Prve ale něco k samotné Gimli Distillery, kde se Crown Royal whiskey vyrábí
Sehnat na netu kloudný obrázek palírny byl (alespoň pro mne) docela problém, tudíž se musíte spokojit s tím, co je
Gimli Distillery byla založena v r. 1839. Od roku 1968 je ve vlastnictví Seagram, která dnes spadá pod spol. Diageo. Společnost ji od základu zmodernizovala a měla by to být snad poslední palírna, která Seagremu v Kanadě zbyla. Nachází se na západním břehu jezera Winnipeg. Byla sem přesunuta výroba z několika již zaniklých palíren jako např. Waterloo, La Salle, Beaupré a Amhersburg. Její kapacita je hodně přes 30 milionů litrů ročně a je tak nejspíše druhou největší kanadskou palírnou. Prvenství si zřejmě drží Walkerville Distillery (přes 40 miliónů litrů) do jejíhož portfolia patří mimo jiné i u nás známá Canadian Club. V Gimli Distillery řadu produktů dochucují (mým oblíbeným) bourbonem Four Roses. Palírna odebíra vodu z podzemní řeky mezi jezery Winnipeg a Manitoba.
Řada whiskey Crown Royal je poměrně rozsáhlá a tvoří ji plnění Deluxe, Black, Reserve, Cask no.16, Extra Rare a snad také Limited Edition,která by měla být určena výhradně pro USA.
Ochutnával jsem u nás asi nejběžnější verzi Deluxe, kterou lze sehnat za "lidový" peníz, tedy do 500,-Kč.
Nejprve uvedu trochu z toho, co jsem o této whiskey vypátral:
Byla namíchána na počest historické návštěvy krále Jiřího IV. a královny Elizabeth v Kanadě, která se uskutečnila v roce 1939. V jejím krédu je: "I král si pochutná." Narazil jsem dokoce na neoficiální označení coby "kanadský Maccalan". Whisky pod tímto názvem (Crown Royal) začal již v roce 1930 vyrábět Samuel Bronfman - ředitel zaniklé palírny Waterloo (1857-1992). Speciálně pro tuto whiskey je ročně vyrobeno zhruba 50 milionů dárkových pytlíků. Její směs je namíchána z více než padesáti druhů whiskey vyráběných z pečlivě vybíraných obilovin a kukuřice. Zraje v typických "white oak barrels" a patří mezi nejprodávanější kanadskou whiskey v USA. Označení stáří byste na láhvi hledali jen marně, ale spekuluje se, že je snad 10 letá. Lze se dočíst, že obvykle se pije samotná nebo s ledem a také se používá do míchaných nápojů. Měla by jí charakterizovat vůně s nádechem vanilky a ovoce, jemná a dlouhotrvající chuť s dubovými podtóny a ve finishy by se měla dlouze rozplývat na jazyku. Tolik marketingu a reklamy.
Teď už mé soukromé hodnocení, které bude v trochu odlišném "slohu", než na který jsem zvyklý:
Vůně po bourbonu alá základní Four Roses, ovšem méně výrazná.. taky trochu čokolády, lesní smůly (borovice?) a hodně alkoholu.. V chuti také nic moc, slabý odvar bourbonovitosti, smolná štiplavost, alkoholovitost a snad taky obilí s dřevem.. Finish je krátký a nahořklý.. Celkem je to plochá whisky bez lepšího - výraznějšího dojmu, který by ve mne zanechala.. je hodně alkoholová, což je pro mne velké mínus.. voda sice alkohol stáhne, ale whiskey samotnou to nikam neposune..pokud se kápne víc vody, jde už tak její slabá výraznost rapidně dolů.. tuhle láhev jsem si koupil opakovaně na základě mých "prehistorických" vzpomínek, které byly docela pozitivní.. né že bych byl teď nějaký znalec whisky, ale přeci jen mám od té prvotní zkušenosti trochu víc "času na sudu" a napodruhé to pro mne bylo velké zklamání.. při přímém srovnání s Jameson 12y "1780" dopadla ještě hůř možná to bylo tím očekáváním, které nenaplnila, ale i tak musím konečný bodový verdikt vyřknout.. zkrátka nejsem král, takže: 58/100
Body: | 58 |