Stránka 1 z 1

Kliment Cidre

Napsal: 16 led 2016, 12:17
od Kobalt
CIDRE_KLIMENT-webHOMEPAGE1.jpg
Tyto cidry pocházejí z cidrerie ve Všenorech, vyráběny jsou ze směsí českých (BIO)jablek vybraných odrůd. Získaný mošt není ředěný ani doslazovaný, zraje minimálně 6 měsíců a veškerý alkohol a perlivost vzniká pouze kvašením cukrů z jablek. Dále nejsou pasterované ani filtrované a prodávají se v 0,75 litrových lahvích uzavřených korkem. Dělí se podle poměru alkoholu a zbytkového cukru na Demi Sec, Brut a Extra Brut.
CIDRERIE_KLIMENT-lahevBRUT.jpg
Prvním mnou ochutnaným je Brut, tj prostřední v obsahu alkoholu i zbytkového cukru. Propagovaný je jako "Kořenitý opletený dýmem".

Kliment Brut

Web:http://www.cidrerie.cz/
Ročník:2013
Alkohol:5,5 %
Aroma:Přezrálá málo sladká jablka, namačkaná jablíčka, lehce zatuchlost a dřevitost.
Chuť:Málo sladká jablka, kyselá jablíčka, lehce dřevitá svíravost.
Dozvuk:Zkvašená kyselá jablka, jablíčka i se slupkami, lehce dřevitá suchost.
Shrnutí:Rozhodně stojí za ochutnání, osvěžující a lehké pití.
Od průmyslových ciderů jsme rozhodně dost daleko. Kromě toho, že jsou chutě plnější a provázanější zde můžeme ochutnat úplně jinou jablečnost. U ciderů to byla jasná a přímočará jablka, kyselá jablka. Taky je to jiné.

Re: Kliment Cidre

Napsal: 25 led 2016, 21:50
od Kobalt
CIDRERIE_KLIMENT-lahevDEMISEC.jpg
Jako druhá padla láhev Demi Sec, nejsladší a alkoholově nejslabší.

Kliment Demi Sec

Web:http://www.cidrerie.cz/
Ročník:2013
Alkohol:3 %
Aroma:Spadaná jablka, pomačkaná jablíčka i se slupkami, nasládlá, lehce zemitost
Chuť:Zralá jablíčka, pomačkaná jablka , lehce jablečná trpkost.
Dozvuk:Spadaná pomačkaná jablka, lehce jablečná trpkost, lehounce dřevitost, sladký.
Shrnutí:Perlivý mošt. Chuť je sladká a jablečná, alkohol není vůbec cítit. Pije se to samo.

Re: Kliment Cidre

Napsal: 03 dub 2016, 13:00
od Kobalt
CIDRERIE_KLIMENT-lahevEXTRABRUT.jpg
Jako poslední z trojice padl i Extra Brut - nejméně sladký a alkoholově nejsilnější. Propagovaný jako "Ryzí tence jiskří"

Kliment Extra Brut

Web:http://www.cidrerie.cz/
Ročník:2012
Alkohol:6,5 %
Aroma:Zkvašená kyselá jablíčka, jablka vyndaná po zimě ze sklepa.
Chuť:Málo sladká jablka, vyznění jak suchý sekt, nesladké a perlivé.
Dozvuk:Nesladká jablka, namrzlá jablka, závan alkoholu, suchost a suchá hořkost jako po suchém sektu.
Shrnutí:Brut sekt s jablečnou příchutí. Opravdu mě překvapil rozdíl oproti Brutu, je zde výraznější suchost. Taky je to ale jiný ročník a také zrál o rok déle v lahvi.
Jako celkové shrnutí bych mohl prohlásit, ať je ochutnáte sami a uvidíte. Extra brut mi nijak výrazně nesedl, nějak nevím k čemu by se hodil ale je možné ho brát jako alternativu k sektům. Demi Sec je výborný perlivý mošt u kterého mám pocit, že bych ho mohl vypít neomezené množství. Jako nejlepší ale hodnotím Brut, je to výborné lehké a osvěžující pití například na léto.
V současné době se prodává Extra Brut 2012, Brut 2013 a Demi Sec 2014.