Tequila & Mezcal
Tequila & Mezcal
Při toulkách světem kvalitních škodlivých nápojů člověk dříve či později narazí i na Tequilu, nebo její blízký příbuzný Mezcal.
Zajímavosti:
- Tequila, stejně jako Mezcal je destilát, který může být produkován pouze v jediné zemi - Mexiku.
- Tequila se nevyrábí z katusů, ale z agáve, což je rostlina příbuzná spíše francouzskému symbolu - lilii, než kaktusu. Tequila se vyrábí výhradně z Modré agáve.
- Červ se přidává pouze do Mezcalu, nikdy do Tequily.
- Mezcal je připravován z jiného druhu modré Agáve než Tequila, tato je před destilací vyuzena a Mezcal tak získává lehce nakouřenou chuť.
- Pravidla pro dodržení výrobního postupu, oblasti a ingrediencí jsou u Tequily výrazně přísnější než je tomu u Mezcalu. Tequila je proto v samotném Mexiku dražší, nebo chcete-li vzácnější pití, ačkoli ceny na českém trhu mnohdy nasvědčují spíše opaku.
- Zvyk pít Tequilu s citrónem a solí, případně pomerančem a skořicí nepochází z Mexika, ale z USA. Mexičané pijí Tequilu čistou.
Krásný článek o Tequile a Mezcalu je zde: http://www.brandy.cz/clanky/vyroba-tequ ... zcalu.html
Jen zmíním základní rozdělení Tequily:
BLANCO - u nás známá a v krčmách asi nejvíce rozšířená, tzv. STŘÍBRNÁ. Neleží v sudech, je stáčena ihned po dvojité destilaci. Patrně nejvíce se hodí k přípravě míchaných nápojů, nebo pití se solí a citrónem. Samotáři proslulý Bodyshot, případně Bouchaná (viz.dále)
ORO - tak nad tímto bude každý mexičan ohrnovat nos. Jde o známou ZLATOU tequilu. Od stříbrné se liší pouze tím že je dobarvena karamelem. Jde tedy o méně kvalitní variantu, která může pouze více lahodit oku (???). Pije se nejčastěji s pomerančem a skořicí.
REPOSADO - je konečně zarící Tequila. Leží v dubových sudech 3 až 12 měsíců a získává tak přirozený zlatavý nádech. Stále však není žádná škoda pít ji s pomerančem a skořicí, v kteréžto konfiguraci se stává až nebezpečně příjemným pitím na večírky, kdy člověk nemá nikdy dost. Zkrátka se pije moc dobře na to aby se dalo včas přestat. Cena je natolik příznivá že se po ní lze krásně stylově zbořit.
ANEJO - je nejlepší Tequilou jakou můžeme získat. Zraje v dubových sudech rok a déle. Chuť už je natolik vyspělá, že je škoda s čímkoli míchat, zajídat, přehlušovat, jako předchozí typy. Zde se najdou kousky cenově srovnatelné již i se Single Malt whisky, bohužel většoina exportu z Mexika jde od USA a na českém trhu se tedy musí hledat. ANEJO vyrábí třeba i známá OLMECA, což bude možná nejdostupnější ANEJO na českém trhu. Za ochutnání stojí, na zadek ale neposadí.
Osbně Tequilu nemám primárně rád pro její jemnou a lehkou chuť, ale především pro pohodový a stylový způsob pití. Obřad kdy si s přítelem sednete večer k litrové lahvince tequily se skořicí a pomerančem, načnete pytel Nachos s pikantní Salsou, případně připálíte doutníček ze sousední Kuby a dokud v lahvi něco je, rozebíráte vše od všedních problémů a zážitků (na začátku) až po filosofické debaty o nesmrtelnosti chrousta (ke konci a k ránu) jsou pro mne nezapomenutelné. Pro tento způsob konzumace (u mne nejčastější), díky poměru cena/výkon, mám nejraději Reposado. Zrovna vám nemusím asi příliš vysvětlovat proč - po čem by jste sáhli ve výše zmíněné situaci - po Single Malt, nebo jen nějaké celkem slušné Blended?
Závěrem typ/recept:
Bouchaná Tequila - do odolné 2dcl sklenice nalijeme velkého panáka stříbrné tequily. Dolijeme tonikem. Přikryjeme ubrouskem a následně svou dlaní. Velkou silou tím praštíme o bar. Obsah vypění. Ještě zpěněný vypijeme.
Zajímavosti:
- Tequila, stejně jako Mezcal je destilát, který může být produkován pouze v jediné zemi - Mexiku.
