Sullivans Cove Bourbon Maturation

I u protinožců umějí dělat výbornou whisky
Odpovědět
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Hunter »

Sullivans Cove logo.jpg
Sullivans Cove logo.jpg (12.1 KiB) Zobrazeno 11215 x
Vítám vás u premiérové recenze australské whisky na stránkách whisky fóra.
Úvodem si představíme palírnu Tasmania Distillery, výrobce Sullivans Cove Single Malt Australian Whisky.
Sullivans Cove.jpg
Sullivans Cove.jpg (32.79 KiB) Zobrazeno 11215 x
Tasmania Distillery byla založena skupinou zdejších whisky nadšenců v roce 1994 na břehu řeky Derwent u Sullivans Cove, na místě, kde kdysi Britové vztyčili svou vlajku a začali budovat osadu, která se později stala městem Hobart, druhým nejstarším městem v Austrálii. K výrobě je používán výhradně zdejší ječmen, voda je čistá dešťová, pocházející z deštného pralesa. Roční produkce je zde pouhých 120 dvousetlitrových sudů. Každá lahev je plněna a označena ručně. Není používána filtrace za studena ani přibarvování. Palírna není ve vlastnictví žádné velké korporace. V nabídce palírny jsou pouze 3 druhy whisky. Prvním je Sullivans Cove Cask Strength PORT 60%, zrající v sudech z francouzského dubu, druhým Sullivans Cove Cask Strength BOURBON 60%, který zraje v sudech z amerického dubu a třetí je Sullivans Cove Double Cask, spojení předchozích dvou druhů,lahvovaná v síle 40%.
Sullivans Cove portfolio.jpg
Sullivans Cove portfolio.jpg (19.51 KiB) Zobrazeno 11215 x
Web:http://www.tasmaniadistillery.com
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/18077
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=sullivansc
Barva:
Alkohol:60 %
Úvod:My si dnes představíme verzi Bourbon maturation,cask strength 60%.Destilováno 18.4.2000, lahvováno 17.1.2007.Sud HH0264, láhev číslo 075/216.Náhodným výběrem byla za protivníka při přímém srovnání Balvenie Double Wood 12y, a předem prozradím, že neměla nejmenší šanci, to je jako srovnávat Bate Borisov s Barcelonou.
Aroma:Tak tady jsme úplně v jiné dimenzi, než u Balvenie, tohle je příjemné, velmi silné, bohaté, místy až "lakové", ale zároveň nasládlé, a to lakové není vůbec míněno jako negativum, k tomu krásná vůně vanilky, kakaa a horké čokolády.
Chuť:Tohle asi nebyl ledasjaký bourbon, který zrál předtím v sudu, moc rád bych věděl, jaký to byl konkrétně, a hned bych si ho koupil...Z bourbonu si to muselo vzít během zrání jen to nejlepší, chuť je v nádherném souznění s vůní, bohatá,vanilková, sametová, zároveň silná,vše do sebe krásně zapadá, tahle whisky ladí, a nakonec vás čeká velmi dlouhá hřejivá dochuť.Tomuhle říkám vyvážená whisky...Jsem nadšený!
Pokus s přidáním pár kapek vody- a i když chuti prospívá, trochu ji "osladí", buket to zbytečně naředí, takže nula od nuly pojde. Doporučuji tedy neředit.
Shrnutí:Celkově musím říci, že jsem byl opravdu překvapen, tihle Tasmánci opravdu umí a mají můj respekt.Pro mě jedno z největších a nejpříjemnějších překvapení tohoto roku.Jedinou pihou na kráse je obtížnejší shánění a relativně vysoká cena.Tahle whisky není lehce k dostání ani v Británii, například na The Whisky Exchange momentálně chybí, zbylé 2 lahve z produkce Sullivans Cove tam mají. Verze Port, která je jinak stejně drahá jako Bourbon, tam stojí 85 liber (asi 2400,-Kč) U nás jsem ji v žádném e-shopu nenašel, ale naštěstí zde máme Petra Křenka, který ji ve své bohaté šestnáctistránkové nabídce má, a kterému musím opět poděkovat za možnost ochutnat tuto exotickou whisky.U něj je za mnohem přijatelnějších 1740,-, verze Double cask pak za 1270,-.Kdyby měl někdo zájem o ceník, stačí napsat mně nebo Petrovi zde na fóru soukromou zprávu s mailem, není problém zaslat.
Body:91
SullivansCoveBourbonMaturation.jpg
Sullivans Cove obdrželo celou řadu ocenění, z nichž jsem vybral jen ty nejprestižnější:
Winner of the World Whiskies Awards 2011 – Best Rest of the World – 12 years old and under 10 year old Sullivans Cove American oak ex-bourbon cask bottling
1st Place 2007 World Whisky Awards - Malt Whiskies from the Rest of the World(outside Scotland) Sullivans Cove Bourbon Maturation Single Cask
Highly Commended 2007 World Whisky Awards - Malt Whiskies from the Rest of the World(outside Scotland) Sullivans Cove Port Maturation Single Cask

