Poznávací výlety po skotských palírnách

Vaše dotazy k whisky, ať už zcela začátečnické či pokročilé
Odpovědět
nok

Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od nok »

Nemáte někdo zkušenosti s výletem po palírnách ve skotsku? Jestli je dobrý dopravit se tam po vlastní ose a tam si nějakej zájezd zaplatit nebo si to víc neplánovat individuálně? Za každej postřeh budu rád.
Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2122
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od Jerry1 »

Počkej, až se tady objeví Petr, ten Ti k tomu zasvěceně napíše, sám totiž takové zájezdy pro malou skupinu lidí organizuje. Stojí to fakt za to, já jsem s ním a dalšími čtyřmi lidmi byl ve Skotsku v roce 2009 a mj. jsme navštívili 18 palíren.
zorro

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od zorro »

Letos pořádá Petr výlet na Islay přímo v době konání Islay Festivalu, tzn. přelom května/června. Ale tuším, že už má plno. Určitě vám o tom víc napíše on...závidím těm, kteří jedou a je mi líto, že mi to nevyšlo.

Nicméně v červnu/červenci se chystáme s partnerkou na trip po Skotsku a to především po palírnách. Před pár lety jsem byl na okružní cestě Skotskem po památkách a přírodních krásách - dokonce jsem si vylezl i na Ben Nevis a už tehdy jsem navštívil palírnu Glenturret. Na prohlídku vzpomínám dodnes a tím, že se u mě probudila od té doby vášeň pro whisky, ještě o to víc. Letošní trip už plánujeme a známe předběžnou trasu - předpokládaná délka cca 14-20 dní (to záleží na okolnostech), trasa povede dokola celého Skotska, vidět by jsme měli vše kromě Orknejí a Islay (Islay sama o sobě vydá aspoň na týden). Mám už předběžné dva zájemce, kteří by s náma taktéž jeli rádi - nicméně zatím jsou oba ve stádiu úvah atd. Tzn. pokud by měl někdo zájem se svézt, tak je zde ta možnost a jsem otevřený námětům, kudy a do které palírny to vzít. Pokud pojedeme v max 4 lidech, jeli bychom velkým pohodlným osobákem - tzn. Chrysler 300C, pokud by bylo více zájemců, byl bych schopný zorganizovat minibus (MB Sprinter, Ford Transit apod).
Petr
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1319
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od Petr »

Když už to na mně tady Zorrro naprášil, :mrgreen: je to tak. Vzpamatuji se z "Festivalu", připravím auto a huráááá, jedeme na Springbank Open Day (zahrnuje i Glengyle) http://springbankdistillers.com/tasting-room/ a Islay Festival of Music and Malt http://www.theislayfestival.co.uk/index.php.
K tomu ještě pár drobností - Newbridge Bottling Plant, Tobermory a Oban Distilleries, když se zadaří, tak i Glen Scotia v Campbeltownu. Cestou na trajekt do Holandska odskočíme do Zuidam Distillery http://www.zuidam.eu/english/?pagina=geschiedenis&id=1 (Whisky, Gin,Genever, Korenwijn, atd.), abychom se správně naladili. :whistle:
Je to akce náročnější časově, finančně a může být i na játra, ale ...... aspoň jednou za život je třeba si ten whisky blázinec prožít. Tenhle zářez stojí zato. :snooty: :think:
Odjezd 21.5., návrat 4.6. Jedno místo by se snad našlo. Další info pro vážného zájemce přes SZ zašlu. :hand:
nok

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od nok »

Pánové, vřele děkuji za odpovědi, chtěl jsem vědět orientačně zda něco málo nevíte a úplně jste mě odrovnali. Rád bych se zúčastnil též návštěvy Skotska, ale minimálně až příští rok, až bude po studiu a budou nějaké peníze. Závidím a přeji šťastnou cestu těm, kteří letos vyrážejí :)
Lippis
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 34
Registrován: 16 dub 2013, 13:07
Bydliště: Smržovka

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od Lippis »

Jednou jsem si řekl, že bych to uskutěčnil a najedou ze dne na den za pár dnů letíme.... Je to spíše taková hurá akce s kolegou z práce, letenky u Easyjet, auto od Europcaru a hrrrr na trip po skotské Vysočině + pobřeží. 13/6 odlet směr Edinburgh - a pak autem Pitlorchy - Fort William - LochNess - Iverness - Rothes - Dufftown - Balmoral castle - Perth a 16/6 odlet z EDI do PRG.
Kdyby jste měl někdo nějaké tipy, co případně vidět a nepropást v uvedené oblasti, tak rád to zde přivítám :roll:
zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 891
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od zombice »

