Však to jsou takové detaily, co se časem vychytají a na nich to nestojí. Já vím, že na nějaké té slepé masterclass jsem měl nebo ještě s Hunterem jsme měli připravené hlasovací lístky a tak A-E, ale na podložkách bylo 1-5, taky drobnost, ale zbytečně se muselo překládat. Do příště už to člověk ví a Pecu jsem si pohlídal a podložky dostal mailem předemLukeD píše:K těm - tebou výše zmíněným - podložkám bych jen podotkl, že jsem vůbec nevěděl, že budou k dispozici, tudíž mne ani nenapadlo, že mám udávat pořadí vzorků, resp. jsem k tomu nebyl vyzván. Každopádně rozhodně ponaučení pro příště. A díky za tu výtku/poznámku.
Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
- Marvin
- Profesionál
- Příspěvky: 1298
- Registrován: 01 zář 2011, 09:31
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Já se zúčastnil M1, M3 a M4, většina tady zazněla, takže jen stručně. M1 - docela se místy potýkala s hlukem okolí, taky Mirka seděla dál od mikrofonu a Petr měl navíc zvučnější hlas, takže to bylo zvukově trochu nevyrovnané na to, že seděli vedle sebe. Ale jinak to bylo připraveno solidně i tempo v pohodě.
M3 - problémy s hlukem už v sobotu vyřešeny, poskládané moc pěkně, výklad solidní, tempo odpovídající a vzhledem k tomu, že se jednalo o blendy a navíc dost transparentně popsané, tak celkem nebylo se na co dotazovat.
M4 - opět dobrý výklad i tempo, musím vyzdvihnout nečekaně poskládané pořadí od nestarších vzorků, které ale dávalo smysl a fungovalo.
M3 - problémy s hlukem už v sobotu vyřešeny, poskládané moc pěkně, výklad solidní, tempo odpovídající a vzhledem k tomu, že se jednalo o blendy a navíc dost transparentně popsané, tak celkem nebylo se na co dotazovat.
M4 - opět dobrý výklad i tempo, musím vyzdvihnout nečekaně poskládané pořadí od nestarších vzorků, které ale dávalo smysl a fungovalo.
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Tak jsem ze záznamu zkouknul M5. Všechno už bylo řečeno, já se ale díval s odstupem, bez vzorků, při pohodovém večerním popíjení.
Bylo to dlouhé, timing vzorků byl blbý a Petr má můj obdiv, že to zvládl, i když už působil trochu unaveně.
Co se ale Matymu a Kubovi musí nechat, snažili se. Připravili se poctivě a chtěli prezentovat všechny ty informace, které za krátkou dobu nabrali, byť jim musí ještě docvaknout souvislosti. Namátkou mě zaujalo téma chillfiltrace a sudové síly, pána jménem Bill Lumsden nebo používání Paxarette. Na degustaci pro kamarády z fotbalového týmu je to bomba, zkušené publikum je ale rychle prokoukne.
Ale jak říkám, já jsem takovou degustaci nevedl, s odstupem to žádný propadák nebyl a každá další bude jen lepší.
Bylo to dlouhé, timing vzorků byl blbý a Petr má můj obdiv, že to zvládl, i když už působil trochu unaveně.
Co se ale Matymu a Kubovi musí nechat, snažili se. Připravili se poctivě a chtěli prezentovat všechny ty informace, které za krátkou dobu nabrali, byť jim musí ještě docvaknout souvislosti. Namátkou mě zaujalo téma chillfiltrace a sudové síly, pána jménem Bill Lumsden nebo používání Paxarette. Na degustaci pro kamarády z fotbalového týmu je to bomba, zkušené publikum je ale rychle prokoukne.
Ale jak říkám, já jsem takovou degustaci nevedl, s odstupem to žádný propadák nebyl a každá další bude jen lepší.
Instagram, Facebook, Whiskybase
Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Tož já jsem zatím zhlédl Luka - musím ocenit dobrý přednes, absenci výplňových jakoby slov. Pochválil bych dobře vybrané detaily ze života a díla Johna Glasera. Spolupráce s Petrem fungovala pěkně - jestli mu Petr prořekl, něco co měl nachystaného (o čemž nepochybuji), tak to na něm nebylo poznat - to se cení - Karel to nesl s o poznání menší grácií. Trochu nevyrovnané mi přišlo tempo vzorků - druhý po dvaceti minutách mi přišlo asi víc než by bylo nezbytně nutné, ale od třetího se to srovnalo a šlo to v dobrém tempu - ale to jsem se fakt musel snažit, abych na tom něco našel. Takže palec hore.
