Ochutnáno v rámci velkého slepého degustačního testu, který pro mě přichystal Nethar. Dostal jsem celkem 19 vzorků o obsahu 30ml, označených pouze čísly. Dopředu jsem věděl jen to, že se jedná většinou o BenRiach, ale že je mezi vzorky i něco z jiných palíren. Dále pak Nethar naznačil, že se mohou některé vzorky i opakovat. Nabízenou výzvu jsem rád přijal a položil tak svou hlavu na pomyslný špalek. Vždyť jak jinak si obhájit své bodování a svůj přístup k hodnocení, než takovým praktickým testem. I když je mi jasné, že vše trefit přesně je prakticky nemožné, protože jednak se chutě a preference mohou v průběhu let maličko měnit, záleží často i na tom, co jste měli k jídlu před testem a nejspíš i náladě a dalších faktorech. Některé lahve v testu byly pro mě premiérové, většinu jsem pak měl jen jako vzorky před několika lety, ale o to to bude zajímavější. Při tipování jsem využíval, krom svých zkušeností a paměti, porovnání se starými recenzemi a degustačními poznámkami, ale to vždy až po sepsání svých dojmů. Po zaslání výsledků mých ochutnávek mi Nethar odtajnil identitu jednotlivých lahví. Ukázalo se, že BenRiach byl z devatenácti vzorků pouze v deseti případech (53%), v devíti případech to byly jiné značky (47%). To, že to bude „většinou BenRiach“, tedy bylo přesně dodrženo. Poměr jiných whisek v testu byl mnohem vyšší, než jsem osobně očekával, a to jsem byl připravený na různé lotroviny. Však se známe.

Netharovi patří velký dík za všechny vzorky a možnost si tenhle test projít a sám se přesvědčit, jak moc se můžu nebo nemůžu na své čichové a chuťové buňky spoléhat a následně pak vy na mé recenze.
Nethar 12 Jameson
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/15270 |
Barva: |  |
Alkohol: | 40 % |
Aroma: | Hodně laciná lihovost, i obyčejné blendy z Lidlu jsou ve vůni mnohem dál. Ve vůni není skoro co hodnotit, nic zajímavého. Prostě levný chlast, trocha vanilky, možná závan citrusové kůry. (68 b) |
Chuť: | Špatný blend? Podivný vzorek, nemám tušení, co by to mohlo být. A už vůbec nevím, co by to bylo z portfolia BenRiachu. Řídká vodička, laciný alkohol, hluboko pod běžnými blendy. (65 b) |
Body: | 67 |
Shrnutí: | Proboha, co to zase je? Přemýšlím, co to na mě Nethar nachystal. Po vzorku 11 jsem myslel, že hůř už být nemůže. Ze dvanácti vzorků už čtvrtý, který je slabý, myšleno horší než 80 bodů. To přece nemůže být test BenRiachů? Že by bylo něco s lékovkou? Opravdu nechápu. |
V roce 2014 jsem dával 75 bodů. Rozptyl velký, což mě u těchto nižších bodů až tak nepřekvapuje, už to tu není tak jemně odstupňované, jako v tom frekventovaném rozsahu 80-90b. Což mě neomlouvá.