Old Pulteney Pentland Skerries

Odpovědět
Cyra

Old Pulteney Pentland Skerries

Příspěvek od Cyra »

Old_Pulteney_Travel_Retail_Pentland_detail.png

První zkušenost s palírnou Old Pulteney. Zkusil jsem lahev ze serie Lighthouse. Whisky zraje v sudech po sherry. Je bez udání věku a plní se v síle 46%. Více info viz odkazy:

https://www.whiskybase.com/whisky/43922 ... d-skerries
http://www.oldpulteney.com/whiskies/12- ... tch-whisky
Aroma:Kvalitní sušené švestky. Hrozinky. Porce mořské soli a řas. Kakao, karamel a drcený pepř.
Chuť:Sladká, ale ostrá. Mastná. Opět sušené švestky, hrozinky. Připečené kandované ovoce. Také sůl. Po delší době výrazně zostřuje.
Dozvuk:Ostrý alkohol, pepřový. Do slana s kakaem. Trochu kouře a pod tím stále ty švestky. Dlouhý, ostrý a hřejivý dozvuk.
Shrnutí:Celkově na mě působí drsným a ostrým, až těžkým dojmem. Žádná vodička. Výrazná. Hlavní ingredience této whisky - od aroma po dozvuk – sušené švestky. Tak to vnímám já. :)
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Old Pulteney Pentland Skerries

Příspěvek od Hunter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43922
Barva:
Alkohol:46 %
Aroma:Hřejivě kořenitě nasládlá vůně, se znatelným a příjemným sherry vlivem. Mléčně čokoládová uhlazenost, skořice, rozinky, ale i přezrálé hrozny, až tím připomíná dobrou brandy. (85 b)
Chuť:Pěkná, medová, hezky nasheřená, s pikantním kořením v dochuti (která postupně vysychá). Dobře sladěná s aroma. (85 b)
Body:85
Shrnutí:Tohle je styl, který mi sedí. Oproti Noss head je litrovka o 20 euro dražší a asi je to i kvalitou odpovídající skok. Za velký vzorek mockrát děkuji Cyrovi.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Cyra

Re: Old Pulteney Pentland Skerries

Příspěvek od Cyra »

Jojo s tou brandy ve vůni musim souhlasit. Po nedávném popíjení Araratu mě to taky napadlo. To budou ty švestky a rozinky :)
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Old Pulteney Pentland Skerries

Příspěvek od Nethar »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43922
Web:http://www.oldpulteney.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=old-pulteney
Barva:
Alkohol:46 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Aroma:Whisky ve své vysočinně-neutrální poloze. Trochu zaštipuje do nosu síla alkoholu. Směs kyselejšího ovoce (jablka, angrešt, nezralé meruňky, rebarbora...) a trochy vanilky. Jo, i ta brandy, ale to jsem si přečetl. Časem nesládne, jak bývá zvykem, spíš přidává dřevitého koření.
Chuť:Příjemná, žádná hořkost, žádná vodička ani vyžírač pusy, hezká střední cesta.
Dozvuk:Středně dlouhý, dřevitě karamelový, oříškové sušenky. Trochu drsnější (jenom trochu), ale přitom vůbec ne hořký, povedené.
Shrnutí:Povedená whisky. Já bych řekl hezká střední sherry whisky cesta vyladěná do dokonalosti. Za vzorek velké díky Cyrovi (vidíš, jaké mám zpoždění), podělili jsme se na X. degustaci BR, Króča si ho dal hned večer (tak to se těšíme na recenzi! :-P), já o pár měsíců později ;-)
Uživatelský avatar
J.K.Ch
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1249
Registrován: 30 kvě 2015, 14:43
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Old Pulteney Pentland Skerries

Příspěvek od J.K.Ch »

GWC:http://whisky.gentlemenswhiskyclub.cz/3 ... -pulteney/
Aroma:Přes sherry rozinky a jistý náznak koňaku je docela svěží. Navíc jsou ve vůni také marsmelow višně a třešně a snad i portské.
Chuť:Silná svěží čokoládová, bonboniéra Mon Cheri
Dozvuk:Dozvuk je středně dlouhý opět po třešních a náznakem konzervovaného ananasu který je pro Old Pulteney typický. Tedy alespoň já jsem ho u všech kousků cítil.
Shrnutí:Velmi slušná whisky oproti Nose Head je to extrémní krok kupředu a výrazné ubrání na ananasu. Dobrá zkušenost, ale láhev bych si nepořídil.
Body:81
Odpovědět