Taky jsem se narcistně mrknul na začátek své přednášky, abych porovnal mé dojmy s realitou - únava byla znát - měl jsem tehdy pocit, že jsem se z těch asi čtyřech hodin spánku otřepal lépe. Sem tam mi nějaké "jakoby" jakoby ujelo. Petrův sparing mi přišel fajn, mělo to přidanou hodnotu a bylo to o dost příjemnější než povídat do zdi sám.
Trochu vlastně mrzí obrazová kvalita záznamu - ne že bych se na sebe musel dívat v 4K, ale takovéhle pidi okénko? To je s ohledem na současný stav techniky přeci jen škoda. Ostře s tím kontrastuje kvalita zvuku, která věrně zachytila mé hlasité nasávání aromatu ze skla - příště asi přidám i srkání ve stylu Horsta z whisky.de, prostě jen proto, abych vám zprostředkoval autentický zážitek...
Taky jsem se narcistně mrknul na začátek své přednášky, abych porovnal mé dojmy s realitou - únava byla znát - měl jsem tehdy pocit, že jsem se z těch asi čtyřech hodin spánku otřepal lépe. Sem tam mi nějaké "jakoby" jakoby ujelo. Petrův sparing mi přišel fajn, mělo to přidanou hodnotu a bylo to o dost příjemnější než povídat do zdi sám.
Trochu vlastně mrzí obrazová kvalita záznamu - ne že bych se na sebe musel dívat v 4K, ale takovéhle pidi okénko? To je s ohledem na současný stav techniky přeci jen škoda. Ostře s tím kontrastuje kvalita zvuku, která věrně zachytila mé hlasité nasávání aromatu ze skla - příště asi přidám i srkání ve stylu Horsta z whisky.de, prostě jen proto, abych vám zprostředkoval autentický zážitek...
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Tož teda díky moc za ocenění, salame. Přiznám se, že jsem se též narcistně mrkl na prvních cca 20 minut své degustace a musím s tebou tudíž tak trochu nesouhlasit: na můj vkus tam bylo zpočátku - než jsem se do toho dostal - až příliš výplňového "vlastně". Ale já jsem na sebe v tomhle celkem dost přísný. Inu, to máš tak, když pár let moderuješ v rádiu, byť jen o víkendech, přičemž tě neustále cepuje dramaturg (plus tam tehdy proběhla i nějaká ta školení). No, a k tomu připočítej dalších pár let takřka každodenního moderování letových ukázek pro školy a veřejnost. To se na tom přednesu prostě chtě nechtě musí projevit (a kdyby ne, tak bych se musel hanbou propadnout až někam do západního Německa), takže v tomhle ohledu mám oproti ostatním neoddiskutovatelnou výhodu.
Jinak máš naprostou pravdu s tou dlouhou časovou prodlevou mezi prvním a druhým vzorkem. V reálu se mi to vůbec nezdálo, resp. těch prvních 20 minut uteklo jako voda. S Petrem se mi spolupracovalo jedna radost a souhlasím s tebou v tom, že to ty masterclassy obohacovalo, a že bez něj by byly přeci jen minimálně krapet monotónnější.
Já se furt ještě nedokopal ke shlédnutí toho tvého a Mirčina. A vlastně i tu M5 si chci dát v klidu celou.
Jinak máš naprostou pravdu s tou dlouhou časovou prodlevou mezi prvním a druhým vzorkem. V reálu se mi to vůbec nezdálo, resp. těch prvních 20 minut uteklo jako voda. S Petrem se mi spolupracovalo jedna radost a souhlasím s tebou v tom, že to ty masterclassy obohacovalo, a že bez něj by byly přeci jen minimálně krapet monotónnější.
Já se furt ještě nedokopal ke shlédnutí toho tvého a Mirčina. A vlastně i tu M5 si chci dát v klidu celou.
