Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Setkání milovníků whisky, festivaly, ochutnávky, přednášky, ... (nikoliv slevové akce)
Odpovědět
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od joy »

Takze salam nakrajen, teda co to kecam, salam shlednut.

Jak uz bylo receno, taky mi prislo, ze salam byl takovy lehce unaveny.

Bylo to pekne pripraveny. Salam se pekne doplnoval s Petrem jako by si to dopredu nacvicili.

Vtipky super, toho Ringa na festak fakt ne, bych z neho mel psotnik a jeste by se snazil prosazovat Ameriku (Basnici a suby duby Amerika, kdo by nevedel).

Salame, ty do te sklenicky funis jak parni lokomotiva. Jsem se vzdycky lekl, co to tam je za zvuky.

Takze davam palec nahoru. Taky se nemas za co stydet.


salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od salam15 »

To je mýlka, já takhle nasávám aroma ze skleničky, nefuním do ní. Každopádně díky za hodnocení
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Matyáš Jurica
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 8
Registrován: 09 kvě 2021, 21:16
Bydliště: Velká Polom, Zelená 382
Kontaktovat uživatele:

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od Matyáš Jurica »

LukeD píše: 17 kvě 2021, 03:07 Další v pořadí je M5, kterou už jsem tedy částečně viděl přímo v Malé Morávce, nicméně ve společnosti ostatních. Takže teď v klidu celá... a dovolím si pár postřehů, které tu snad ještě nezazněly.
  • Stejně tak, jako se mi nelíbil komentář po vstupu Billyho Walkera na úvod, což už se tu řešilo víc než dost, úplně mi nepřišlo vhodné ani následující: Když se po 15 minutách Petr snažil účastníků zeptat na první vzorek té "nejlepší", tak ho Matyáš umravnil větou: "Peťo, k tomu dojde čas asi tak za minutu." I když s tím budu mít možná problém jen já sám. Každopádně to "prolínání" s Petrem moc nefungovalo prakticky celý masterclass.
  • Když už padlo jméno architekta palírny Glenallachie, je škoda, že namísto povídání o jiných palírnách, která následovalo, a které vlastně s Glenallachie vůbec nesouviselo, nezaznělo to nejdůležitější, a sice že Glenallachie byla první - a zároveň i poslední - palírnou, kde naplno realizoval svoji celoživotní touhu, a sice vytvořit gravitací řízenou palírnu. Jo, a Delmé Evans vystudoval inženýrství a ne geodézii, jak zmiňoval Matyáš.
  • Skotská mlha ve skleničce dle Matyáše demonstruje, že whisky je v sudové síle. Zjevně si to spletl s filtrací za studena.
  • Číst při degustaci oficiální tasting notes z lahve mi přijde ještě o řádný kus zbytečnější než říkat ty své vlastní.
  • Zbytečné je dle mého i vyjmenovávání všech možných lahvování (nebo "novinek", jak to nazývá Matyáš) včetně MacNair's Lum Reek, která přitom vůbec nebyla předmětem degustace, což už jsem zmiňoval dříve. Bylo to dlouhé, předlouhé, a přitom nudné a nezajímavé. Zvláště pak když se při tom vedoucí masterclassu vůbec nevěnují aktuálnímu vzorku. Namísto toho mohly raději zaznít ty - na konci zmiňované - historky ze Skotska, na které se nedostalo.
  • Dotaz na hodnocení druhého vzorku po 52(sic!) minutách je prostě špatně. Tečka.
  • Naopak chválím informace k Chinquapin. To se povedlo.
  • Vložení "přednášky" o sherry nakonec asi svým způsobem chápu, ale stejně mi to tam moc nesedělo.
  • Jo, a z výslovnosti některých termínů mi šla krapet hlava kolem. Jeden příklad za všechny: [hochšec] hogsheads. Stejně jako moc nemusím míchání angličtiny tam, kde se to dalo v klidu přeložit (třebas některé výrazy v rámci degustačních poznámek).
Suma sumárum, chápu Petrovu snahu o mládí vpřed, ale paradoxně nejzajímavější na celé M5 byly víceméně - až na jednu výjimku - jen a pouze jeho vstupy, nejstaršího spolu-vedoucího masterclassů letošního festivalu. :)
Ještě jednou děkuji za fajn report a doplnění toho, co již bylo řečeno. Jelikož už si mou obhajobu přebral na starost Jirka (Děkuji), tak jen doplním, že fakta o zmiňované "skotské mlze" pocházejí přímo ze zadní strany etikety oficiálního plnění od Chivas Brothers na GA single cask "cask strength edition" z roku 2005 - což však na degustaci říkám.
Pojď na Panáka
Matyáš Jurica
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 8
Registrován: 09 kvě 2021, 21:16
Bydliště: Velká Polom, Zelená 382
Kontaktovat uživatele:

