Glen Grant 1977 Private Cellar

Odpovědět
Króča

Glen Grant 1977 Private Cellar

Příspěvek od Króča »

Tak po delší době i já přispěju zcela novou lahví a recenzí. Díky Petrovi jsem měl možnost ochutnat Glen Grant vintage 1977 - Private Cellar Cask Selection. Pokud jsem hledal na interntetu správně, mělo by se jednat o 30-ti letou whisky - destilována 1977 a plněna 2007- a zrála po celou dobu v sudech od bourbonu. Lahvována při 46%, nefiltrovaná ani nepřibarvovaná.
Mimo hodnocení, které pro nás našel a na fórum již dříve vložil Petr (http://www.speysidedistillers.co.uk/tas ... bottleID=4 ) jsem našel ještě další třeba zde: http://gauntleys.wordpress.com/2011/08/ ... ing-notes/.
Před vlastním hodocením chci dodat, že veškerá hodnocení, včetně konkrétních údajů o vzorku (stáří, typ sudu) jsem si (neúmyslně) načetl až po oddegustování celého svého vzorku.

No a teď už tedy vlastní "tasting notes":
Aroma:vyzrálá jablka, výrazné staré = proschlé dřevo, jahodová mareláda (s badyánem???), trochu marcipánu a možná i fíky a taky něco koženého. Pod tím vším se jako basová nota nese drobná rašelina s ještě drobnější medicínou.Vše obaleno v jakémsi voskovém plášti.
Chuť:Příval dřeva bez výrazné hořkosti, při delším pobytu na jazyku sládne. Takové typické ale výrazné hořko sladké Speyside, ze kterého se zvedá drobná rašelinná mlha a výrazněji než ve vůni se projevuje onen vosk.
Dozvuk:Oříškově málsová dochuť s doteky rašeliny a s nebývalým množstvím broskvových příchutí. Lehounké ale dlouhotrvající doznívání.
Shrnutí:Srovnával jsem ji s Arran 10y a s Glenlivet 12y. U obou jsem našel vždy něco společného. S Glenlivetem to byla ona jablečná "kulatost" na nose a s Arranem zase jistý drive v chuti a sladkost. Rovněž skrývala jakési teplo, které z ní vyzařovalo i přesto, že nijak zvlášť nerozehřívala. Po napití mi asi nejvíc připomněla Cylnelish 14y, kterou ale už dávno nemám. Asi to bylo tím voskem a jistou příkrou zdrželivostí. Ve vosku tady však byla cítit jistá parfémová příměs (nevnímáno negativně). Když tak pročítám svoje poznámky, tak na mne průběžně vykukuje ještě slovo suchá. Disponovala také zajímavým alkoholovým oparem, který jsem zaznamenla již při prvotním přivonění. Nebyl nijak hrubý ani rušivý. Nejvýstižnější mi přislo slovo-slovní spojení prchavý-velmi jemně perlivý.Dodával whisky v celé škále velmi pikantní nádech a mně osobně se to moc líbilo. Suma sumárum: nejvíc zaujala hlubokou a rafinovanou vůni, kterou jsem si opravdu užíval. V chuti nijak nezklamala, ale ani nepřekvapila. Výrazná a intenzivní, ovšem bez překvapení. Velké plus je absence výraznější hořkosti. Voda se uklázala jako zbytečná. Komu seděl styl Clynelish 14y, tak si klidně 2-3 body může přidat ;) I tak je to ale velmi pěkná whisky.
Body:83
Velké díky Petrovi za štědrý vzorek!!! Dosud moje nejstarší whisky :D
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Glen Grant vintage 1977 - Private Cellar

Příspěvek od Nethar »

Ačkoliv tento můj příspěvek budoucím čtenářům fóra čas neušetří a informační hodnotu nepřidá a asi bychom jejich četnost měli trochu snížit, nemohu si to ani tentokrát odepřít: Pěkný vzorek a super detailní recenze! ;)
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Glen Grant vintage 1977 - Private Cellar

Příspěvek od Hunter »

Tak to jsi si posunul laťku o pěkný kus dál do historie, pěkné, pěkné. No, to si zaslouží Jágrův pozdrav! :handgestures-salute:
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Shargard

Re: Glen Grant vintage 1977 - Private Cellar

Příspěvek od Shargard »

Takový počteníčko mám rád :clap: :clap:
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Glen Grant 1977 Private Cellar

Příspěvek od Nethar »

Mohla by to být tato: http://www.whiskybase.com/whisky/15031/ ... nt-1977-pc
Sice tam je 43, Króča psal 46, ale i v tom jeho odkazu je 43. Jen se divím, že se na lahvi nechlubí těmi 30 lety.
Odpovědět