-
- Abstinent
- Příspěvky: 8
- Registrován: 09 kvě 2021, 21:16
- Bydliště: Velká Polom, Zelená 382
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Pánové, tak jsem byl konečně přijat jako člen fóra "Nethar",což mě neskutečně těší. Jak někteří asi tušíte, členem jsem se chtěl stát hlavně z důvodu mé lásky k dobré whisky a zároveň, protože mě baví vaše práce - na kterou jsem doteď mohl koukat pouze ze záznamů na Youtube. Děkuji tedy za založení profilu a budu se těšit na to, co vše se zde přiučím.
Mé přijetí má však jednu další výhodu. Konečně vám mohu osobně poděkovat za obohacující a poučné odezvy ohledně naší M5 "princ a princezna" degustace. Naprostá většina komentářů k této "Masterclass" byla hezky zformována, dobře argumentována a minimálně já si odnáším cennou lekci a spoustu nápadů. Děkuji.
Vidím však, že došlo k pár nedorozuměním, které si myslím mohu lehce osvětlit. (psát budu v množném čísle, degustaci jsem nevymýšlel sám, ale s Princeznou - Petr pouze sestavoval line up a poskytl materiály)
- Random téma "Sherry" -
Vlastně ze všech stran slyšíme "proč tam bylo to sherry?" a tak musíme uznat, že to opravdu nebylo nejlépe zvolené téma. Chtěl bych však vyvést z omylu "Jakub nedávno absolvoval placácké školení v Baru který neexistuje, je toho plný a chtěl to sdílet, když jinak asi neměl moc co jiného říct." Takhle to opravdu nebylo. Všechna témata jsem vybíral já a téma sherry jsem vybral z naprosto jednoduchého důvodu, který jsem na degustaci i vysvětlil. Největší úspěchy Billyho Walkera jsou založený na sherry finish. Glendronach 15-18-21, Glenallachie 15, Glenallachie 10 CS B.4 a spousta dalších. Proto jsem u "Napa Valley" zvolil oslí můstek - červené víno není typické pro Billyho práci, sherry ano. Že to bude působit jako pěst na oko mi bohužel nedošlo.
- Nezdvořilost, Egocentrizmus, Arogance -
Ačkoliv nevím, který z dua "Beavis & Butt-head" jsem já, dopustil jsem se hrozného přešlapu, když jsem po úvodu s Billym poznamenal "to se nám to trochu protáhlo." Jak tady ale bylo správně zmíněné - Já ani Kuba jsme o účasti Billyho neměli ani zdání, už vůbec jsme nepočítali s tím, že bude mít nějaký proslov. To je důvod mého lehkého zaskočení.
- Reklama -
Poslední věc, kterou bych rád lehce objasnil je Kubova reklama na "Bar, který neexistuje". Já si celou tu naší přednášku (i mě to lehce nudilo) celou poslechl znovu. Nepřijde mi, že by se Kuba dopouštěl nějak velké reklamy - mohlo být hůř. Petr po nás obou původně chtěl, aby jsme mluvili hlavně o sobě. Původní scénář měl být daleko víc zaměřený nejen na Kubuv osobní život, ale také i na bar, jaké mají projekty, jak pracují s whisky, co přesně tam Kuba dělá, jaké má vize do budoucna - ale i jaký drink by namíchal z té a té glenallachie, komu by v baru nalil tu a tu glenallachie a spousta dalšího. To stejné mělo platit o mně, já však měl mluvit o svém projektu a své práci u Stramis.cz, či o klubu Fajni whiskaři. Přišlo nám však správnější mluvit o Glenallachie než o nás, proto byly tyto otázky přesunuty na konec samotné prezentace, ke kterému samozřejmě nedošlo.
Přijde mi však přirozené, když ani jeden z nás nemá desítky let zážitků s whisky a vlastně většina ani nevěděla, kdo jsme, že jsme se s Kubou snažili nastínit, jak jsme se k whisky dostali. Já svou vlastní cestou, Kuba barem a zároveň se vám lehce představit.
To je vše co jsem chtěl vysvětlit, jelikož mě mrzí, že tyto 3 body byly tak nekompromisně odsouzeny. Nechci popírat vaší kritiku, protože sám uznávám, že všechny tyto tři body byly více či méně chybou. Spíš se snažím nastínit naše myšlenkové pochody a rozhodnutí, které k těmto chybám vedly. Naposledy děkuji za všechny vaše názory a těším se, že příště budu/budeme o poznání lepší.
