Tyto cidry pocházejí z cidrerie ve Všenorech, vyráběny jsou ze směsí českých (BIO)jablek vybraných odrůd. Získaný mošt není ředěný ani doslazovaný, zraje minimálně 6 měsíců a veškerý alkohol a perlivost vzniká pouze kvašením cukrů z jablek. Dále nejsou pasterované ani filtrované a prodávají se v 0,75 litrových lahvích uzavřených korkem. Dělí se podle poměru alkoholu a zbytkového cukru na Demi Sec, Brut a Extra Brut.
Prvním mnou ochutnaným je Brut, tj prostřední v obsahu alkoholu i zbytkového cukru. Propagovaný je jako "Kořenitý opletený dýmem".
| Kliment Brut |
Web: | http://www.cidrerie.cz/ |
Ročník: | 2013 |
Alkohol: | 5,5 % |
Aroma: | Přezrálá málo sladká jablka, namačkaná jablíčka, lehce zatuchlost a dřevitost. |
Chuť: | Málo sladká jablka, kyselá jablíčka, lehce dřevitá svíravost. |
Dozvuk: | Zkvašená kyselá jablka, jablíčka i se slupkami, lehce dřevitá suchost. |
Shrnutí: | Rozhodně stojí za ochutnání, osvěžující a lehké pití. |
Od průmyslových ciderů jsme rozhodně dost daleko. Kromě toho, že jsou chutě plnější a provázanější zde můžeme ochutnat úplně jinou jablečnost. U ciderů to byla jasná a přímočará jablka, kyselá jablka. Taky je to jiné.
"Why is that people like you always think you're more ruthless than people like me?"