Isle of Jura 21 yo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Isle of Jura 21 yo

Příspěvek od Nethar »

Další dvojka, kterou jsem kdysi dávno ochutnal (někdy koncem října 2015), je Isle of Jura 10 yo Origin a Isle of Jura 21 yo. Favoritem samozřejmě jednadvacítka, desítku jsem proti ní naslepo postavil proto, že patří k mým vzorkovým restům z téhle mnou nepříliš oblíbené palírny. Očekávání od desítky bylo po předchozích zkušenostech velmi nízké, na jednadvacítku jsem byl zvědavý, jak překvapí, i když i kdyby to zvládla, za ty prachy to můj přírůstek být nemůže.
isleOfJura21.jpg
isleOfJura21.jpg (20.86 KiB) Zobrazeno 3755 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36382
Web:http://www.jurawhisky.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=isle-of-jura
Barva:
Alkohol:44 %
Velikost:láhev
Poznámka:Prvotní slepá ochutnávka 10 yo vs 21 yo rozšířena o poznatky z celé lahve, jednou porovnané s Butique Barrelem.
Aroma:Tohle je příjemné aroma, sladké, žádné smradlavé tvarůžky. Možná až kdesi hodně vzadu ukrytá je lesní dřevitost a takové věci, ale je to v pohodě. Na první dojem, když sklenku dám vždy po oddechu k nosu chytám až takové hodně sladké tóny typu PX, nebo marcipán, za což se ihned zastydím, protože vzpomínám, že jsem ten marcipán nedávno u 21 na oficiálním webu četl - ale sugesce to snad není, protože jsem si na to vzpomněl, až když jsem to ucítil, tak to bude pravda a tím pádem to je asi ta 21 yo. V tuhle chvíli tedy doufám, protože druhý vzorek mi smrdí, tak ten je snad desítka. Občas chytnu drobný náznak moc pěkných hodně kyselých citrónů, ale jen tak ždibíček, celkově je to jak jsem psal sladké, Butique Barrel je proti ní ovocně svěžejší, tahle je spíš "surově lesní".
Chuť:Tak akorát ostrá, pepřově štiplavá, je to pěkné.
Dozvuk:V prvním polknutí sladká čokoláda, pak nějaká ta normální whisková pepřová dřevitost a pak středně dlouze sladce doznívá v jemném stylu marshmallow.
Shrnutí:Je to dobrý, je to ona, 21 yo. Nepochybně jedna z nejlepší Jur, co jsem pil. Kdyby stála třetinu, okamžitě ji chci. Kdyby stála polovinu, přemýšlel bych nad přidáním do wishlistu, ale asi bych ji tam nakonec nedal. Je vidět, že čas zjemní i něco tak nasmrádlého, jako je Isle of Jura :-D Tak ještě musím ochutnat jednadvacetiletý Ledaig, nebo u něj radši aspoň 60 yo, ať je ta palírna mému srdci taky bližší ;-) ... no a za pár měsíců koupeno a pochutnal jsem si :-)
Uživatelský avatar
J.K.Ch
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1249
Registrován: 30 kvě 2015, 14:43
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Isle of Jura 21 yo

Příspěvek od J.K.Ch »

GWC:http://whisky.gentlemenswhiskyclub.cz/h ... -talisker/
Aroma:Štěrkovitá, s tóny dubu, oříšků, mandlí a sherry.
Chuť:V chuti je možná až nečekaně ovocná, ale dřevitost nechybí. Přidávají se tóny kůže a lékořice.
Dozvuk:Středně dlouhý, dřevitý možná lehká nejistá hořkost, kyselkavost snoubící se s jemnou perlivostí.
Shrnutí:Cena je dost vysoká a tak bych raději koupil šestnáctiletou variantu. I když je tato whisky výborná, je trochu mimo rozumný rozsah poměru cena „výkon“.
Body:85
Odpovědět