Glenmorangie Madeira finish - old label

Shargard

Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Shargard »

Opět zdravím milovníky vody živata. Dnes si uděláme malou odbočku od ochutnávek na přání a podíváme se na lahev, kterou jsem nedávno získal. Jedná se o starší plnění, které už není tak snadné dnes sehnat. Spíš sehnat za rozumnou cenu. Tohle plnění se prodávalo v devadesátých letech a přesněji kolem roku 1994 nebo tak nějak. Cena se dnes pohybuje kolem 100 euro. Na mě se usmálo štěstí a koupil ji za 42. Jedná se o 12ti letou whisky, která dozrávala v sudech od vína Madeira. Ohromně jsem se těšil, ostatně jako na každou Glenmorangie. Tak se do toho pustíme.

Glenmoragnie Madeira wood finish (43%) - old green label

Obrázek
Aroma:jako první se vline vůně madeiry - sladší hroznovitá, velmi příjemná vůně, kořeněnost, medový dortík, tráva, citrusy, lehce dub
Chuť:první ze všeho medová sladkost, oříšky, pomeranč, lehká slanost, tmavá čokoláda, lehce připálená karamelka, celé je to v jemné až máslové textuře - tohle prostě miluju
Dozvuk:hřejivý, krátký,zprvu sladký, malinko sušší, oříškový, opět lehce slaný - typický prvek u Glenmorangie, hořká čokoláda s rozinkama, jemně dubový
Shrnutí:Neznám nic lepšího, kromě jedný věci, než když otvírám novou lahev a prvně nalévám do skleničky doušek whisky. To je zvuk. Bože. Nevím jestli to má někdo stejně, ale tohle prostě zbožňuju. Když ochutnávám tuhle značku vždycky se mi dostane parádního zážitku z komplexnosti Glenmorangie a nejinak tomu bylo tady. Zatím jsem neměl možnost ochutnat novější plnění, ale tohle je skvělé. Krátký dozvuk je zde špíš k dobru, protože se musíte napít znovu a znovu. A umíte si představit kdybych čekal 5-10 min. Nemyslitelné . Na whiskybase jsem ji ohodnotil 85, ale jak ji stále ochutnávám musel jsem přidat. Je to jedna z těch whisky, které se nemůžete nabažit. Do tohohle skvostu rozhodně vodu nepřidávat!
Body:88
Slainte Mhath
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Nethar »

Tohle je nespravedlivé, takovéhle recenze by se neměly vkládat, sbíhají se mi sliny ;-)
Jak víme, Glenmorangie přišla nedávno se zcela novou sadou svých produktů a Madeira Finish mezi nimi asi opravdu už chybí. Přesto se dá ještě sehnat poměrně jednoduše za cenu kolem 1500 Kč v následujícím novějším provedení: http://www.whiskyfinder.eu/beverage.php?cmd=show&id=372 Znáš jej? Mohlo by být srovnatelné s tvým starým kouskem?
Shargard

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Shargard »

Znám, ale jak jsem psal jiné plnění jsem zatím neochutnal. Ta moje je nejstarší plnění a po ní přisly ještě další 2 nebo 3. Ta z toho tvého odkazu je , alespoň co vím to nejnovější plnění. Jinak zelená tuba se zlatým písmem vypadá fakt cool. Myslím si, že víc než podobnost tam určitě bude.
čolek

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od čolek »

Taky jsem dostal chuť ne nějaké Glenmorangie :D Bohužel mé je už vypito. Ale asi si aspoň nějaké přidám do svého pořadníku :)
sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 658
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od sandrider »

Dopil jsem svůj vzorek. Předpokládám, že to byla ta novější verze - potvrdit/vyvráti může Petr.... (0.7 l lahev prodává za 920, opět velmi příznivá cena)
Atraktivní vůně - cítím pardubický perník :) a také koření. Chuť medově sladká, trochu čokoláda. Celkově jemná, s krátkým dokončením. Pěkný kousek, u mě 84/100
Přílohy
glenmorangie-madeira-wood-07l1-4129-DetailImage.jpg
glenmorangie-madeira-wood-07l1-4129-DetailImage.jpg (52.17 KiB) Zobrazeno 9260 x
Žiži
Znalec
Znalec
Příspěvky: 523
Registrován: 15 led 2012, 01:49
Bydliště: Brno