- Tequila se nevyrábí z katusů, ale z agáve, což je rostlina příbuzná spíše francouzskému symbolu - lilii, než kaktusu. Tequila se vyrábí výhradně z Modré agáve.
- Červ se přidává pouze do Mezcalu, nikdy do Tequily.
- Mezcal je připravován z jiného druhu modré Agáve než Tequila, tato je před destilací vyuzena a Mezcal tak získává lehce nakouřenou chuť.
- Pravidla pro dodržení výrobního postupu, oblasti a ingrediencí jsou u Tequily výrazně přísnější než je tomu u Mezcalu. Tequila je proto v samotném Mexiku dražší, nebo chcete-li vzácnější pití, ačkoli ceny na českém trhu mnohdy nasvědčují spíše opaku.
- Zvyk pít Tequilu s citrónem a solí, případně pomerančem a skořicí nepochází z Mexika, ale z USA. Mexičané pijí Tequilu čistou.
Krásný článek o Tequile a Mezcalu je zde: http://www.brandy.cz/clanky/vyroba-tequ ... zcalu.html
Jen zmíním základní rozdělení Tequily:
BLANCO - u nás známá a v krčmách asi nejvíce rozšířená, tzv. STŘÍBRNÁ. Neleží v sudech, je stáčena ihned po dvojité destilaci. Patrně nejvíce se hodí k přípravě míchaných nápojů, nebo pití se solí a citrónem. Samotáři proslulý Bodyshot, případně Bouchaná (viz.dále)
ORO - tak nad tímto bude každý mexičan ohrnovat nos. Jde o známou ZLATOU tequilu. Od stříbrné se liší pouze tím že je dobarvena karamelem. Jde tedy o méně kvalitní variantu, která může pouze více lahodit oku (???). Pije se nejčastěji s pomerančem a skořicí.
REPOSADO - je konečně zarící Tequila. Leží v dubových sudech 3 až 12 měsíců a získává tak přirozený zlatavý nádech. Stále však není žádná škoda pít ji s pomerančem a skořicí, v kteréžto konfiguraci se stává až nebezpečně příjemným pitím na večírky, kdy člověk nemá nikdy dost. Zkrátka se pije moc dobře na to aby se dalo včas přestat. Cena je natolik příznivá že se po ní lze krásně stylově zbořit.
ANEJO - je nejlepší Tequilou jakou můžeme získat. Zraje v dubových sudech rok a déle. Chuť už je natolik vyspělá, že je škoda s čímkoli míchat, zajídat, přehlušovat, jako předchozí typy. Zde se najdou kousky cenově srovnatelné již i se Single Malt whisky, bohužel většoina exportu z Mexika jde od USA a na českém trhu se tedy musí hledat. ANEJO vyrábí třeba i známá OLMECA, což bude možná nejdostupnější ANEJO na českém trhu. Za ochutnání stojí, na zadek ale neposadí.
Osbně Tequilu nemám primárně rád pro její jemnou a lehkou chuť, ale především pro pohodový a stylový způsob pití. Obřad kdy si s přítelem sednete večer k litrové lahvince tequily se skořicí a pomerančem, načnete pytel Nachos s pikantní Salsou, případně připálíte doutníček ze sousední Kuby a dokud v lahvi něco je, rozebíráte vše od všedních problémů a zážitků (na začátku) až po filosofické debaty o nesmrtelnosti chrousta (ke konci a k ránu) jsou pro mne nezapomenutelné. Pro tento způsob konzumace (u mne nejčastější), díky poměru cena/výkon, mám nejraději Reposado. Zrovna vám nemusím asi příliš vysvětlovat proč - po čem by jste sáhli ve výše zmíněné situaci - po Single Malt, nebo jen nějaké celkem slušné Blended?
Závěrem typ/recept:
Bouchaná Tequila - do odolné 2dcl sklenice nalijeme velkého panáka stříbrné tequily. Dolijeme tonikem. Přikryjeme ubrouskem a následně svou dlaní. Velkou silou tím praštíme o bar. Obsah vypění. Ještě zpěněný vypijeme.
Re: Tequila & Mezcal
Jose Cuervo Especial Reposado
popis: José Cuervo Especial Gold je barvy zlata, nasládlé vůně s příjemnou připomínkou agave. Chuť je sladká s ozvěnou dubového dřeva a vanilky. Závěr velmi dobře vyvážený, krátký a jemný.
