Linie Aquavit

Další destiláty a příbuzné pití, co nemá vlastní podkategorii, vkládejte přímo sem
Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Linie Aquavit

Příspěvek od Nethar »

Akvavit (aqua vitae - živá voda) je alkoholický nápoj oblíbený ve skandinávských zemí, takže jsem samozřejmě neodolal a jednu láhev si z dovolené také přivezl. Je nejspíš destilovaný hlavně z brambor, ale může být prý i z obilí. Pro vytvoření jeho typické chuti se přidává různé koření (anýz, kopr, fenykl, hřebíček), hlavní složkou, kterou ovšem nemůžete minout, je kmín.

Moje láhev je známý norský Lysholm Linie Aquavit
http://www.linie.com/
linieAquavit.jpg
linieAquavit.jpg (22.86 KiB) Zobrazeno 6647 x
Na oficiální stránce najdete krásné (anglické) video popisující výrobu akvavitu. Linie se liší od běžného akvavitu zráním v sudech po sherry (oloroso). Pravé kouzlo přichází právě během zrání v sudech. Neleží totiž jenom někde ve skladech, ale plaví se na lodi, což má na ně již od dávných časů údajně blahodárný účinek. Plaví se z Norska do Austrálie a zpět, přejede rovník - pozná tedy studené severské ovzduší i horké tropy. Celou dobu se pohupuje. Cesta trvá čtyři a půl měsíce. Přišlo se na to náhodou kolem roku 1807, kdy lodě vezly obchodní zboží do Indonésie, včetně akvavitu. Ovšem v tamějších krajinách pití nešmakovalo, takže obchodníci nic neprodali a museli vézt náklad zpátky. Když se vrátili, všimli si, jak se vůně vyvinula a zrodila se tradice Linie Aquavitu. Po návratu zraje alkohol většinou ještě dalších 12-14 měsíců na pevnině.
Když se podívám dovnitř své lahve, spatřím na zadní straně etikety v alkoholu se vlnící nápisy, kde mimo jiné stojí: "27.07.2010 - 25.11.2010", což je doba, kterou strávil můj akvavit na lodi - datum vyplutí z Osla a návrat do něho. Na webu je možno sledovat přibližně celou trasu, v Sydney to například bylo 22.09.2010.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Linie Aquavit

Příspěvek od Nethar »

Ve vůni zajímavá souhra kmínu, anýzu, hašlerek. Kdo znáte řecké ouzo, je to zpočátku trochu podobné. Není to pro každého, ale vcelku se mi to na čuchání líbí, hlouběji ve vůni je více a více drceného kmínu, na povrchu mírná sladkost. Není to nijak extrémně aromaticky hluboké, spíše jednodušší.
V ústech sladký kmín, po delší době více kořenitý, po polknutí zase - překvapivě - kmín, který zůstává chvíli na jazyku, opět tak nějak sladce, potom zaštípne a po pár sekundách je fuč.
Měl jsem pár skleniček, takže zatím nemohu vyvrátit ani potvrdit tvrzení o tom, jaký je to zázrak, jak se píše v oficiálních popisech, a ani to nemám v plánu, natož abych bodoval. Je to prostě zkouška něčeho jiného, neurazí, potěší, ale že bych začal pátrat po dalších lahvích téhle kmínovky, to snad ani ne ;-) Hezký suvenýr z dovolené, pokud tam zavítáte, doporučuju "na památku" zkusit.
Króča

Re: Linie Aquavit

Příspěvek od Króča »

No vida je kluky norský :geek: pěkně to handlujou přes oceán :handgestures-thumbupright: jen aby to nebyl zas ňákej reklamní kec či co :o :handgestures-thumbdown: bonusovka na zadní straně etikety je povedená :clap:
u nás v jedný velmi komorní knajpě :handgestures-thumbupleft: mimo :beer: podávají roztodivné špiritusy a šláftruňky... mezi nimi taky kmínku :twisted: oproti Linii je však čirá, tudíž zřejmě taky prostá neutrál lihovina s bůhvíčím.. ovšem netknutá sudem :roll: podle Netharova popisu Linie by mohly být ale podobně laděné ;) sladký kmín vládne :pray: velmi příjemné pití vrtošivé povahy..zváště v pivním doprovodu :mrgreen:
vojt466

Re: Linie Aquavit

Příspěvek od vojt466 »

Vcera jsem vyzkousel a neni to spatne. Toho kminu jsem se hodne bal, ale je takovy pekne zaobleny, takze tam nedela takovou paseku jak jsem ocekaval.. Ale asi to nebude sedet kazdemu - manzelka to oznacila za zubni pastu s kminem a nechtela s tim mit nic spolecneho :) Dneska proverim na vice testovacich subjektech v ramci oslavy...
Odpovědět