Jelikoz podobnou trasu uz jsem absolvoval, tak tady mas par tipu:
Pokud nechces travit cas jen v palirnach, tak v Pitlochry bych vynechal Blair Atholl a sel spis do Edradour, podle myho je daleko hezci a ve visitor centru sezenes spoustu ruznych whisek od Signatory co se jinak moc nevidi. Jinak v Pitlochry se da udelat i kratsi prochazka, je to takovy pekny mestecko a nekde na hlavni tride je i velky whisky shop. Cestou z Pitlochry do FW je hned u dalnice Dalwhinnie, taky vcelku pekna palirna. Pokud jste i na chozeni po horach, tak cestou do Fort Wiliamu bych urcite udelal vylet kdekoli v Glen Coe, podle myho nejhezci udoli v Evrope ;-) Pokud by bylo dobry pocasi, tak bych nevahal a z Fort Williamu vybehnul na Ben Nevis, tim si aspon clovek omluvi, ze porad nekde "chlasta" :-) Co se tyce cesty podel Loch Ness, jel jsem obe strany a vic se mi libila jizni, i kdyz je mensi a asi horsi povrch (coz u pujcenyho auta clovek moc neresi), ale podle me hezci panoramata, i kdyz minete Urquhart castle, coz je stejne jen par sutru u jezera. Po ceste o zadne palirne nevim, resp. tam jsme nehledali. Inverness je taky moc pekny mesto, to bych si taky lehce prosel. Pokud nechcete zajizdet moc na sever, tak i tady to bude bez palirny, protoze Glen Ord bych podruhy uz asi nejel a Glenmorangie nebo Clynelish uz jsou o dost dal. Ono stejne pak pojedete Speyside a tam si clovek muze vybirat... Da se zvladnou i vic prohlidek behem dne, jen si clovek musi hlidat jidlo a nepit moc rychle za sebou :-) V UK maj prapodivne vysokej limit na obsah alkoholu v krvi, ale nesmi clovek udelat zadny prusvih... Nevim jestli pojedete pres Elgin, tam jsem nebyl, ale jestli jo, tak bych asi navstivil centralu Gordon a MacPhail. O Dufftowmu se nema asi smysl rozepisovat, ja bych jel asi do Balvenie, tam jsem nebyl a laka me to. V Glenfiddichu jsme byli jako v prvni palirne a moc se nam to libilo. Cely visitor centrum je udelany hodne pro lidi, je to pekny i kdyz je to uvnitr pak takova velkovyrobna. U Balmoral Castle vyjedte urcite nahoru k Royal Lochnagar, krasna mala palirna. Pokud byste chteli navstivit vic paliren Diageo (namatkove prave Royal Lochnagar, Oban, Cragganmore ad.) tak se stavte v te Dalwhinnie, a ptejte se po Friends of Classic Malt distillery passu. Mozna by to slo nejak vyridit i po netu pres jejich stranky. Jde o to, ze zaplatis jednu prohlidku a pak mas v dalsich palirnach vstup zdarma (v cene je standardni prohlidka s ochutnavkou nakonec). Pokud byste chteli jeste nejaky newhisky pametihodnosti, tak bych se nezdrzoval v Perthu a jel bud do St. Andrews nebo do Stirlingu k hradu a William Wallace pamatniku. Samozrejme si nechte i minimalne den na Edinburgh, je to fakt krasny mesto. Kdyby bylo whisky malo, jeste si muzete zajet do Glenkinchie (taky od Diageo) ;-)
Petr
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1319
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od Petr »