Tak pokud se vám líbí design lahve nebo cokoli, rychle na to zapomeňte. Spolu se stříbrnou Sierra Tequilou jde o mou nejhorší zkušenost s Tequilou. Avizovaná připomínka agáve se jaksi nedostavila, zato lihový ocas tak tlustý že ho nedokázal přebít málem ani pomeranč se skořicí.
Pro popíjení které popisuji v úvodním příspěvku se mi nejvíce osvědčila El Jimador. Tu seženete coby Reposado od 450 kč a při opíjení si člověk i pochutná.
popis: José Cuervo Especial Gold je barvy zlata, nasládlé vůně s příjemnou připomínkou agave. Chuť je sladká s ozvěnou dubového dřeva a vanilky. Závěr velmi dobře vyvážený, krátký a jemný.
Tak pokud se vám líbí design lahve nebo cokoli, rychle na to zapomeňte. Spolu se stříbrnou Sierra Tequilou jde o mou nejhorší zkušenost s Tequilou. Avizovaná připomínka agáve se jaksi nedostavila, zato lihový ocas tak tlustý že ho nedokázal přebít málem ani pomeranč se skořicí.
Pro popíjení které popisuji v úvodním příspěvku se mi nejvíce osvědčila El Jimador. Tu seženete coby Reposado od 450 kč a při opíjení si člověk i pochutná.
Re: Tequila & Mezcal
Herencia de Plata Anejo 100% Agave
Tato tequila mě poměrně zaujala. Občas pustím trochu mexického slunce mezi mlhu, kouř z rašeliny a vůni moře ostrova Islay. Můj subjektivní dojem....vše trochu nasládle ovocné, trocha karamelu, trocha čokolády a dřeva, malinko koření? a agáve. Ještě snad možná troška medu. Vůbec ji nezavrhuji a prznit ji pomerančem a skořicí mi přijde škoda.
Podobného charakteru je mezcal
Scorpion Reposado.
Ten se ovšem odlišuje, poplatný jiné výrobní technologii, mírnou zakouřeností, což může někomu vadit, ale já to oceňuji. Je celkově o něco "drsnější", než výše uvedená tequila. Kdo podobné nápoje vyhledává, mohu oba doporučit. Maximálně už je podruhé nekoupíte .
Tato tequila mě poměrně zaujala. Občas pustím trochu mexického slunce mezi mlhu, kouř z rašeliny a vůni moře ostrova Islay. Můj subjektivní dojem....vše trochu nasládle ovocné, trocha karamelu, trocha čokolády a dřeva, malinko koření? a agáve. Ještě snad možná troška medu. Vůbec ji nezavrhuji a prznit ji pomerančem a skořicí mi přijde škoda.
Podobného charakteru je mezcal
Scorpion Reposado.
Ten se ovšem odlišuje, poplatný jiné výrobní technologii, mírnou zakouřeností, což může někomu vadit, ale já to oceňuji. Je celkově o něco "drsnější", než výše uvedená tequila. Kdo podobné nápoje vyhledává, mohu oba doporučit. Maximálně už je podruhé nekoupíte .
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tequila & Mezcal
Dneska jsem po večeři v jedné hradecké restauraci znovuobjevil možnost okoštovat různé rumy a tequily. Chvíli po neodolatelném dezertíku v podobě Legendario Elixir de Cuba jsem zkusil "mírně pokročilý" degustační set reposado tequil.
Casa Vieja Reposado
Oříšky, čokoláda, mandle. Podobně i v chuti. Zaujala nejvíce.
Aha Toro Reposado
Ovoce, bylinky. V chuti více hořkosti, dřeva.
Herradura Reposado
Ve vůni svěží, citrón, v chuti spíše umělohmotná.
Olmeca Atos Reposado
Oříšky, sladší ovoce, v chuti se mi zdála nevýrazná.
Casa Vieja Reposado
Oříšky, čokoláda, mandle. Podobně i v chuti. Zaujala nejvíce.
Aha Toro Reposado
Ovoce, bylinky. V chuti více hořkosti, dřeva.
Herradura Reposado
Ve vůni svěží, citrón, v chuti spíše umělohmotná.
Olmeca Atos Reposado
Oříšky, sladší ovoce, v chuti se mi zdála nevýrazná.
