The Nikka Whisky Distilling Co. Ltd. je producent japonské whisky sídlící v Tokiu.Vlastní 2 palírny sladové whisky, jednu v Yoichi na Hokkaidu (založena v roce 1934), a druhou v Aoba-ku, Sendai, v prefektuře Miyagi na severu Honšú.( založena v roce 1969). Společnost vlastní také palírnu Ben Nevis ve Skotsku. Zakladatel společnosti a otec japonské whisky, Masataka Taketsuru.
Masataka Taketsuru se narodil v pobřežním městě Takehara (nyní Takehara-City), v prefektuře Hirošima. Jeho rodina vyráběla již od roku 1733 saké. Masataka pilně studoval a připravoval se k práci v rodinné firmě. V roce 1918 se pustil sám na dlouhou cestu do Skotska, kde se zapsal ke studiu na University of Glasgow a stal se prvním Japoncem, který začal výrobu whisky studovat a nakonec jí zasvětil celý svůj život. Při studiích se naučil umění míchání whisky i destilaci, krátce dokonce pracoval v palírně Hazelburn v Campbeltownu a v Longmore ve Speyside. Ve Skotsku si našel i svou lásku, svou budoucí ženu Ritu, s kterou se v roce 1920 vrátil do Japonska. Dva roky po návratu ztratil Masataka práci, a tak v roce 1923 vstoupil do skupiny Kotobukiya (dnes Suntory), pro kterou postavil destilerii poblíž města Kjóto, a tak se stal v roce 1924 otcem první japonské whisky. V roce 1934 se Masataka Taketsuru rozhodl osamostatnit, založil společnost Nippo Kaju, nechal postavit destilerii Yoichi na ostrově Hokkaidó a ještě v tomtéž roce začal vyrábět první blendy. V roce 1952 společnost Nippo Kaju definitivně přijala název Nikka Whisky. V roce 1969 vybudoval další destilerii na ostrově Honšú poblíž města Sendai. O 10 let později Masataka Taketsuru ve věku 85 let zemřel. Rita, která v Japonsku pracovala jako učitelka angličtiny, manžela podporovala až do své smrti v roce 1961. Rita a Masataka jsou pohřbeni společně, v Yoichi.
Úvod: | Jedná se o míchanou whisky. Vyzrálé sladové a obilné whisky jsou smíchány a znovu uloženy do jednou použitých sudů po bourbonu, kde dochází k takzvanému snoubení, při kterém vzniká velmi harmonická whisky odlišující se od ostatních výrobků. Vyznačuje se hloubkou chuti a bohatým aroma. From the Barrel je lahvována přímo ze sudů v síle 51,4 % alkoholu. Číslo sudu: 22J04C |
Barva: | |
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/20342 |
WhiskyOnline: | http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=nikka-ja |
Aroma: | Karamel, dřevo, marshmallows,silná vůně sladkého sladu, ale i alkohol. |
Chuť: | Zlomek sekundy se zdá lehká a jemná,pak vystoupí síla, vanilka, karamel,lékořice.Odeznívá velmi pozvolna, skvěle vyvážená whisky. |
Body: | 84 |