Mé přijetí má však jednu další výhodu. Konečně vám mohu osobně poděkovat za obohacující a poučné odezvy ohledně naší M5 "princ a princezna" degustace. Naprostá většina komentářů k této "Masterclass" byla hezky zformována, dobře argumentována a minimálně já si odnáším cennou lekci a spoustu nápadů. Děkuji.
Vidím však, že došlo k pár nedorozuměním, které si myslím mohu lehce osvětlit. (psát budu v množném čísle, degustaci jsem nevymýšlel sám, ale s Princeznou - Petr pouze sestavoval line up a poskytl materiály)
- Random téma "Sherry" -
Vlastně ze všech stran slyšíme "proč tam bylo to sherry?" a tak musíme uznat, že to opravdu nebylo nejlépe zvolené téma. Chtěl bych však vyvést z omylu "Jakub nedávno absolvoval placácké školení v Baru který neexistuje, je toho plný a chtěl to sdílet, když jinak asi neměl moc co jiného říct." Takhle to opravdu nebylo. Všechna témata jsem vybíral já a téma sherry jsem vybral z naprosto jednoduchého důvodu, který jsem na degustaci i vysvětlil. Největší úspěchy Billyho Walkera jsou založený na sherry finish. Glendronach 15-18-21, Glenallachie 15, Glenallachie 10 CS B.4 a spousta dalších. Proto jsem u "Napa Valley" zvolil oslí můstek - červené víno není typické pro Billyho práci, sherry ano. Že to bude působit jako pěst na oko mi bohužel nedošlo.
- Nezdvořilost, Egocentrizmus, Arogance -
Ačkoliv nevím, který z dua "Beavis & Butt-head" jsem já, dopustil jsem se hrozného přešlapu, když jsem po úvodu s Billym poznamenal "to se nám to trochu protáhlo." Jak tady ale bylo správně zmíněné - Já ani Kuba jsme o účasti Billyho neměli ani zdání, už vůbec jsme nepočítali s tím, že bude mít nějaký proslov. To je důvod mého lehkého zaskočení.
- Reklama -
Poslední věc, kterou bych rád lehce objasnil je Kubova reklama na "Bar, který neexistuje". Já si celou tu naší přednášku (i mě to lehce nudilo) celou poslechl znovu. Nepřijde mi, že by se Kuba dopouštěl nějak velké reklamy - mohlo být hůř. Petr po nás obou původně chtěl, aby jsme mluvili hlavně o sobě. Původní scénář měl být daleko víc zaměřený nejen na Kubuv osobní život, ale také i na bar, jaké mají projekty, jak pracují s whisky, co přesně tam Kuba dělá, jaké má vize do budoucna - ale i jaký drink by namíchal z té a té glenallachie, komu by v baru nalil tu a tu glenallachie a spousta dalšího. To stejné mělo platit o mně, já však měl mluvit o svém projektu a své práci u Stramis.cz, či o klubu Fajni whiskaři. Přišlo nám však správnější mluvit o Glenallachie než o nás, proto byly tyto otázky přesunuty na konec samotné prezentace, ke kterému samozřejmě nedošlo.
Přijde mi však přirozené, když ani jeden z nás nemá desítky let zážitků s whisky a vlastně většina ani nevěděla, kdo jsme, že jsme se s Kubou snažili nastínit, jak jsme se k whisky dostali. Já svou vlastní cestou, Kuba barem a zároveň se vám lehce představit.
To je vše co jsem chtěl vysvětlit, jelikož mě mrzí, že tyto 3 body byly tak nekompromisně odsouzeny. Nechci popírat vaší kritiku, protože sám uznávám, že všechny tyto tři body byly více či méně chybou. Spíš se snažím nastínit naše myšlenkové pochody a rozhodnutí, které k těmto chybám vedly. Naposledy děkuji za všechny vaše názory a těším se, že příště budu/budeme o poznání lepší.
Pojď na Panáka
- Kobalt
- Profesionál
- Příspěvky: 2009
- Registrován: 14 led 2015, 16:53
- Bydliště: Plzeň
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Matyáši, díky za osvětlení a názor. Doufám že využiješ této registrace i k další aktivitě zde na fóru.
Během práce (a na sucho ) jsem zatím zkouknul i M2 a M4...
M2 aneb Signatory se salámem, musím říct že mě tak moc nebavila. Je to bottler a byly to palírny, ke kterým nemám vztah ani s nimi zkušenosti. Bylo to takové vyrovnané, klidné.