Re: Tequila & Mezcal
Pepe Lopez Gold
Alkohol: | 40 % |
Aroma: | veľmi jemne zosúladené citrusové ovocie |
Barva: | |
Body: | 88 |
Chuť: | jemnulinká,veľmi dobre piteľná tequila,slabá horkosť po agave,náznaky citrusových sviežich plodov |
Dozvuk: | krátky, jemný |
Shrnutí: | veľmi dobrá, jemná, dobre vyvážená, čo do arómy aj chuti, veľmi mi chutila samotná, ako aj v kombinácii so škoricou a pomarančom |
Re: Tequila & Mezcal
Olmeca Blanco
Alkohol: | 38 % |
Aroma: | výrazné citróny, mandarinky, pomaranče, svieža tráva |
Barva: | |
Body: | 85 |
Chuť: | citrusy, tráva, znateľná nahorklosť agave |
Dozvuk: | stredne dlhý, korenistý, hrejivý |
Shrnutí: | výrazná vcelku aromatická tequila, ale zároveň jemná, chutí mi samotná, ako aj so soľou a citrónom |
Re: Tequila & Mezcal
Olmeca Tezón
Alkohol: | 38 % |
Aroma: | vône citrusov, svieža tráva, agáve |
Barva: | |
Body: | 86 |
Chuť: | jemná, sladká, po agáve, slabo rozpoznateľné tóny dubového dreva |
Dozvuk: | stredne dlhý, hrejivý |
Shrnutí: | veľmi dobré pitie na letné mesiace, kedy whisky dostáva červenú, pije sa dobre samotná ako i v kombinácii so sviežim letným ovocím (v mojom prípade to boli jahody ) |
Re: Tequila & Mezcal
Zdravím, mohu se zeptat jakým správných způsobem se pije Mezcal? Jestli je na styl tequily po česku a nebo se to pije jako klasický panák? Rád bych ho koupil jako zpestření na oslavu, protože to moc lidí znát nebude (včetně mě ) díky
Re: Tequila & Mezcal
Jako klasický panák. Určitě se dají dohledat jiné "zaručené" postupy konzumace jako např. s červem, s citronem a solí, pomerančem a skořicí, atd.. Tohle většinou zabije původní chuť destilátu a o tu jde, ne? U laciného nekvalitního alkoholu bych to chápal, ten tu ale asi neřešíme
Re: Tequila & Mezcal
p.konupka: On ten zvyk pít to se solí a citronem, resp. skořicí a pomerančem pochází z doby, kdy u nás nebyla dostupná tzv. puro tequila, tj. vyrobená jen a pouze z agáve. Tehdy se sem dovážela mixto tequila, která musí být vyrobena minimálně z 51 % z agáve, nicméně zbytek tvoří pálenka z kukuřice, cukrové třtiny apod. A protože byla drsnější, surovější, tak marketéři neváhali a rozjeli tyhle tanečky s údajným pravým obřadem při pití, které měly zakrýt tu nepříliš dobrou chuť.
Jak správně píše tornado, u laciné, nekvalitní tequily snad, budeš-li však mít kvalitnější puro tequilu, tak spíše bez těch "obřadů". Nicméně proti gustu žádný dišputát a když ji tak někdo pít chce, ať si ji tak klidně pije. Stává se to i u nás v baru, že lidé ten citron a sůl vyžadují i pro tu puro. Viděl bych to podobně jako s ledem ve whisky - někdo si jej prostě švihne i do kvalitní single malt a neřeší to, protože mu to takhle chutná a vyhovuje.
Mimochodem, ten "červ" v lahvi mezcalu byl zase jen a pouze marketingový tah, se kterým kdysi v roce 1950 přišel výrobce Gusano Rojo (v překladu červený červ) mezcalu, Jacobo Lozano Paez. A byl úspěšný, hodně úspěšný. Ve skutečnosti se tedy jedná o housenku můry, která žije na sukulentech, ze kterých se mezcal vyrábí. Traduje se, že ta housenka má afrodiziakální účinky.
Jak správně píše tornado, u laciné, nekvalitní tequily snad, budeš-li však mít kvalitnější puro tequilu, tak spíše bez těch "obřadů". Nicméně proti gustu žádný dišputát a když ji tak někdo pít chce, ať si ji tak klidně pije. Stává se to i u nás v baru, že lidé ten citron a sůl vyžadují i pro tu puro. Viděl bych to podobně jako s ledem ve whisky - někdo si jej prostě švihne i do kvalitní single malt a neřeší to, protože mu to takhle chutná a vyhovuje.
Mimochodem, ten "červ" v lahvi mezcalu byl zase jen a pouze marketingový tah, se kterým kdysi v roce 1950 přišel výrobce Gusano Rojo (v překladu červený červ) mezcalu, Jacobo Lozano Paez. A byl úspěšný, hodně úspěšný. Ve skutečnosti se tedy jedná o housenku můry, která žije na sukulentech, ze kterých se mezcal vyrábí. Traduje se, že ta housenka má afrodiziakální účinky.