Talisker Dark Storm

Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Talisker Dark Storm

Příspěvek od Nethar »

tds.jpg
tds.jpg (30.04 KiB) Zobrazeno 5322 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/42895
Web:http://www.malts.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=talisker
Barva:
Alkohol:45,8 %
Velikost:láhev
Naslepo:ne
Aroma:Hodně podobný klasické desítce (tu asi znáte ;-)). Je tam cítit vanilka, květinky z nějakého prostředku v drogerii. Víc kůže než kouře.
Chuť:Nemůžu si pomoct, na Taliskery docela jemný, nebo mu to aspoň trvá delší dobu. Ale pepřík a rašelina jsou tam.
Dozvuk:Zatuchlost dřeva a rašeliny, mírná hořkost a drsnost, kořenitost.
Shrnutí:Moc fajn pití, navíc litrovka. Ale zase, ta laťka od desítky - cena/výkon i cena i výkon ;-) - je tak vysoko (teda cena nízko), že Dark Storm ji u mě nepřeskočí. Chtěl jsem napsat, že stát stejně, asi bych je střídal, ještě jsem si dal dalšího minipanáka na jistotu, ale ne, desítka mi šmakuje víc. Jenže svět by jenom s ní byl příliš jednotvárný.
Asi bych ty lahve, co mám momentálně otevřené od Taliskeru, seřadil:
Talisker 10 yo
Talisker Port Ruighe
Talisker Dark Storm
pauzička
Talisker Storm

Dále jsem zvědav za pár týdnů po už dříve absolvovaných vzorcích na celou láhev Taliskeru DE. A ještě si teď tváří v tvář těm předešlým zopakuju vzorek 57 North. 18 yo mi chutnala, ale ta už je moc drahá.
salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Talisker Dark Storm

Příspěvek od salam15 »

Díky vzorku od Nethara, jsem měl možnost ochutnat Tmavou Bouři. Jelikož jsem onehdá dostal i Talisker 10 yo, chtěl jsem vidět, jak se 10 yo s bouří popere, a tak jsem ho otevřel.
Aroma:Tady mne DS trochu překvapil. Cítím červené víno, nebo možná sherry? Každopádně je to těžká jakoby sladká vůně. Pak ořechy, pepř a na konec cognacové tóny a kouř. Vůně mi tedy přišla odlišná od 10 yo s její solí, bergamotem a kouřem.
Chuť:DS mi chutná prakticky stejně jako desítka (tedy Talisker ne Gambáč), když jsem se snažil najít nějaké rozdíly, tak jsem dohledal mléčnou (spíše snad smetanovou) čokoládu, jinak je tam všechno jako u 10 yo, tj. nasládlý start, pepř, hřmící sopka a tak vůbec ústící v dřevitý dozvuk, který je o něco jemnější než u 10 yo a o dost drsnější než u Gambáče
Shrnutí:Velice příjemná whisky, přesně můj styl. Talisker je asi můj největší oblíbenec - baví mně ta obojakost spojující chuť Highland s Islay. Tohle bych prostě mohl pít pořád, akorát teda nevím, kdo by to platil, protože 1700,- Kč za litr je oproti 8 a 9 stům za sedmičku 10 yo z mého pohledu neospravedlnitelný rozdíl. Je nicméně pravda, že takhle jsem to měl zatím se všemi Taliskery, které jsem ochutnal - super pití, ale ne o tolik lepší, o kolik je dražší.
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Talisker Dark Storm

Příspěvek od Hunter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/42895
Barva:
Alkohol:45,8 %
Aroma:Peprná rašelina, ale přijde mi dost ovíněná (jako by dozrávala v sudu po červeném vínu), citrusy. Vůně je to bohatá, hluboká, vrstevnatá. To vyznělo obzvlášť v přímém srovnání s Bowmore Black Rock. (90 b)
Chuť:Olejnatá, nakyslé červené víno, postupně kyselost odeznívá a vynořuje se rašelina, suchost a čokoláda. Po celou dobu je pak taliskerovsky peprná. (88 b)
Body:89
Shrnutí:Podle informací, co jsem hledal, asi v sudu po červeném vínu nedozrávala, ale přesto je tenhle styl ve vůni i v chuti hodně znát, nebo se mu asi spíš podobá, zvláštní. Asi nebudu sám, stejný dojem měl jak čtu i salam15. Velká dobrota, za vzorek moc děkuju Netharovi.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Odpovědět