Tak jsem si dal do Google map tu vaši trasu a tady jsou moje tipy po nasednutí do auta: :doh:
Stirling – Wallace Monument, žádné čekání, prohlídku zvládnete sami.
Doune – palírna Deanston, prohlídka, pěkné návštěvnické centrum, v Doune je i castle.
Fort William – Ben Nevis (domorodci tam lezou, i když je přímo hnusně – není špatné počasí, jen jste se špatně oblkékli), Neptunovy schody, palírna Ben Nevis
Inverness – Loch Ness visitors center bych vynechal, stavil bych se v: http://www.fiddledrum.co.uk/whisky.htm :think:
(když se zeptáte na majitele Jona Beache a řeknete, že jste z Česka, určitě se rozpovídá), jinak bych městem samotným prohučel směr Elgin. Nedaleko od cesty je Culloden http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Culloden. :(
Elgin- palírna Glen Moray, pěkné návštěvnické centrum, lze si stočit vlastní láhev, kousek před Elginem u Forres je malinká palírna Benromach, turisty vítají. V Elginu je rovněž proslulý obchod Gordon MacPhail. Poblíž je taky palírna Dallas Dhu – dneska muzeum: http://www.dallasdhu.com/ a
http://jablkon.eu/jbl/cestopisy/lihovar ... ky-castle/
Rothes – přímo tam se dá navštívit Glen Grant a stojí za to. Odtud bych to vzal na:
Dufftown a s těžkým srdcem bych vynechal palírnu Aberlour (malá zajížďka do Charlestown of Aberlour). Ne moc daleko do Dufftownu je to cestou taky do palírny Macallan. Přitom lze těžko minout v Craigellachie Highlander Inn :pray: či Craigellachie hotel (jídlo +super whisky bary). Bednářství se nedá přehlédnout ze silnice už vůbec :snooty: !! http://www.speysidecooperage.co.uk/
Dufftown – obligátní, turisticky hodně friendly Glenfiddich, případně Balvenie, v městečku samém pak Whisky Shop.
Tomintoul - http://www.whiskycastle.co.uk/ , na náměstí restaurace s velikáááááánskou lahví sladové Tomintoul, když se Iana Druryho v obchodě zeptáte na cestu k rašeliništi, určitě vám poradí (není daleko). Alternativně lze navštívit, a stojí zato, The Glenlivet.
Crathie/Balmoral – cestu si, zejména řidič, užijete, palírna Royal Lochnagar je pěkná, v Balmoralu jsem nebyl. Jakmile je tam totiž někdo z královské rodiny, mají ostatní s návštěvou utrum.
Pitlochry – nedaleko je palírna Edradour, cestou do ní pojedete okolo hotelu,kde je dobrá restaurace a taky piva: http://www.moulininn.co.uk/moulin_brewery/, v městečku je na hlavní ulici zmiňovaný obchod Robertson
Edinburgh - http://www.scotchwhiskyexperience.co.uk ... czech.html, prohlídka, dole je restaurace Amber s bohatým barem a znalou obsluhou, šéfová provozu je Lenka Whyles, proto ty české texty. Můžete zde i začt, záleží, jak vám vše bude vycházet časově.
Celkem mi to hodilo necelých 700 km. :mrgreen: Pokud to nějak dáte (a byť toho ještě hodně minete a vynecháte), vrátíte se s i tak s bohatými zážitky (přírodu a lidi je zbytečné popisovat) a navíc, co se týče whisky, chytří jak rádio :text-goodpost: :hand:
Lippis
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 34
Registrován: 16 dub 2013, 13:07
Bydliště: Smržovka

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od Lippis »

To zombice a Petr FAKT VELKÉ DÍKY za tipy :clap:
Jen škoda, že tohle se snad všechno asi ani nedá stihnout :?
Lippis
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 34
Registrován: 16 dub 2013, 13:07
Bydliště: Smržovka

Re: Poznávací výlety po skotských palírnách

Příspěvek od Lippis »

Tak jsem zpátky... bylo to zajímavé a poučné neb jsme viděli krásnou přírodu a hlavně necelé dvě desítky palírern, jedno sudařství&bednařství a pár whisky-shopů;)
Některé tedy bohužel jen z auta:-( páč to by jsme tam byli ještě týden, tak zas něco na příště;-)
No u některých jsme alespoň na chvilku zastavili a dle možností oblezli dokola či koukli oknem dovnitř, do některých jsme vlezli na kukačku do vrat či dveří (BenNevis, BenRiach, GlenRothes) nebo jsme byli i pozváni na krátkou grátis prohlídku od toho jediného maníka co ji zrovna obsluhuje (Speyburn), do některých jen visitors centrum a shop (BenNevis, Glenfiddich a The Glenlivet) ale do jedné jsme si zaplatili i to vlezné 3,50£ (The GlenGrant a v ceně 2 vzorky;-)
Ovšem každý večer jsme zdárně na baru všechny objeté palírny museli alespoň otestovat (panáky od 3,20 do 6,20 £) či někde případně zakoupit jejich 5cl miniaturky v dárkovém balení či bez nich.
Jinak tip na koupi: některé malé lahvičky měli i na letišti Edinburgh a byla na ně akce 3 za cenu 2 což bylo 10£ tj. 3,33£/ks
Na krámech pak stáli lahvičky od 2,40 do 6,99 £ (pokud to byla nějaká raritka, tak i 30£ a více, jako třeba 5cl Glenfarclas 40yo WhiskyShop Dufftown)
Jen pozor na odbavení jsme je museli vyndat z tub a dát se mohli max.7ks na osobu do jednoho igelit.pytlíku !!!! A pak nás tedy pustili dále :roll:
To, že jsme je pak dali zpátky do tubiček už nikoho nezajímalo ale batoh mi rentegenem projížděli 3x :!:
Tak přátelé "živé vody" kdyby někdo měl případně zájem, snad mám nasbíranou spoustu tipů, taky zopár letáčků týkající se naší záliby a nové vydání WHISKY Opus za nicotných 30£ :shifty:
Naposledy upravil(a) Lippis dne 17 říj 2013, 13:12, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět