Ardbeg Blasda

Shargard

Ardbeg Blasda

Příspěvek od Shargard »

Opět Vás vítám, přátelé whisky, u recenze další skotské whisky. Dnes se jedná o premierový díl ze série ochutnávek na přání a já doufám, ře tohle je jedna z mnoha. Dnes jsme se přesunuli na ostrov Islay, konkrétně do palírny Ardbeg. Představování samotné palírny zde nemá smysl. Mnohem zajímavější je dnešní zástupce této značky. Mnohými opěvován, ale také mnohými zatracován Ardbeg Blasda. Jedná se odlehčenou verzi 10 ti letého plnění, kde rašelinatost z původních 24ppm(někde jsem našel i 23) klesla na pouhých 8. Tato whisky byla uvolněna do oběhu roku 2008 a myslím, že samotná informace o rašelinatosti rozdělila milovníky Ardbegu na 2 tábory. Pojďme se tedy podívat co je nám Blasda schopna nabídnout a co ne. Věřím, že toho bude dost na to aby neupadla v zapomnění.

Ardbeg Blasda (40%)

Obrázek

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/3821
Web:http://www.ardbeg.com/ardbeg/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=ardbeg
Alkohol:40 %
Aroma:jemná, krémová, lehce čokoláda, lehký pobřežní vánek s trochou slanosti, sladkost, jemně kouř a rašelina, lehká ovocitost na začátku, podtón vanilky - všimněte si kolikrát jsem pouřil slovo jemná nebo lehká - ne že bych ujížděl na těchto slovech ale nejlépe to vystihují - čicháním této whisky jsem strávil mnohem delší dobu než u jiných abych objevil co nejvíce a stále si myslím, že nejsem u konce. Rozhodně není třeba přidávat vodu.
Chuť:zprvu až neobvyklá sladkost, krémová, ale kořeněná zároveň, tělo lehké, lehký medicinální podtón, ale opravdu lehce a zkrz tím vším prochází vanilková sladkost
Dozvuk:střední až dlouhý, ale ne tak jako u klasického Ardbegu, no jak bych to popsal, krémový, sladší pak lehce zhořkne a uschne - v dobrém slova smyslu, malinko mátový s troškou nemocničního prostředí
Shrnutí:Velmi snado pitelná whisky. Teď docela dobře chápu, že ji jedni nenávidí a druzí milují. Za sebe nemohu říct, že je tohle špatná whisky, ale také nemohu říct, že je to Ardbeg. pokud si ji koupíte s tím, že chcete Ardbeg budete dozajista zklamáni, ale pokud si ji koupíte jako whisky na které si chcete pochutnat, tak zklamáni určitě nebude. Z toho pramení i ta dvoupólovost názorů na tuhle whisky. Je oprvdu nesmírně těžké dát hodnocení, ale pokusím se na to dívat objektivně. Pokud by chtěl začátečník pronikout do Ardbegu tak to není špatná volba. Mohla by být i drsnější. Zarytý milovník toho pravého Islay stylu si ji nikdy nekoupí. Ardbeg už nejspíš zjistil, že tímhle směrem se ubírat nemůže. Whisky má určitě co nabídnout, jen je třeba se vyhnout srovnání s jiným Ardbegem. Tolik k Blasdě a tady je moje hodnocení
Body:81
Nos - jemná, krémová, lehce čokoláda, lehký pobřežní vánek s trochou slanosti, sladkost, jemně kouř a rašelina, lehká ovocitost na začátku, podtón vanilky - všimněte si kolikrát jsem pouřil slovo jemná nebo lehká - ne že bych ujížděl na těchto slovech ale nejlépe to vystihují - čicháním této whisky jsem strávil mnohem delší dobu než u jiných abych objevil co nejvíce a stále si myslím, že nejsem u konce. Rozhodně není třeba přidávat vodu.

Chuť - zprvu až neobvyklá sladkost, krémová, ale kořeněná zároveň, tělo lehké, lehký medicinální podtón, ale opravdu lehce a zkrz tím vším prochází vanilková sladkost


Dozvuk - střední až dlouhý, ale ne tak jako u klasického Ardbegu, no jak bych to popsal, krémový, sladší pak lehce zhořkne a uschne - v dobrém slova smyslu, malinko mátový s troškou nemocničního prostředí

Velmi snado pitelná whisky. Teď docela dobře chápu, že ji jedni nenávidí a druzí milují. Za sebe nemohu říct, že je tohle špatná whisky, ale také nemohu říct, že je to Ardbeg. pokud si ji koupíte s tím, že chcete Ardbeg budete dozajista zklamáni, ale pokud si ji koupíte jako whisky na které si chcete pochutnat, tak zklamáni určitě nebude. Z toho pramení i ta dvoupólovost názorů na tuhle whisky. Je oprvdu nesmírně těžké dát hodnocení, ale pokusím se na to dívat objektivně. Pokud by chtěl začátečník pronikout do Ardbegu tak to není špatná volba. Mohla by být i drsnější. Zarytý milovník toho pravého Islay stylu si ji nikdy nekoupí. Ardbeg už nejspíš zjistil, že tímhle směrem se ubírat nemůže. Whisky má určitě co nabídnout, jen je třeba se vyhnout srovnání s jiným Ardbegem. Tolik k Blasdě a tady je moje hodnocení

No a příště se budu těšit u dozajista zajímavějšího kousku - Laphroaig 10y 1999 Murray McDavid

Slainte Mhath
Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2122
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Arbeg Blasda

Příspěvek od Jerry1 »

Je to prostě takový přechod mezi whisky ze Speyside směrem k peckám z Islay.
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Arbeg Blasda

Příspěvek od Hunter »

Moc hezky napsáno! Já bych se ji tedy nebál, když vím, do čeho jdu, a že to nebude o přívalu rašeliny, tak proč ne, rád bych si rozšířil vzdělání.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Shargard

Re: Arbeg Blasda

Příspěvek od Shargard »

Oba máte pravdu. Schválně jsem o Speyside nepsal a čekal kdo s tim přijde. Takže Jerry1 má malé bezvýznamné plus :lol:. Více se blíží Speyside.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Arbeg Blasda

Příspěvek od Nethar »

Sám jsem ještě neměl tu čest, nicméně z toho, co jsem v různých diskuzích pročítal, jsem nabyl jasného dojmu... a Shargard se svojí recenzí to sdělil zcela přesně přede mnou, takže mohu pouze přitakat - tohle je nejspíš dobré pití, ale nesmíte od toho čekat Ardbeg tak, jak ho znáte. Pokud k ní budete přistupovat jako - hurá, další Ardbeg, to si dám - budete zklamáni, z takových lidí se verbují oni nespokojenci (a je jich jak se tak zdá většina, či jsou možná jenom hlasitější).
Žiži
Znalec
Znalec
Příspěvky: 523
Registrován: 15 led 2012, 01:49
Bydliště: Brno

Re: Ardbeg Blasda

Příspěvek od Žiži »

S 8 ppm fenolů způsobila Blasda mezi skalními fanoušky Ardbeg pozdvižení...
Aroma:rašelina a kouř, vanilka, mírně sladká i trocha soli
Chuť:sladká rašelina a kouř, vanilka, krémová, jod, špetka soli
Dozvuk:dlouhý, rašelinový, nasládlý, přechází do suchého kouře
Shrnutí:přes nízký obsah fenolů je to pořád slušně rašelinová whisky, i když o poznání méně než standardní produkty Ardbeg, ředění je spíše na škodu (i sebemenší, kdo nevěří ať to zkusí...), jak píše Shargard, na tuhle wisky se dá dívat buď jako na Ardbeg (pak je to prů...švih) a nebo prostě jako na jakoukoli single malt (pak je to lepší), pro mě je tato whisky malé zklamání (zvlášť po Serendipity)
Body:78
Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1345
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Ardbeg Blasda

Příspěvek od Radek »

Tak na tuhle whisky jsem byl opravdu zvědav. No a když jsem ji v Marpeku zahlédl, musel jsem jí ochutnat... to byla prostě povinnost.
Alkohol:40 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Aroma:Rašelina a kdesi v dáli poznávám i vůni Thomayerovy nemocnice.
Chuť:Sladká a jemná, Islay zde jen tak lehce pluje v povětří.
Dozvuk:Sladký a jemný.
Shrnutí:Není to teda typický Ardbeg, to si řekněme na rovinu. Je jasné že ardbegovští fundamentalisté proti němu povedou svatou válku, ale pro nás ostatní je to velmi zajímavé rozšíření Islay sortimentu. Pro mě osobně bomba!!
Body:87
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.
Leviathan

Re: Ardbeg Blasda

Příspěvek od Leviathan »

Měl jsem dnes asi jenom dva doušky, nemohu hodnotit úplně.
Ale na nose jsem cítil rozhodně pepř a rašelinu, ale jen tak slabší, k tomu možná citrusy, hlínu, sůl, možná mořské tvory (že by onen známý koš na raky? :-D).
Na chuti opět pepř následovaný sladem, sušenkami, opět možná citrusy a v závěru docela slušná dávka rašeliny, až jsem nevěřil, že jen 8ppm.
Závěr byl trochu slabší, než vůně a chuť, rozhodně hřejivý, trpký a nasládlý zároveň.
Celkově mi to přišlo docela zajímavé, čekal jsem, že bude nic moc a na Ardbeg moc ovocná, ale ne, bylo to moc dobré a byl jsem opravdu velmi příjemně překvapen - 87 bodů.
Uživatelský avatar
Lakus
New-make
New-make
Příspěvky: 74
Registrován: 07 led 2013, 16:28
Bydliště: Brno

Re: Ardbeg Blasda

Příspěvek od Lakus »

Aroma:Umírněná, ale stále jasně zřejmá rašelinovost, sůl, ale i ovocné tóny. Vše jemné a velmi příjemné.
Chuť:První dojem je mísa s čerstvým ovocem, přes kterou se postupně přelévá dezinfekce a okolní vzduch zaplňuje dým z domácího krbu. Pomaličku ubírá ze sladkosti a přes mírnou dřevitou a kořeněnou hořkost přechází spíše do slanosti. Je úžasné, na kolik i v chuti dovede tento Ardbeg kombinovat jemnost a výraznost.
Dozvuk:Trošičku opožděný. Dává nejdříve možnost užít si poslední zbytky chuti a poté přichází nasládlý kouř. Ale není ho moc. Nechává v ústech uzenou chuť.
Shrnutí:Přestože se jedná o odlehčenou verzi, stále je to starý dobrý Ardbeg. Není tak explozivní, přesto si zachovává velmi výraznou chuť. Rašelinovost tu více obklopují ovocné tóny a dotvářejí velmi kompaktní celek. Není to cesta, kterou by se měl Ardbeg do budoucna dodat, přesto se jedná o kousek, který je příjemným zpestřením základní řady. A už jen proto nesdílím rozčarování některých ardbegovských ultra fanoušků.
Sid

Re: Ardbeg Blasda

Příspěvek od Sid »

myslite, ze za 64eur sa oplati kupit tento Ardbeg?
Odpovědět