Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Odpovědět
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2802
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od josé »

moje lahev pro 5. hradeckou degustaci. po degustačním večeru a odlívání vzorků mi zbyly pouhé dva panáky. základní zrání v exbourbon sudech, finiš v sudech po portském. těch dvanáct let není na lahvi překvapivě zobrazeno číslicí, nýbrž slovy.
ardmoreport.jpg
ardmoreport.jpg (12.07 KiB) Zobrazeno 9545 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73170
Web:http://ardmorewhisky.com/
Alkohol:46 %
Velikost:vzorky
Aroma:nasládlé, karamelizované jablko, lesní ovoce - maliny, ostružiny. žužu. slad, vanilka, suchá dřevitost. rašelina jen mírně s lehkou zemitou zatuchlostí (b.2/3)
Chuť:sladká a perlivě nakyslá ovocnost. šťavnatá, žvýkavá. rašelina, sušší dřevo, nepatrně nahořklé. badyán, pepř. (b.3/4)
Dozvuk:hřejivý. výrazně tmavá čokoláda v kouřovém oparu. sladký. malinová pralinka. (b.1/2)
Shrnutí:pro mě povedená kombinace. ne přehulený kouř ve spojení se sladkostí a ovocem. líbí se mi. příjemné, lehké pití. být cenovka tak o třetinu nižší, dopřál bych si ji častěji. (b.0/1)
Body:6
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Ultimo

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od Ultimo »

Ochutnal jsem ji v létě u kamaráda, opravdu skvělá záležitost. Mám ji hodně vysoko na wishlistu. Na první počuch a ochutnání jsme ji nazvali zapálenou sisinkou :drool:
salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od salam15 »

Aroma:Dezertní víno, kouř, lehce kořeněná vůně.
Chuť:Famózní, zastřené sherry (tedy vlastně portské, že, chm, chm), koření
Dozvuk:Střední, kořeněný
Shrnutí:Josého příspěvek na 5. HKdegu. Hodně mne bavila. Sice je to relativně uzavřená whisky - žádná z těch příjemných chutí a vůní není kdovíjak razantní a musíte je trochu zkoumat, abyste si je naplno užili, ale je krásně vyvážená a fakt hodně příjemná. Lehká rašelinnost tomu jen pomáhá. Tohle je jasný kandidát na lahev a poté, kdo ví, možná i na whisky roku.
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od Nethar »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73170
Web:http://www.ardmorewhisky.com/agegate.html
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=ardmore
Alkohol:46 %
Barva:
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Aroma:Mírná sladkost ve velmi zdařilé kombinaci s mírnou rašelinou. Ta sladkost je spíše svěže ovocná, ta rašelina dřevitě kořenitá. Je to uhlazené a líbí se mi to moc. Barva zdá se načervenalá.
Chuť:Při povalování na jazyku dostávám především mírnou porci rašeliny, typově snad takovou taliskerovou, ale více oslazenou.
Dozvuk:Zase ta jemná rašelina, není to zase ani tak moc nasládlé jako ve vůni, na tom docela ujíždím. Zdařilé spojení dvou světů, mezi kterými se čas od času rozhoduji - rašelina nebo nějaký ten sladký finiš?
Shrnutí:Na V. hradecké degustaci jsem ji zařadil kamsi do přelomu první a druhé poloviny, protože těch dobrých lahví bylo více. Ale tato určitě stojí za vaši pozornost, při přechutnávce mi sedla ještě více než s klokaním filetem na bílém pepři a zeleném čaji, který ji tam možná trochu zastínil (z jídel vyhrál). Jak píše salám, vskutku kandidát na nákup, počkáme na slevu, muhehe! 46 % zdá se mi ideálních.
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od xenopus »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73170
Alkohol:46 %
Barva:
Podrobnosti:0,05l vzorek od josého
Aroma:Příjemné, trocha kouře a bourbonová sladkost, trochu špiplavý alkohol. Rafinovaně mění jednotlivé vůně, to mi přijde zajímavé. Kouř (spíš lehčí tabák), vanilka, dřevo, maliny, ostružinové listí, přídech hořké čokolády.
Chuť:Sytá, kouř ji dělá spíš sušší. Sladová sladkost a hladkost, pak převládne rašelina a poté se vzadu na patře exponují ovocné tóny.
Dozvuk:Docela krátký, suchý, hořkne (už při polykání, škoda...). Převládá kouř trochu vyvažovaný moučným jablkem, to mě úplně nepřesvědčilo.
Shrnutí:Aktuálně mám pár dní otevřené portské, takže člověk by řekl, že by portské poznal hned, ale port finish bych tomuto Ardmoreu (kromě barvy) úplně nehádal. Původně podle dostupných ohlasů adept na lahev, ale nakonec odmítnu - dobře se k ní čichá, ale v chuti je to trochu ústup. No a dozvuk viz výše... Zajímavá, ale požadovanou částku za ni nedám.
Body:86
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
Botana

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od Botana »

Velikost:vzorek
Aroma:Višňový kompot, karamel, lehké koření
Chuť:Sladká, višně v čokoládě.
Dozvuk:Sladce kořeněný.
Shrnutí:Kdo má slabost pro whisky po portském, stejně jako já, musí ochutnat! Za vzorek děkuji josému.
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od Hunter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73170
Barva:
Alkohol:46 %
Aroma:Jedna z mála whisek ovlivněná sudem po portském, kde bych to portské i hádal. Těžká, přezrále ovocná až skoro zatuchlá vůně, s čokoládou a dokonce i závanem kouře nebo rašeliny, chvilkami až do udírny. Hřejivá, nasládlá, kořenitá, líbivá. (88 b)
Chuť:Uhlazená, ale ne nevýrazná. Decentní, nasládle krémový dojem evokuje zprvu sherry sud, pak ale přichází těžší závěr, temnější ovocný výraz (což bývá jeden z atributů vlivu sudu po portském), zatuchlost, lékořice, opálené dřevo, rašelina. (88 b)
Body:88
Shrnutí:Děkuji josému, že si utrhl od úst a věnoval mi taky vzorek. Moc pěkná whisky, skvěle sladěná vůně s chutí, 46% už je taky fajn, potěšila.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Petr
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1319
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Ardmore 12 yo Port Wood Finish

Příspěvek od Petr »

Někdy si "portské", tedy sud po něm a čoudovka pěkně sednou. A pak je to paráda. Nezapomenutelná je pro mne tahle kombinace u BenRiach Solstice 15 YO: https://www.whiskybase.com/whisky/19903 ... 5-year-old i tatáž sedmnáct let stará. Tam tomu ještě přidá síla 50% ABV. :whistle:
I jiné by se našly - GlenDronach Tawny Port 20 YO, jaká byla? https://www.whiskybase.com/whisky/17053 ... tawny-port. Uf ta cena? :o
Odpovědět