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od Matyáš Jurica »

zombice píše: 18 kvě 2021, 16:53 Já bych přeci jen k té M5 a následné diskuzi zde k tomu měl jeden dotaz: Kdo je Matyáš Jurica? :-)
To budu já, na určitých místech používám raději své "druhé" příjmení. Každopádně, když už píšu tuhle druhou zprávu - chtěl bych se ještě jednou veřejně omluvit Salámovi, že jsem si pořádně nepřečetl autora. Tuhle přednášku jsem neviděl na YT, ale bral jsem ji ze souborů FB skupiny Investiční alkohol, kam mě odkázal Nidan, proto taky to zmatení.

Na druhou stranu bych chtěl Salámovi i poděkovat, prezentace to byla opravdu zajímavá výborně zpracovaná, minimálně úrovni jako od toho viditelnějšího Nidana. :clap:
Pojď na Panáka
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od nidan »

na druhou stranu nikdo z nás kdo měl prezentaci a nejen já ani salám své prezentace nepodepisujeme a nemáme na ně copyright ;)
já osobně jsem rád že se prezentace někomu hodí a pomáhají a věřím že to tak má i salám a další :)
salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od salam15 »

Když to tak poslouchám, tak si říkám, jestli ta prezentace v FB skupině o investičním alkoholu byla vůbec moje - tam já nejsu členem... Jedin, co chci říct je, že otec prezentace o sherry je nejistý...
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od nidan »

tam prezentace tvoje není :) Matyáš to má nějaké zmatené :)
ale vložil tam prezentaci na sherry Zdeny Kortiš tak možná Matyáš vycházel z ní ;)
Uživatelský avatar
LukeD
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1236
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od LukeD »

Matyáš Jurica píše: 23 kvě 2021, 16:10 Ještě jednou děkuji za fajn report a doplnění toho, co již bylo řečeno. Jelikož už si mou obhajobu přebral na starost Jirka (Děkuji), tak jen doplním, že fakta o zmiňované "skotské mlze" pocházejí přímo ze zadní strany etikety oficiálního plnění od Chivas Brothers na GA single cask "cask strength edition" z roku 2005 - což však na degustaci říkám.
Ok, našel jsem si to. A v tom případě je to, co tam tvrdí, nonsens. Poněvadž whisky může být stokrát v sudové síle, ovšem pokud byla před lahvováním filtrována za studena, tak se nezakalí ani omylem. Nemluvě o tom, že za studena nefiltrované whisky v sudové síle mají obecně nižší tendenci vytvářet skotskou mlhu než ty ředěné - případně po desetiletích díky andělskému podílu - pod 46 %. A jestli se pletu, tak mne tu zajisté někdo z přítomných velmi rád opraví...

Obrázek
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od nidan »

Luke s tou filtrací je to sporné, někdo filtruje při +5, někdo při +2, někdo i méně ... současně jsou různé sestavy a hrubosti filtrů (i dle sudů - sherry se filtruje jemněji jelikož je tam hodně bordelu z toastovaného sudu) takže výsledná filtrace není vždy úplně stejná... a když se whisky podchladí moc nebo se přidá moc vody tak se zejména ty méně zfiltrované mohou lehce zakalit...
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021

Příspěvek od Nethar »

nidan píše: 25 kvě 2021, 09:39 Luke s tou filtrací je to sporné, někdo filtruje při +5, někdo při +2, někdo i méně ... současně jsou různé sestavy a hrubosti filtrů (i dle sudů - sherry se filtruje jemněji jelikož je tam hodně bordelu z toastovaného sudu) takže výsledná filtrace není vždy úplně stejná... a když se whisky podchladí moc nebo se přidá moc vody tak se zejména ty méně zfiltrované mohou lehce zakalit...
No dobře, ale to nijak moc nesouvisí s tím, co píše Luke, tedy že skotská mlha není demonstrací sudové síly.
Odpovědět