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Žiži »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/57
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=glenmorangie
Barva:
Alkohol:43 %
Aroma:sušené ovoce, marmeláda, oříšky, trocha koření, mírně nasládlá až suchá
Chuť:ovoce, citrusové tóny, koření, suchá
Dozvuk:středně dlouhý až dlouhý, citrusy, dřevitý, kořeněný, suchý
Shrnutí:pro mě asi nejlepší Glenmorangie Wood Finish ze staršího plnění (sherry, madeira, port, burgundy), po naředění je mírně sladší a méně kořeněná
Body:83
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Hunter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/14983
Barva:
Alkohol:43 %
Aroma:Vůně je prostě famózní, plná medu, lískových ořechů, místy až kůže, přezrálé fíky a datle, perník, mandle. Tohle je prostě k sežrání, mohl bych k ní čichat znovu a znovu, užívám si tu vůni, pro mě je úplně opojná. (92 b)
Chuť:Suchá, ostrá, kořenitá, peprná. Suchost se stává ještě sušší, tak nějak pouštně vyprahlá, peprná s hořkočokoládovým suchým dozvukem. (83 b)
Body:87
Shrnutí:Na whiskyfestivalu jsem měl v té nepřeberné nabídce šťastnou ruku při výběru tohoto vzorku. Měl jsem plnění maličko jiné, z litrové lahve. Pro mě nejlepší Glenmorangie, co jsem zatím chutnal , Originál jsem hodnotil 75b, 10y 79b a Quinta Ruban 81b, takže je to v rámci této palírny výrazný skok kupředu.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1345
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Radek »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/57
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=glenmorangie
Alkohol:43 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Aroma:Jemné aroma obchodu s umělou kožešinou, trochu ořechy a mírně i pouťové sladkosti.
Chuť:Hořkost přejede přes jazyk a hned zmizí (navrátí se v plné formě na počátku dozvuku - ale o tom později), objeví se motiv tabáku a končí to jemnou ovocnou příchutí.... kiwi?
Dozvuk:Co se dostaví na začátku jsme si již řekli, ale konec je veskrze příjemnej.
Shrnutí:Hodně dobrá whisky, u níž si velmi dobře dokázali poradit s vrozenou hořkostí Glenmorangie.
Body:85
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.
Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 755
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od zyki »

Touto whisky jsem zahajoval páteční ochutnávání na WF2014, před tím jsem se nějak nedokázal s touto palírnou skamarádit, ale toto plnění mi sedlo.
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Glenmorangie Madeira finish - old label

Příspěvek od Petr KomáreK »

Glenmorangie Madeira Wood Finish 43%
glenmorangiemadeira.jpg
glenmorangiemadeira.jpg (31.56 KiB) Zobrazeno 4312 x
Aroma je krásně voňavé, jemné, máslové, sladké, koláčkovité, jemně vínové (to bude asi ta madeira, když to píšou v názvu, pil jsem ji, ale už si ji vůbec nepamatuju), hebké, hladivé, chvílema vystrkuje maidera růžky a přijde silnější vlna těžšího vína. Musím pořádně čichat, aby žádná aromatická molekula nepřišla na zmar, byla by to škoda. Voňavá romantika, pohlazení pro čichové buňky. Lehká kořenitost, karamelky, sladkost, čokoláda. Užívám si to a to jsem ještě ani nesmočil jazyk. Whiskový parfém. V chuti hned po sladkém nástupu přijde lehká kořenitost, ale jen lehoučká, kterou hned odplaví další vlna chutí. Sladká, sladová, jemná, hebká, máslová, medová, čokoláda, oříšky. Je hodně komplexní a každou chvíli jakoby překvapila novým náznakem chuti. Krásné postupné vychutnávání, objevování dalších tajemství a zákoutí. V dokončení se opět připomene ta kořenitost, ale tím vším dokonale zkrocená, že si to nedovolí narušit, aby mohla opět vyniknout sladkost, medovitost, hořká čokoláda, oříšky, trochu sušší a znovu lákající k napití. Tohle jsem si fakt hodně užíval. Mám rád tyhle svoje ztracené a znovunalezené poklady.
Z těch tří (Sherry, Port, Madeira) je tahle nejlepší a nejpovedenější. Celá série je zajímavá, protože ukazuje vliv dozrávání v jednotlivých sudech a v době svého vzniku patřilo tímto k jedinečným.

Krásné tělo si nejdříve užíváte pohledem a pomalu zbavujete všech kousků látky. Vychutnáváte si každý dotyk. Nespěcháte, byla by škoda ty krásné chvíle rychle odbýt. A když se oči alespoň trochu nasytily té krásy, tak ji pomalu položíte a postupně si celé tělo vychutnáváte, tu vůni, tu chuť. Krásné postupné vychutnávání, objevování dalších tajemství a zákoutí. Kdyby to šlo, tak byste i kousek ochutnali - já bych tě láskou sněd. Neskutečně si to užíváte a vychutnáváte. Tu jemnost doteku, tu vůni, tu chuť těla a kůže, tu přítomnost. Každá žena, kterou milujete je krásná.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/57

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... enmorangie
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Odpovědět