálně tak 2 hodiny. Druhá část doutníku již bude trošku ostřejší, což je dáno tím druhým zapálením, ale myslím, že to oba snesete :D . Doutník se kouří do pocitu "dobrého" doutníku, tj. neměl by pálit na jazyku a měl by Ti chutnat. Někdo říká k prstýnku, ale z vlastní zkušenosti je to mnohdy i dále - při posouvání nebo sundavání prstýnku buď opatrný abys nepoškodil krycí list doutníku. A na závěr nech doutník lehce dohořet - doutník se nikdy netípe.

Přeji Ti příjemné pokouření a co k doutníku zvolíš je jen na Tobě...

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Doutníky

Příspěvek od Shargard »

Díky všem za rady. Humidor sice nemám, ale kamarád má takže můžu otestovat jak dobrý kamarád to je a na chvili ho k němu uložit. Ovšem po očichání to ochutnání nechci moc odkládat. Nicméně teprve včera mě přešly nějaké střevní potíže tak nějakej den ještě počkám.
Obrázek

Uživatelský avatar
Rescue
Znalec
Znalec
Příspěvky: 317
Registrován: 06 dub 2012, 17:23
Bydliště: Praha a okolí

Re: Doutníky

Příspěvek od Rescue »

Tak po ustálení střevní peristaltiky přeji příjemné pokouření - a kamarádovi bych věřil, stejně jako milovníci whisky jsou kuřáci prémiových doutníků gentlemani ...i když vyjímka se vždycky najde :D :D :D

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Doutníky

Příspěvek od Shargard »

Dnes jsem měl volné odpoledne. Bylo krásně a tak jsme s kamarádem vytáhli z humidoru po jednom kousku. Společně s Gurkhou jsem po jednom kuse objednal na zkoušku Ashton Heritage Puro sol corona gorda a Gurkha Ninja torpedo maduro. Dnes došlo na Ashton. K tomuto doutníku jsem zvolil Yamazaki 18y, Connemara peated a Ardbeg Renaissance. Yamazaki nebyla uplně vhodná kombinace, ale Connemara pro 2/3 doutníku skvělá a Ardbeg na zbytek a chrochtal jsem blahem. Upřímně jsem to nečekal. Ashton u mě zabodoval a potvrdil recenze ostatních uživatelů a v kombinaci s whisky - opravdu požiteček.
Obrázek

Odpovědět