Tohle je NAS, 12 yo verzi už tu recenzoval Radek: http://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic ... 078#p11078
A máme tu další z oblíbených (teda já to mám rád ) slepých dvoutestů. Do něho vstupuje jako favorit Michel Couvreur Overaged Malt Whisky (dle většiny zdrojů blended malt, dle zbytku single malt), se kterým jsem se myslím poprve setkal (i když šlo jenom o oční kontakt) v Marpeku, a proti němu je postavený "obyčejný" blendík Whyte and Mackay 13 yo, který si střihnul sherry finish, a který každý Patersonův, či spíš Smithův, Goodness Nose čtenář musí okusit, jinak nebude klidně spát
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/55315 |
Barva: | |
Alkohol: | 43 % |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ze dvou |
Aroma: | Výrazné, bohaté, se stopami taliskerovité kouřovitosti. Zaštipující ovocnost, čokoláda, hodně kožená dřevitost, proto v prvním dojmu až ta kouřovitost. Hraje toho tam opravdu hodně, chvilku sladké, chvilku krásně šťavnaté, povedené. |
Chuť: | Trochu sladkosti, pak olejovitost, pak negativní umělohmotnost, pak zase kouřovitost, pak už moc peprná a polykám. První vzorek (Whyte&Mackay 13) mi v ústech chutnal víc. |
Dozvuk: | Sladkokořenitý. Hned po polknutí mírně nakouřený, pak to zmizí a přetrvává dlouhý čokosherry finiš. A to parádní. |
Shrnutí: | Co říct? Nebýt trochu té nahořklé umělohmotnosti v chuti, tak je to bomba. Naštěstí v dozvuku už to necítím, tam zase válí stejně jako ve vůni. Skvěle vyvážená whisky, trošku snad od každé z hlavních chutí, které ve whisky známe. Doporučuju ochutnat, pokud budete mít příležitost. Zase se ukazuje, co už jsem pákrát psal či říkal - blended malt je mistrovská kategorie whisek, která když už se do ní někdo pouští, většinou dopadá skvěle a troufám si ji řadit výše než single malt (zdravím Big Peat). |