Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Ne. "Takže zapomeňte, že jsem něco řekl", v tom Polymorfovi je...
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Já bych měl jednu zajímavou zkušenost a dotaz k tématu scotch mist na místní machry jestli mi dokážete vysvětlit proč.LukeD píše: ↑26 kvě 2021, 02:22 Mimochodem, zkuste si začít ředit skotskou v sudové či vyšší síle alkoholu a nefiltrovanou za studena. Zprvu tam máte hovno a ne skotskou mlhu. Čím více ředíte, tím více se začíná objevovat ono zakalení. Alespoň z mé vlastní zkušenosti je tomu tak vždy. Nicméně já jsem ředící "magor" a co jsem tak pochopil, tak většina zdejších to má přesně naopak...
Mám jednu celkem slušnou blended, 46% na etiketách není ani zmínka o barvení nebo filtrování za studena (ať už jako že ano nebo že ne). Doplnění: je tam vzadu napsáno mit farbstoff
Nalil jsem si večer panáka, toho vypil a nalil si dalšího a nějak mě přešla nálada tak jsem si řekl nechám si ho na zítra.
Druhý den ráno zakalenej jaxviňa. Vodu nedávám a skleničku nezakrývám. Stalo se mi to opakovaně.
To si jako natáhla vlhko z ovzduší nebo co? A o čem to teda svědčí - že není chillfiltr ?
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
svědčí to o tom, že bys měl v obýváku trochu přes noc topit, jinak ti zamrzne voda v radiátoru
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
svědčí to o tom, že ti vytěkal veškerý (nebo téměř) ethanol a zůstala "smradlavá" voda, která prostě některý látky už nerozpustí..
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Nethar se projevil jako skutečný znalec - opravdu od dubna mám kotel vypnutej ale chladem to nebude včera přes noc bylo venku strašný vedro - celejch 5 nad nulou, teď zase tak půl roku nic nezamrzne, ani peklo
zombice» no chlastu měla po těch cca osmi hodinách senzoricky tak nějak stejně, určitě nešla na 40, ale OK mohlo by se zakalit tím že by se něco odpařilo a změnil se poměr podobně jak když si přidáme vodu.
zombice» no chlastu měla po těch cca osmi hodinách senzoricky tak nějak stejně, určitě nešla na 40, ale OK mohlo by se zakalit tím že by se něco odpařilo a změnil se poměr podobně jak když si přidáme vodu.
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Jo, tohle si myslím zhruba taky. Prostě ethanol je těkavější složka než voda, takže se jeho obsah ve skleničce snížil až na nějakou mez, kdy se začal tvořit zákal.
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Tohle já (kupodivu) chápu. Pak mi ale vysvětli ty mé citace, které jsem uváděl, a které jsi přešel bez komentáře.zombice píše: ↑26 kvě 2021, 12:17 Ehmm.. Ano Ono totiž whisky už jednou ředěná je dost možná těch vyšších látek (jako jsou lipidy, proteiny apod.) zbavená, protože je z té směsi vyrazili při ředění před lahvováním. Dost jako pochybuju, že by stáčeli do lahví suspenzi/emulzi, prostě zakalenou tekutinu. Ono totiž obsah těch "zakalujících" látek je mimo jiné závislý na složení toho, co je rozpouští. A to je ethanol. Pokud máš tedy ze sudu stočenou whisky s vysokým ABV, tak je tam i více těch látek, než když tu samou tekutinu srazíš někam na 40-46%. A čím víc jich je, tím víc je můžeš "získat" při pokusech s ochlazováním či ředěním a tím větší mlhu uvařit.
A dále mi vysvětli, proč trvá tak kurevsky dlouho, než se mi ředěná whisky začne zakalovat. Jinými slovy, proč se nezakalí, když do ní přidám jen trochu vody a víc už nic. Proč se zakalí až po notné dávce vody (často i několik malých kávových lžiček)?
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
LukeD: až budu mít trochu víc času, tak na to zkusím odpovědět, možná večer. Jinak teď jsi mě teda ještě víc zmátnul tímto:
vždyť to jde úplně proti tomu, kvůli čemu jsem já na začátku této debaty ozval, ne?
Re: Hodnocení online masterclassů Whisky festivalu 2021
Hele, já píšu pořád to samé. A ta dvě tvrzení se přece navzájem nepopírají. Nebo pokud ano, tak mi prosím vysvětli, v čem konkrétně.
Ty tvrdíš, že neředěné whisky mají v sobě obecně mnohem více látek, které způsobují zakalení (což je logické a pochopitelné). Já (a se mnou i citovaní) tvrdí, že i přesto se paradoxně nejvíce a nejrychleji zakalí za studena nefiltrovaná whisky pod 50, resp. pod 46 %, které už jednou ředěny byly při výrobě. Mě by zajímalo, proč tomu tak je. Pokud mi to srozumitelně vysvětlíš, budu jedině rád. Šmytec.
Ty tvrdíš, že neředěné whisky mají v sobě obecně mnohem více látek, které způsobují zakalení (což je logické a pochopitelné). Já (a se mnou i citovaní) tvrdí, že i přesto se paradoxně nejvíce a nejrychleji zakalí za studena nefiltrovaná whisky pod 50, resp. pod 46 %, které už jednou ředěny byly při výrobě. Mě by zajímalo, proč tomu tak je. Pokud mi to srozumitelně vysvětlíš, budu jedině rád. Šmytec.