Jim Murray's Whisky Bible
Sullivans Cove Cask Strength Port Maturation Barrel No. HH0548 - 93/100
Sullivans Cove Bourbon Maturation Cask No. HH0270 – 94.5/100
Sullivans Cove Bourbon Maturation Cask No. HH0274 - 95/100
Sullivans Cove Port Maturation Cask No. HH0571 - 90/100
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Nethar »

:clap:
Shargard

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Shargard »

Nezbývá než se přidat k Netharovi :clap:
Króča

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Króča »

No vida jak to umí "u klokanů" ;) Je fajn zjistit, že i na opačné straně zeměkoule vyrábí výbornou whisky..bodové hodnocení opět mluví za vše, takže nezbývá než souhlasit :clap: :clap: :clap:
Uživatelský avatar
Marvin
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1298
Registrován: 01 zář 2011, 09:31
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Marvin »

Whisky shop v Brně kdysi pořádal jednu ochutnávku exotik, kde byly 2 japonské a 1 australská a 1 tasmánská a vítězem byla právě ta z Tasmánie a byl to Sullivans Cove Double Cask a propádákem byl ten australský děs (viz nějaké poznámky zde http://pn.modaso.cz/wordpress/?p=1794).
Petr
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1319
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Petr »

Na ochutnávku se celkem dobře pamatuji, respektive zejména na jednu hlášku, kterou na adresu Great Outback snad pronesl Marvin nebo některá dáma z Irské sekce: "To jsem netušil(a), že z klokaních bobků se dá vyrábět whisky!" Je to opravdu horor a já blb, jsem toho vzal kdysi rovnou karton a nemám odvahu to někomu ani rozdávat, natož prodávat. Jedině jako odstrašující příklad. Na prvním Maltstocku byla soutěž o nejhorší whisky, kde mezi různými kousky stála i výše jmenovaná a "nezklamala". Dlužno ovšem dodat, že tam byly i horší kousky, dokonce mnohem. Bohužel, tento koutek unikl mojí foto pozornosti, takže nemohu předložit jeho složení k seznámení a pro výstrahu. :cry: :cry:
Shargard

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Shargard »

to je dobrý. Nemusíme mít uplně všechno :lol:
Cyra

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od Cyra »

Chtěl jsem vyzkoušet whisky z další zajímavé země. Podle místních recenzí jsem čekal něco opravdu dobrého a....
Aroma:Vanilka, marcipán zakápnutý rumem. Pomeranče, hrozinky, bílá čokoláda. Čerstvě upečený koláč. Dominuje však vanilka a marcipán. Vůně mi trochu připomíná některé rumy.
Chuť:Opravdu sladká, opět výrazná vanilka. Ovocný koláč. Jemně dřevo a sůl. Krásná chuť. Mmmmmm
Dozvuk:Sladký a žhavý, ale zároveň jemný. Dřevo bez hořkosti.
Shrnutí:....dočkal jsem se. Nádherně vyvážená, výrazná, vanilkově sladká. I když trochu jednoduší, ale to nevadí. Na 60% opravdu jemná. Parádní laskomina! Tohle stojí za nákup.
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2803
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Sullivans Cove Bourbon Maturation

Příspěvek od josé »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/18077
Web:http://www.tasmaniadistillery.com
Alkohol:60 %
Velikost:vzorek
Aroma:směs lakovaného dřeva, vanilky, ovocné nakyslosti bílého vína, grepu a sladkých banánových tónů. tyto složky se střídavě vynořují ze sklenky. v jednu chvíli se objevila zvláštní zatuchlost sušeného krmení pro rybičky :)
s vodou hladší, ačkoliv bych rozhodně neřekl, že by předtím byla nějak agresívní. opět sladké lakované dřevo, pendrek, angrešt (b.1/3)
Chuť:silná. sušše svíravé dřevo v kombinaci s % ukáže svou sílu. pak přechází ke kořenité pikantnosti a hezky pálí na jazyku. ke konci už jen sladké vanilkové šodó s lehkým náznakem dubu
s vodou pocitově hořčí, perlivá, pikantní (b.3/4)
Dozvuk:hřejivý, hladký, sladký. plná pusa šodó a mléčné chilli čokolády (b.1/2)
Shrnutí:i na svých 60% je hodně pitelné a ředění nepřináší žádné markantní vylepšení. za vzorek děkuji Petrovi (b.1/1)
Body:6
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Odpovědět