M4 Adelphi a Karlavulin - živější a zábavnější než M2, takové akčnější. Celkově zajímavější a mnohem snáze poslouchatelná i při práci, udrží víc mojí pozornost.
Na M1 se ještě chystám, až bude čas si to dát i se vzorky.
Během práce (a na sucho ) jsem zatím zkouknul i M2 a M4...
M2 aneb Signatory se salámem, musím říct že mě tak moc nebavila. Je to bottler a byly to palírny, ke kterým nemám vztah ani s nimi zkušenosti. Bylo to takové vyrovnané, klidné.
M4 Adelphi a Karlavulin - živější a zábavnější než M2, takové akčnější. Celkově zajímavější a mnohem snáze poslouchatelná i při práci, udrží víc mojí pozornost.
Na M1 se ještě chystám, až bude čas si to dát i se vzorky.
"Why is that people like you always think you're more ruthless than people like me?"
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Teď jsem dal jako první celou M2 a zpočátku bych se byl dušoval, že salamovo oblíbené slovní spojení je zcela evidentně "jest to". V určitém okamžiku však - jako mávnutím kouzelného proutku - ustalo a tím i jistá formálnost projevu. Jinak jsem tedy žádnou extra frekvenci výplňových slov nezaznamenal, takže v tomto ohledu v naprostém pořádku. Už tu, myslím, bylo zmíněno, že salamův projev působil poněkud unaveně (kupř. časté hlasité odfukování či oddechování) - v druhé půli už to bylo každopádně výrazně lepší a živější (inu, živá voda se postarala). A nasávání nosem má teda jak slon, o tom žádná.
Klasické salamovy vtipné poznámky masterclass příjemně osvěžovaly. Přesně jak tu sám psal, Petr ho dobře a často doplňoval - nejspíš i vzhledem k tomu, že to byla první masterclass toho dne, tak byl ještě svěží a při síle. Přiměřeně zajímavých informací k tématu a dobré tempo vzorků. Za mě celkově rozhodně palec nahoru. Bavilo.
Jo, a neodpustím si malou poznámku. Cituju: "Je dost dobře možný taky, že tam v těch [Spojených] státech je taková ta chuťová preference u těch spotřebitelů, protože koneckonců Cutty Sark je tam velmi populární blend a prorazil hlavně tam..." Pravda je taková, že Cutty Sark byl blend vytvořený v roce 1923 společností Berry Bros & Rudd (ve spolupráci s legendárním pašerákem whisky, kapitánem Billy McCoyem) v návaznosti na prohibici přímo pro Spojené státy a tudíž cílený na chuťové preference tamních obyvatel.
Klasické salamovy vtipné poznámky masterclass příjemně osvěžovaly. Přesně jak tu sám psal, Petr ho dobře a často doplňoval - nejspíš i vzhledem k tomu, že to byla první masterclass toho dne, tak byl ještě svěží a při síle. Přiměřeně zajímavých informací k tématu a dobré tempo vzorků. Za mě celkově rozhodně palec nahoru. Bavilo.
Jo, a neodpustím si malou poznámku. Cituju: "Je dost dobře možný taky, že tam v těch [Spojených] státech je taková ta chuťová preference u těch spotřebitelů, protože koneckonců Cutty Sark je tam velmi populární blend a prorazil hlavně tam..." Pravda je taková, že Cutty Sark byl blend vytvořený v roce 1923 společností Berry Bros & Rudd (ve spolupráci s legendárním pašerákem whisky, kapitánem Billy McCoyem) v návaznosti na prohibici přímo pro Spojené státy a tudíž cílený na chuťové preference tamních obyvatel.
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Jest to pravdou, že jsem "jest to" používal nadměrně. A slavnostně slibuji, že již nebudu před prezentací tak moc pít a tak málo spát... Pokud jsem působil živěji v druhé půlce, tak to není živou vodou - ta mi v průběhu setkání nedělala dobře. Obzvlášt pěkně je to vidět na mé grimase po ochutnání Carsebridge, a to i při tom bídném rozlišení. Díky za detailní a pozornou zpětnou vazbu.
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Patrně čas 5:30 https://youtu.be/MRk-_RREPFUsalam15 píše:Obzvlášt pěkně je to vidět na mé grimase po ochutnání Carsebridge, a to i při tom bídném rozlišení.
Člověk by ho skoro až litoval, kdyby mu to nepřál